Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaçak Kazı Yaparken Bulduğu 2500 Yıllık Kiliseye Gönüllü Bekçi Oldu

Korkuteli’ne bağlı Ulucak Susuz Mahallesi’nde kaçak kazıda 2500 yıllık Bizans dönemine ait kilise ve yerleşim yerini yaptığı kaçak kazı sırasında tesadüfen ortaya çıkaran Zekeriya Kara, tarih gün ışığına çıkıncaya kadar tarihi...

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2016 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2016 15:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Korkuteli’ne bağlı Ulucak Susuz Mahallesi’nde kaçak kazıda 2500 yıllık Bizans dönemine ait kilise ve yerleşim yerini yaptığı kaçak kazı sırasında tesadüfen ortaya çıkaran Zekeriya Kara, tarih gün ışığına çıkıncaya kadar tarihi eserin korunmasında görevlendirildi.
Kaçak kazı yaparken yakalanan ve ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılan Zekeriya Kara ile görüşen Korkuteli Kaymakam Erol Tanrıkulu, evi bölgeye yakın olan Kara’ya bölgeye göz kulak olma görevi verdi. Kaymakam Tanrıkulu, "Sen bir hata yaptın, keşke ilk bulduğunda bize haber verseydin o zaman iş daha farklı olacaktı. Bu saatten sonra bunlara sahip çıkacaksın evin de burada. İnşallah bu eser ortaya çıkınca bu bölgedeki herkese faydası olacak" dediği Zekeriya Kara’yı gönüllü bekçi olarak görevlendirdi. Zekeriya Kara ise yaptığından pişman olduğunu söyledi.
NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTI
Antalya’nın Korkuteli ilçesinde jandarma ekiplerinin kaçak kazı ihbarı üzerine operasyon düzenlediği bölgede yapılan incelemede, 15 dönümlük bir arazi içinde tabanı mozaik kaplı Bizans dönemine ait kilise ve yerleşim yeri ortaya çıkmıştı. Kaçak kazı yapan Zekeriya Kara, jandarma tarafından gözaltına alınmış, ev ve tarlada yapılan aramada dibek taşı, büyük boş küp ele geçirilmişti. Jandarma ekipleri, araziyi koruma altına alırken, olay yerine gelen müze yetkilileri, 15 dönümlük arazide geniş bir inceleme yaparak alanı koruma altına almıştı.
2500 yıllık Bizans dönemine ait kilise ve yerleşim yeri ortaya çıkmasının ardından Elmalı Müze Müdürlüğü ekipleri bölgede kazı çalışmalarına başladı. Elmalı Müze Müdürlüğünde görevli 6 kişilik ekip, 2500 yıllık Bizans dönemine ait kilisenin etrafını şeritle kapatarak kazı çalışmasını başlattılar. Müze ekipleri, çalışmalarla geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Korkuteli, arkeolojisi açısından önemli arkeolojik verileri ortaya çıkaracaklar.
Yerleşimde öncelikle iskânın ne kadarlık bir alana yayıldığını saptamak amacıyla sistematik buluntu toplama çalışmaları yapılmış ve topografik plan oluşturuldu. Oluşturulan topografik plan çerçevesinde başlatılan kazı çalışmalarında ortaya çıkacak. Kaçak kazı sonrası taban mozaikleri ve arkeolojik eserlerin nasıl korunması gerektiğine ise Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından karar verileceği bildirildi.
Ulucak Susuz mahallesinde kaçak kazı sonucu ortaya çıkartılan Bizans dönemine ait taban mozaiklerinin bulunduğu alanın 1. derece sit alanı olarak ilan edileceği, alanda da bilimsel ve arkeolojik kazı çalışılmaları hemen başlayacağı öğrenildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.