Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadirli halkının 138 yıllık "Demokrasi isteriz" belgesi bulundu

Osmanlı devletinin parlamenter demokrasiye geçişinin ilk adımı olan 1876 tarihli 1.Meşrutiyet ilanı sonrası Çukurova’da Kadirli halkının "Demokrasi isteriz" konulu 138 yıllık tarihi belge Osmanlı arşivinde bulundu.Belgeyi bulan tarihçi...

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2016 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2016 14:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Osmanlı devletinin parlamenter demokrasiye geçişinin ilk adımı olan 1876 tarihli 1.Meşrutiyet ilanı sonrası Çukurova’da Kadirli halkının "Demokrasi isteriz" konulu 138 yıllık tarihi belge Osmanlı arşivinde bulundu.
Belgeyi bulan tarihçi Cezmi Yurtsever, "Geçtiğimiz Eylül 2016 başlarında Osmanlı arşivinde araştırmalar yaparken Kadirli halkının Padişah 2. Abdülhamit’e gönderdiği "Demokrasi İsteriz" konulu 9 Ocak 1878 tarihli belgeyi bulduğunu belirterek, "BOA, YEE, 70-6-1 kod numaralı belgede Kadirli’de yaşayan muhtarlar ve önde gelenler Padişah 2.Abdülhamit’e anayasal düzen ve parlamenter demokrasiye geçişten dolayı saygı ve teşekkürlerini sunuyor. Halkın refah ve mutluluğu için önemli bir adım olarak görülen tarihi belge Türk Demokrasi tarihi içinde oldukça önemli" dedi.
Tarihçi Yurtsever, belgeye imza atanlar içinde ismi geçen Tıbılızade Yusuf’un soyundan gelen torunu Ayşe Savrun’u bulduğunu ve belgenin bir örneğini hediye ettiğini söyledi.
Tarihi belgenin mirasçısı olan Ayşe Savru şunları kaydetti:
"Tarihçi Cezmi Yurtsever’in bulduğu belgede 85 kişinin imzası ve mührü var. İmza atanlardan birisi de büyük dedem Tıbılızade Yusuf’un ismini geçmiş olmasının heyecanını yaşıyorum. Abdülhamit’in zalim bir hükümdar olmadığı, halkın refah ve mutluluğu için demokrasiden yana olmasını göstermesi için de oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.