Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Muhsine Arda’nın Yeni Kitabı ‘Beşibiryerde’ çıktı

Deneme, Edebiyat, Roman kategorilerinde eserler yazan Yazar Muhsine Arda yeni kitabı Beşibiryerde ile okuyucuylarıyla yeninden buluştu.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2020 22:50
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2020 00:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Muhsine Arda’nın Yeni Kitabı ‘Beşibiryerde’ çıktı

HABER: BURHAN KAYA

Sırasıyla; Bakire Sevinci, Dicem Tebüle, Serçe Yürek, İntihar Gözyaşları gibi  kitapları bulunan Muhsine Arda, son kitabı olan Beşibiryerde’yi Artshop Yayıncılık tarafından kitapseverlerle buluşturdu.

Muhsine Arda, son kitabı ‘Beşibiryerde’ için şu ifadelere yer verdi.

Arda; “Yaşam sürprizler ile doludur. İyi ya da kötü sürprizler. Hangisi kaderdir? Karşı konabilir mi? Değiştirilebilir mi? Değiştirilemeyen olgularla yaşamak öğrenilebilinir mi? Muhsine Arda’nın Romanı ‘Beşibiryerde’ okuyucuyu içine alıp sürüklerken bu soruları beyine nakşediyor. Bakış açısı çok önemli. Roman kahramanları ile birliktelik kurduğunuzda sizin de olaylara bakış açınızın değiştiğini hissedebilirsiniz.

Coğrafi konumları, eğitimleri, görgü ve adetleri, hayalleri ve beklentileri değişik kadınlar, erkekler ve çocuklar romanın kahramanları. Farklar ve farkındalıklar önemli. Bir romanda bu kadar çok karakterin olması bir Rus Edebiyatı romanı gibi korkutmasın sizi. Yazar Arda kişileri ve olayları bir örümcek ağı örneği birbirine bağlayıp bir bütünlük kurmayı başarmış. Evliliğin iki kişi arasında olmadığını, ailelerin de yapı taşları arasında olduğunu bir kez daha vurguluyor romanda. Çeyizler, takılar; bilezik, beşibiryerde ve çeyrek altınlar. Bilgiler, tecrübeler, diplomalar. Çocuklar. Hepsi yer alıyor bu romanda. Çünkü hepsi insanın hayatında hepsi kadının yaşamında var ve önemli rol oynuyor.

Romanın ana kahramanları değişik şehirlerden ama bu roman için bir Bursa romanı da denebilir. Bursa’da Bursalıların özlediği ve anılarında yaşattığı zamanlar satırlar arasından fışkırıp önünüze seriliveriyor. Bursa’nın sanat dünyasından gerçek kişiler okurlara merhaba diyor. Bir romanın dönemine tanıklık yapması güzeldir. Sayın Arda’nın romanı edebiyat tarihinde bu açıdan da olumlu iz bırakacak nitelikte.

Farklılıklar; otizm, down sedrom ve daha farklı tıbbi nedenler bazı yavrularımızı çok özel kılıyor. Bu konuların bir romanda işlenmesi çok çalışma gerektiren bir durum ama Muhsine Arda’nın çok titiz bir araştırma-çalışma yaptığı çok açık. Farklılıkların uzaklaştırma- ötekileştirme özelliği yerine yakınlaştırmaya nasıl çevrilebildiğini çok ustalıkla işlemiş yazar.

Acıyı balla yediren, sürükleyici, güzellik ve umutların romanı Beşibiryerde. Elinizden bırakamayacaksınız.” diyor

MUHSİNE ARDA KİMDİR?

1 Ekim 1952’de Bursa’da doğan  Muhsine Arda, orta öğrenimini İstanbul ve Bursa’da, üniversite öğrenimini işletme dalında Bursa’da tamamladı. Bursa’daki resmi ve özel kuruluşlarda yöneticilik yapan Arda, daha sonra öğreniminin devamı için yurt dışına sırasıyla;  İngiltere, Almanya, Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamış, 1997 de Öğretim üyesi olduğu New York Üniversitesi’nden ayrılarak, Bursa’ya dönüş yaptı.

1997’de Bursa’da Hüsnü Züber Evi-Yaşayan Müze’de ilk 21 Mart Dünya Şiir Günü’nü düzenleyen ve kutlayan Muhsine Arda, sonraki yedi yıl içinde aynı etkinliği düzenleyerek, Bursa’da yaşayan yerli-yabancı şair ve şiir sevenleri bir araya getirmeyi başaran bir yazar.

 Kendi çabasıyla, bu geleneğin yerleşmesini sağlamış ve daha birçok kültürel etkinliklere imza atmış olan Muhsine Arda, bir yıl süreyle Yerel Gündem 21 Sanatçılar Gurubunun başkanlığını da yürüttü. PEN Dünya Yazarlar Derneği-Türkiye Merkezi üyesi olup, 2007den 201’e kadar Bursa Temsilciliği görevini üstlendi ve halen Edebiyatçılar Derneği Bursa Temsilcisidir.

İlk şiir kitabı “Erkek Gibi Kadın” 1 Ekim 1992 de yayınlandı. Ekim 1999’dan bu yana, A.Ziya Öğütcen ile “Dikili Ekin Kültür-Sanat-Çevre Dergisi”ni çıkarmaktadır. Şiirleri, öykü ve denemeleri Dikili Ekin, Bizim Ece, KimseSiz, Ece, Bursa Haber, Mavi, Bursa Ekonomi ve diğer dergi, yıllık ve gazetelerde yayınlanmıştır. 1997 de “Hesap” adlı öyküsü ile Ömer Seyfettin adına düzenlenen öykü yarışmasında ödül almış olan Arda’nın şiir dalında da ödülleri bulunmaktadır.

. Şiir ve öyküleri İngilizce, Almanca, Farsça ve Rusça’ya, romanı İntihar Gözyaşları İspanyolca ve İsveççe’ye çevrilmiştir.

 İngilizce ve Almanca bilen Muhsine Arda halen Bursa’da yaşamakdır

Diğer eserleri:

Erkek Gibi Kadın” (Erkek Gibi’nin üstünde kırmızı çarpı var)/ Şiir / 1 Ekim 1992  Marmara’dan Yükselen Dalgalar / Şiir / 2000 Aşkın En Güzel Yanı / Şiir / 2001 Yanlış Dokunmalar / Öykü / 2003 İntihar Gözyaşları / Roman / 2015 (İkinci Baskı-2019) Bakire Sevinci / Şiir / 2017 Dicem Tebüle / Deneme / 2018 Serçe Yürek / Şiir / 2018

M. Arda, Stefano Mazzoleni’nin “Zaman Işıkları” adlı romanının editörüdür.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.