Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ödüllü filmler Türkiye’de ilk kez Adana’da gösterilecek

23. Uluslararası Adana Film Festivali'nde Uzun Ve Kısa Metraj Filmler İle Belgesellerden Oluşan 250 Film, 636 Gösterimle İzleyiciyle Buluşacak. Dünyadaki Önemli Festivallerden Ödül Almış Pek Çok Filmin Türkiye'deki İlk Gösterimleri Adana'da Gerçekleştirilecek.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2016 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2016 14:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ödüllü filmler Türkiye’de ilk kez Adana’da gösterilecek
23. Uluslararası Adana Film Festivali’nde uzun ve kısa metraj filmler ile belgesellerden oluşan 250 film, 636 gösterimle izleyiciyle buluşacak. Dünyadaki önemli festivallerden ödül almış pek çok filmin Türkiye’deki ilk gösterimleri Adana’da gerçekleştirilecek.
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 23. Uluslararası Adana Film Festivali, 19-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da yurt içi ve yurt dışından kısa ve uzun metraj filmler ile belgeseller, festival haftası boyunca sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve ’Adana’ Konulu Senaryo Yarışması yine festivalin en heyecan uyandıran bölümleri olacak.
Gösterim bölümünde ise son bir yıl içinde dünyanın çeşitli festivallerinden ödüller almış seçkin eserlerin Türkiye prömiyerleri Adana’da yapılacak.
Festival boyunca, uzun ve kısa metraj filmler ile belgesellerden oluşan 250 film, 636 gösterimle izleyiciyle buluşacak.
Film gösterimlerinin yanı sıra, atölye çalışmaları, söyleşiler ve sergiler de gerçekleştirilecek.
Onur ödüllerine layık görülen oyuncu Ayla Algan, Murat Soydan ve yazar Osman Şahin’in ödülleri, 20 Eylül Salı günü gerçekleştirilecek Açılış ve Onur Ödülleri Töreni’nde takdim edilecek.
Hilton Otel Balo Salonu’nda gerçekleştirilecek tören, saat 20.00’de başlayacak. Törenin sunuculuğunu Çiğdem Tunç yapacak. Törende, ünlü şarkıcı Ayşegül Aldinç de bir dinleti sunacak.
Gösterim bölümü
23. Adana Film Festivali’nin uluslararası gösterim bölümü, her yıl olduğu gibi bu yıl da oldukça iddialı. Bölüm kapsamında, son bir yıl içinde dünyadaki önemli festivallerden ödül almış, çok özel bir seçkide yer alan bütün filmlerin Türkiye’deki ilk gösterimleri Adana’da gerçekleştirilecek.
Bölüm kapsamında Ken Loach’un bu yıl Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye ile dönen filmi "I, Daniel Blak" Türkiye’de ilk kez Adana’da gösterilecek. Tümü Cannes’da yarışan ve Türkiye prömiyerleri Adana’da yapılacak olan filmler şöyle:
Yönetmenliğini Cristi Puiu’nun yaptığı "Sieranevada", Pedro Almodovar’ın son filmi "Julieta", Dardenne Kardeşler imzalı "Bilinmeyen Kız (Unknown Girl)", Brezilyalı yönetmen Kleber Mendonça Filho’dan "Aquarius", yönetmenliğini Maren Ade’nin yağtığı Cannes’in en çok konuşulan ve eleştirmenler tarafından festivalin son yıllardaki en beğenilen filmlerinden biri olarak kabul edilen, FIPRESCI (Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu) Ödüllü "Toni Erdmann". Toni Erdmann önümüzdeki yıl Almanya’yı Oscar’larda temsil edecek.
