Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İznik’te çini fırınları kazısı başladı

Bursa’nın İznik ilçesinde tarihi çini fırınlarını gün ışığına çıkarmak için yapılan kazılar bu yıl da başladı.Yrd. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı başkanlığında yürütülen çini fırınları kazısına İstanbul Üniversitesi...

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2016 14:48
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2016 14:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İznik’te çini fırınları kazısı başladı
Bursa’nın İznik ilçesinde tarihi çini fırınlarını gün ışığına çıkarmak için yapılan kazılar bu yıl da başladı.
Yrd. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı başkanlığında yürütülen çini fırınları kazısına İstanbul Üniversitesi ağırlıklı uzman ve öğrenciler katılıyor. Kazılar 15 kişilik bir ekiple 18 Temmuz tarihinde başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi adına Bakanlar Kurulu kararıyla yürütülen çalışmalarda, geçmişte çini ve seramik üretim teknolojilerini aydınlatmaya yönelik veriler toplanması hedefleniyor. Kazıların eylül başına kadar sürmesi planlanıyor.
Kazı başkanı Demirsar, “Çalışmalar bu yıl da İznik II. Murat Hamamı’nın doğusunda yer alan BHD kodlu kamulaştırılmış alanda, 14. ve 17. yüzyıllar arasında faaliyet gösterdiği tespit edilen çini fırınları ve atölyelerin bulunduğu şantiyede devam edecek. Yeni kamulaştırılan 500 metrekarelik alanda geçen yıl başlayan çalışmalar İstanbul Üniversitesi’nin en uzun soluklu kazılarından biri. Kazılar bu yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteği, İznik halkının anlayış ve ilgisiyle sürdürülüyor” dedi.
Asırlar boyunca toprak altında kalarak varlığını hissettirmeyen İznik çini fırınları, 1965 yılında İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Oktay Aslanapa tarafından keşfedildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.