Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Müze sanal, keyif gerçek

Yaşar Üniversitesi Minerva Kuluçka Merkezi’nde yer alan 3B Dijital Uygulama Merkezi, Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi için Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan sanal müze hazırladı. Oyun motoru teknolojisiyle ve güncel...

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2016 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2016 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yaşar Üniversitesi Minerva Kuluçka Merkezi’nde yer alan 3B Dijital Uygulama Merkezi, Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi için Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan sanal müze hazırladı. Oyun motoru teknolojisiyle ve güncel sanal gerçeklik teknolojileri kullanılarak üç boyutlu hazırlanan sanal müze, ziyaretçilerine sanal gerçeklik gözlüğü ile de gezilebilme imkanı sağlayacak.
İnsanlık tarihinin en büyük miraslarını barındıran müzeler de sanal dünyadan nasibini almaya başladı. Yaşar Üniversitesi Minerva Kuluçka Merkezi’nde yer alan 3B Dijital Uygulama Merkezi, Ege Üniversitesi’nin Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi için sanal müze hazırladı. Aynı zamanda, Yaşar Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Mehmet Emin Dinç’in tezi olan sanal projede, binalardan içerideki objelere kadar tüm içerikler üç boyutlu olarak modellendi. Oyun motoru yardımıyla interaktif hale getirilen sanal müze, görsel ve işitsel olarak üç boyutlu olduğundan, ziyaretçilerin eserleri kendi istekleri doğrultusunda istedikleri açıdan, diledikleri zaman gezebilmeleri, kağıt yapımını animasyon olarak gözlemleyebilmeleri gibi birçok özelliği barındıracak şekilde tasarlandı. Sanal müzeyi hazırlayan ekipte, Yaşar Üniversitesi’nden Yrd. Doç. İsmail Okay, Dr. Senem Yılmaz, Mehmet Emin Dinç, Yağız Türk, Ulaş Coşkun ile Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi Koordinatörü Nedim Sönmez ve Koordinatör Yrd. Seda Ağırbaş yer aldı.
Rektör Yılmaz’a armağan
Hazırlanan Sanal Kağıt ve Kitap Sanatları Üç Boyutlu Sanal Müze Projesi, aynı zamanda müzenin kurucusu olan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’a tanıtıldı. Tanıtımda, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Kandiller ve müze yetkilileri de yer aldı. Prof. Dr. Levent Kandiller, "Yaşar Üniversitesi Minerva Kuluçka Merkezi’nde yer alan 3B Dijital Uygulama Merkezi, bu projeyi her zaman iyi ilişkiler içinde bulunduğumuz Ege Üniversitesi’ne ve sanata olan katkıları nedeniyle Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’a teşekkür olarak armağan etmek istedi. Müzenin, buraya gelip gezemeyen insanlara da ulaşması açısından sanal hale gelmesi önemli" dedi.
"Benzersiz bir konuma sahip"
Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise, "Ege Üniversitesi’nin ülkemiz ve dünya kültürüne önemli bir katkısı olan Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, 2012 yılında açılışından itibaren çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Üniversitemizin tarihi Levanten köşklerinden birinde hizmet veren Müze, dünya kültür tarihinin son 2000 yılının vazgeçilmez demirbaşları kağıt ve kitabın uzun soluklu yolculuğunu, farklı kültürlerden örneklerle ziyaretçilerine sunuyor. Müze, Türkiye’de ilk olmasının yanı sıra konunun bu boyut ve zenginlikte ele alındığı bir üniversite müzesi olarak da uluslararası alanda benzersiz bir konuma sahip. Milattan Önce 3 bin 500’lerde papirüsün kullanımıyla başladığı kabul edilen kağıt tarihi, kağıtların ciltlenerek bir arada tutulması ile ortaya çıkan kitabın tarihi, insanlığın bugün ulaştığı uygarlık aşamasının büyülü, ışıklı yolu gibi. Müze, bu ışıklı yolun bir göstergesiyken Yaşar Üniversitesi tarafından hazırlanan sanal hali de daha fazla insana ulaşmasına, geleceğe daha iyi aktarılmasına aracılık edecektir" diye konuştu.
Müzede 700’den fazla eser var
Müzede bulunan objelerin tamamına yakını kişi, kurum ve sanatçıların bağışlarından oluşuyor. Kağıt ve kitabın Avrupa’dan Uzakdoğu’ya, günümüze kadar geçirdiği evrelerden örneklerin bulunduğu müzede, 700’den fazla eser bulunuyor. Kağıdın üretiminden, sanat eserine vardığı noktaya kadar çok çeşitli kağıt ve baskı aşamalarından örneklerin sergilendiği müzenin giriş katında el yapımı kağıt üretimi, kağıt tarihi, günümüz renkli kağıt sanatçıları, dünya renkli kağıtları, modern kağıt sanatı bölümleri; üst katında ise kitap sanatları, ekslibris, matbaa, sanatçı kitapları, kitap biçimleri, kitaplardaki ustalar, baskı teknikleri, minyatür kitaplar ve tipografi bölümleri yer alıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.