Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kürt Dilinde İlk Trans Film

Kürt dilinde ilk trans film olma özelliğine sahip Kurneqiz filmi, Hollanda Film Festivaline katılacak. İzmir’de yaşayan Zana Yaman’ın oynadığı Diyarbakır’da çekilen filmde, 17 yaşında Kürt bir trans çocuğun yaşadığı çatışma ve...

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 09:53
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 09:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kürt Dilinde İlk Trans Film
Kürt dilinde ilk trans film olma özelliğine sahip Kurneqiz filmi, Hollanda Film Festivaline katılacak. İzmir’de yaşayan Zana Yaman’ın oynadığı Diyarbakır’da çekilen filmde, 17 yaşında Kürt bir trans çocuğun yaşadığı çatışma ve dışlanma konu ediliyor.
Sivil Düşün AB programı tarafından desteklenen, çekimi Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı bir köyde yapılan kısa metrajlı Kurneqiz filmi, Hollanda Film Festivaline katılacak; İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Diyarbakır ve Van’da gösterime girecek. Senaristliğini Suat Usta, yönetmenliğini Gökhan ve Nadide Seza Yalçınkaya çiftinin üstlendiği film, Kürt dilinde ilk trans film olma özelliğine sahip.
"ALLAH’A SIĞINIP ’BEN NEYİM?’ DİYE SORUYOR"
Filmin başrol oyuncusu Kerim’i, İzmir’de yaşayan 21 yaşındaki Zana Yaman canlandırıyor. Filmde, 17 yaşında bir Kürt gencinin cinsiyet kimliği nedeniyle yaşadığı çatışmaların ve dışlanmaların anlatıldığını söyleyen Yaman, gerçek bir hikayeden yola çıkıldığını belirterek “Filmin Türkçesi ‘ne erkek ne de kadın’ manasını taşıyor. 17 yaşında anne ve babasını kaybetmiş, amcası ve yengesiyle yaşayan bir genci canlandırdım. Genç kimlik arayışında ve psikolojik sorunları çok. Kendini bulmaya çalışıyor. Annesinin fistanını giyerek her gün mezarlığa gidiyor. Allah’a sığınıp ‘ben neyim?’ diye soruyor. Amcası gencin cinsiyet kimliğine karşı çıkıyor. Feodal bir amca karakteri var. Film aynı zamanda Kürt sosyolojisini de yansıtıyor” dedi.
"UMUT VERİCİ"
Filmin 10 dakika sürdüğünü ve Kürt dilinin hakim olduğunu kaydeden Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yönetmen Gökhan Yalçınkaya ve Nadide Seza Yalçınkaya heteroseksüel bir çift. Onların böyle bir film çekmesi çok umut verici. Seza Yalçınkaya hamile ve ‘çocuğumun cinsiyet kimliğinin ne olacağı önemli değil, her türlü kabullenirim’ diyor. İki yıldır planlanan bir film. Benim fiziksel özelliklerim de, cılız ve Kürt dilini iyi bilen bir oyuncu aranıyormuş. İstanbul’dan bir arkadaşımın aracılığıyla çekimlere başladık. Çekim çok eğlenceli geçti. Köy halkı çok sıcaktı. 40 yıllık sinema oyuncusu gibi ilgi gösterdiler. Bir Kürt annesi, ‘Anneler nasıl kabullenemez böyle bir şeyi. O insanlar bize Allah’ın bir nimeti. Bunu kabul etmemek Allah’a şirk koşmaktır’ dedi.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.