Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mahsuni Şerif'i Anma Etkinliği düzenlendi

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde Aşık Mahsuni Şerif'i Anma Etkinlikleri gerçekleştirildi. 2001 yılında vefat eden Aşık Mahsuni Şerif için memleketi Afşin’in Berçenek MahallESi'nde 3. Berçenek Kültür ve Sanat Etkinliği düzenlendi....

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2014 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2014 10:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mahsuni Şerif'i Anma Etkinliği düzenlendi
Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde Aşık Mahsuni Şerif'i Anma Etkinlikleri gerçekleştirildi. 2001 yılında vefat eden Aşık Mahsuni Şerif için memleketi Afşin’in Berçenek MahallESi'nde 3. Berçenek Kültür ve Sanat Etkinliği düzenlendi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı ve 2 gün sürecek olan etkinlikte sanatçılar, Mahsuni Şerif ekolünü, panelistler ise termik santralleri ve HES'leri (Hidro Elektrik Santrali) anlattı.

Köy muhtarı Mevlüt Kul, etkinlikten bahsederek bu sene 3.sü düzenlenen etkinlikte herkesi küçükten türkülerle büyüdüğü Aşık Mahsuni Şerif ekolünü anlamaya davet etti. Kul, "Etkinliğimizin amacı Önderimiz,Büyüğümüz Asrın Pir Sultanı Aşık Mahzuni Şerif’in düşüncesi ve dünya görüşü yolunda bir olmak beraber olmak. Aşık Mahzuni Şerif hiç kimseyi ötekileştirmedi. Din, dil ve ırk ayrımı yapmadan ezilenin sömürülenin hakkını savunup insanlığa hizmet etmiştir.Düzenlediğimiz bu etkinliklerle bu felsefe ve dünya görüşünü gelecek nesillere taşımaktır. Oy hesabı yapılan bu günlerde hiç kimseye boyun eğmeden kendi imkan ve çabalarımızla dik durarak bu yolda mESafe almaya karar verdik. Binlerce kilometre uzaktan gelerek çalınan emeğimiz, kirletilen havamız zehirlenen suyumuzla ilgili bizleri bilgilendirecek olan misafirlerimize teşekkür ediyorum." dedi.

Panelistlerden Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün, su kaynakları üzerinde kurulması planlanan hidroelektrik santrallerin derelerin kurumasına sebep olduğunu bildirdi. Son dönemde su kaynaklarının enerjiye dönüştürülmesi adına derelerin parsellendiğini ve kurulan santrallerle doğanın adeta katledildiğini ifade eden Prof. Dr. Üstün, "Türkiye'de bulunan ve enerji üretimi yapılabilecek seviyedeki tüm su kaynaklarına sermaye çevreleri adeta parsel parsel sahip oluyorlar. Türkiye her ne kadar su kaynakları açısından çok zengin görünse de son yıllarda başlayan HES'lerle büyük tahribat görmektedir. Doğayı korumak istiyoruz ama bir yandan kalkınmalıyız, deniyor. Kapitalist düzen o kadar acımasız ki, tersanede kum torbaları yerine insanları oturtarak ölümlerine neden olabiliyorlar. Su havzalarının paraya dönüştürülebilir olmasına karar verildiğinde katliam da başlamış oldu. Bu bölgede HES'ler kuruluyor. Bunlardan bir kısmı hayata geçti, bir kısmı halkın yatışmasını beklemekte. HES'lerin hayata geçtiği yerlerde dereler kuruma noktasına geldi. Can suyu veriliyor. Bizim bildiğimiz can suyu insanlara ölüm döşeğinde verilir. Yanı başınızdaki termik santrali de bundan farklı değil. Taşıma su ile termik santrali suyu kullanacak zehirli havayı siz soluyacaksınız." şeklinde konuştu.

    İzmir Dikili eski belde belediye başkanı Osman Dikici, Aşık Mahsuni Şerif'in dünyada adının duyurulduğuna dikkat çekerek herkesi onu anlamaya davet etti. Termik santralleri dolayısı ile bölgede yaşayan insanlara ayrıcalık verilmesi gerektiğini belirten Dikici, termik santrali konusunda Berçeneklileri uyardı.

    Panel sonunda sanatçılar Mahsuni Şerif'ten eserler söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.