Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KTÜ’de Shakespeare Anıldı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatı İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, İngilizlerin en önemli yazarı, dünyanın ise en seçkin drama yazarı olarak kabul edilen İngiliz Şair William Shakespeare’ın...

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2016 09:58
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2016 09:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatı İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, İngilizlerin en önemli yazarı, dünyanın ise en seçkin drama yazarı olarak kabul edilen İngiliz Şair William Shakespeare’ın 400. ölüm yıl dönümü dolayısıyla anma etkinlikleri düzenledi.
KTÜ Edebiyat Fakültesi’nde bulunan Nazım Terzioğlu Amfisi’nde gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında öğrencilerin sahnelediği ney dinletisi eşliğinde Shakespeare’ın kaleme aldığı sonelerin okunması, koro ve horon gösterileri, Graffity Show ile birlikte birbirinden güzel birçok performans sergilendi. Shakespeare Sokak’ta konu başlığı altında hazırlanan ve Trabzon halkıyla yapılan Shakespeare sokak röportajı ise büyük beğeni toplayan gösterimlerden biri oldu.
“BU ETKİNLİK BİR DURUŞTUR”
Programın açılış konuşmasını KTÜ yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. M. Naci Kayaoğlu yaptı. Kayaoğlu konuşmasında, içinde bulundukları ortamın şahane olduğunu dile getirerek; “Son sınıf öğrencilerimizin gerçekleştirmiş olduğu bu etkinliği çok önemsiyorum ve karşısında saygıyla eğiliyorum. Bu etkinlik bana çorak arazide açmış gülleri hatırlatıyor. Kuraklığa, çoraklığa rağmen bize akademik, bireysel, özgüven haykırışını, güzelliğini ve samimiyetini hatırlatıyor. Bilginin topak olduğu ve bizleri de kırbaçladığı, ne verenin neyi verdiği, niye verdiği; ne alanın neyi aldığı, niye aldığı; ne alınanın ne anlama geldiği ve bazen de anlamını yitirdiği bir sistemde şuan yaşadığımız an tüm bunlara, rengini, soluğunu yitirmiş, ezberci, kimliğini yitirmiş, sığ bir bilgi kümesiyle oyalanan eğitim sistemine karşı bir duruştur” dedi.
VAR MISIN YOK MUSUN?
‘Eğer eğitim sistemimizde öz girişimcilik yoksa, atılım yoksa, risk alma yoksa, kendini gerçekleştirme yoksa, o eğitim sisteminde bir yolcu var, bir yol da var ama nereye gidildiği, hangi yola gidildiğinin bir anlamı kalmıyor’ diyen Kayaoğlu konuşmasında; “Ne yolcu yolculuğunu biliyor, ne yol yolunu biliyor. O sistemde yol da yolcu da bütün anlamını yitiriyor. Bütün bu anlamını yitiren iklimde, öğrencilerin bu olayı burada gerçekleştirme düşüncesi harikuladedir. Ben önceden ‘To be or not to be’ (Olmak ya da olmamak), ifadesini arkadaş ‘Var mısın, yok musun?’ şeklinde tercüme ederdim. Siz bu anın aktörleri olarak ‘Biz varız’ dediniz. Bu varlık özgüveni, atılımı gerektiriyor. Kendinizi gerçekleştirme arzusunu gerektiriyor. Eğitimin amacı da budur” ifadelerine yer verdi. Kayaoğlu konuşmasının sonunda; ‘Çorak arazide bu fidanları diken, büyüten bölüm başkanımız Mustafa Zeki Çıraklı başta olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
“DUVARLARI KALDIRIYORUZ”
Etkinliğin organizatörlüğünü yapan, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Zeki Çıraklı ise, ‘21. Yüzyılın en önemli ayırt edici vasfı kültürler arası hiyerarşi ve duvarları kaldırarak, farklı kültürler arasında çok yönlü ve karşılıklı etkileşimi mümkün kılmasıdır’ diyerek; “Ancak, bu etkileşimden ortaya karma karışık bir kolaj çıkartmak yerine anlamlı bir harmoni yaratmak gerekir. İşte, Shakespeare Günü etkinliğimiz buna hizmet etmek, bu anlamda evrensel bir değeri yerel öğelerle harmanlayarak farkındalık yaratmak amacıyla hazırlandı. Gerek Trabzon halkından, gerek katılımcılardan, gerek izleyicilerden ve gerekse öğrencilerimizden aldığımız gayet olumlu tepkiler bu amaca yaklaştığımızı göstermektedir” ifadelerine yer verdi. Çıraklı etkinlikte emeği geçen ve katılan herkese teşekkür etti.
“SHAKESPEARE YENİ OKUMALARA AÇIK”
Shakespeare üzerine uzun yıllar çalışmalar yapan ve doktora tezinde de bu çalışmalarına değinen Yrd. Doç. Dr. Fehmi Turgut ise "Shakespeare, her zaman yeni okumalara açıktır” diyerek; “Her çağ, her toplum, her ideolojik yada politik görüş, her kültür, bu yeni okumalarla Shakespeare oyunlarında kendine ait bir şeyler bulmuştur” dedi.
Katılımın bir hayli fazla olduğu etkinlik yaklaşık dört saat sürerken, etkinliğin son bölümde horon ve canlı müzik gösterileri coşkunun tepe noktasına ulaşmasına sebep oldu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.