François Ozon’un merakla beklenen ve ilk olarak Venedik ve Toronto Film Festivalleri’nde gösterilecek son filmi "Frantz", dünyaca ünlü oyuncu Viggo Mortensen’i çok aykırı bir karakterde izlediğimiz ve dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan, yönetmen Matt Ross’un filmi "Kaptan Fantastik (Captain Fantastic), gösterildiği festivallerde her yaştan izleyicinin beğenisini toplayan canlandırma "Ma Vie De Courgette", Singapur’dan Boo Junfeng imzalı "Çırak (Apprentice)", Marco Bellocchio’nun son filmi "Sweet Direams", Rusya’dan Kirill Serebrennikov’un gençlik draması "Öğrenci (The Student)", Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünden ödülle dönen "The Happiest Day in The Life of Olli Maki", Mısırlı yönetmen Mohamed Diab’ın etkileyici politik dramı "Chash" de gösterilecek filmler arasında.
Festivalin keşifleri arasında, Suudi Arabistan’dan Mahmoud Sabbagh imzalı ilginç bir örnek, "Barakah Barakah ile tanışınca "Barakah Meets Barakah", İran’dan Babak Jalali’nin filmi "Metallica’yı Beklerken (Radio Dreams)", daha çok video klipleri ve enstalasyonları ile tanınan Omer Fast’ın ilk uzun metrajı "Geriye Kalan (Remainder)", farklı bir 2. Dünya Savaşı Draması "Mayın Ülkesi (Land of Mine)" ve Arjantin’den Ana Katz’ın "Parktaki Arkadaşım (My Friend From The Park)" yer alıyor.
Belgesel severlere: Gerçeğin Çölü
Belgesel severler için oluşturulan "Gerçeğin Çölü" bölümüyle çok özel bir seçki kentte izleyiciyle buluşacak.
Ünlü yönetmen Ron Howard’ın pek çok tanıklığa başvurup ses ve konser kaydını araştırarak ortaya koyduğu ve ilk gösterimi tüm dünya ile aynı anda Adana’da olacak belgesel "The Beatles: Eight Days a Week - Tur Yılları (The Beagles: Eight Days A Week - Touring Years)" bölümün en çok ses getirecek filmi.
Belgeselleriyle her zaman ilgi çeken yönetmen Alex Gibney’in Berlin Film Festivali’nde yarışan son filmi, "Sıfır Saldırısı (Zero Days)" siber savaşlar hakkında izleyiciyi düşünmeye davet ediyor.
Amerikalı yönetmen James Demo’nun dünyanın sorunlu bölgelerinde barış arabuluculuğu yapan Padraig O’Malley’in hikayesini beyaz perdeye taşıdığı filmi "Arabulucu (The Peacemaker)", küresel savaş endüstrisini tüm gerçekliğiyle ortaya koyan Johan Grimonprez imzalı "Karanlık Dünya (Shadow World)", İsviçreli yönetmen Stéphane Goel’in, yaşlıların cennet algısına bakışlarını ele alan filmi "Cennete Dair (About Heaven) ve Suriye’nin Tadmor Hapishanesi’nden hikayeleri etrafında gelişen, Monika Borgman ve Lokman Slim’in yönetmenliğini yaptığı "Tadmor" gösterilecek filmler arasında.
Kiarostami ile yolculuk
Geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden İranlı ünlü yönetmen Abbas Kiarostaimi anısına oluşturulan "Kiarostami ile Yolculuk" bölümünde, yönetmenin filmografisinden özel bir seçki izleyiciyle buluşacak. "Rüzgar Bizi Sürükleyecek", "Kirazın Tadı", "Yakın Plan", "Zeytin Ağaçları Altında" ve "10 üzerinden On", bölüm kapsamında gösterilecek olan filmler.
Cervantes 400 yaşında
Ünlü İspanyol yazar Cervantes, ölümünün 400. yılı nedeniyle festivalde özel bir gösterimle anılacak ve Arthur Hiller’in müzikal komedisi "Don Kişot (Man of la Mancha)" sinemaseverlerle buluşacak.
Akad’ın üçlemesi
Türk sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden biri olan Ömer Lütfi Akad’ın ülkemizdeki göç, kentleşme ve kadın sorunlarını ele aldığı unutulmaz üçlemesi "Gelin (1973)", "Düğün (1974)" ve "Diyet (1975)" festival kapsamında izleyiciyle buluşacak eserler arasında olacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.