Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hacı Ali Belgeseli’nin galası ABD’de yapıldı

Hacı Ali Belgeseli’nin galası Hacı Ali’nin mezarının bulunduğu ABD’nin Arizona eyaletinde gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2018 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2018 12:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hacı Ali Belgeseli’nin galası ABD’de yapıldı

Hacı Ali Belgeseli’nin galası Hacı Ali’nin mezarının bulunduğu ABD’nin Arizona eyaletinde gerçekleştirildi.

Eğri Kapı Prodüksiyon’un yapımcılığını gerçekleştirdiği, yönetmenliğini Mert Türkoğlu’nun yaptığı ve Amerikan tarihinde önemli yeri olan Hacı Ali’nin hayat hikayesini konu alan belgeselin galası, ABD’nin Arizona eyaletindeki Quartzsite Ulusal Müzesi’nde yapıldı. Belgeselin ilk gösterimine 500’ün üzerinde seyirci katıldı.

Gala öncesi seyircileri selamlayan Quartzsite Ulusal Müze Müdiresi Lynn Stimson’ın ardından konuşan Quartzsite Belediye Başkanı Norman, Simpson Hacı Ali efsanesinin hayata bir belgesel projesiyle gelmesinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Belediye Başkanı Norman, Hacı Ali’nin anıt mezarının Arizona Eyaleti’nde ikinci popüler uğrak noktası olduğunu belirterek, Yönetmen Mert Türkoğlu’na ve Uygulayıcı Yapımcı Mert Oskay’a teşekkür etti. Yönetmen Mert Türkoğlu, Hacı Ali Belgeseli’nin Amerika’da 15 ayrı şehirde daha gösterimin planlandığını, Hacı Ali’nin yaptıkları ve yaşadıkları ile Amerikan tarihinin bir parçası olduğunu anlattı.

Bölge halkının yoğun ilgi gösterdiği Hacı Ali belgeselinin gösteriminin ardından izleyiciler belgeseli ayakta alkışladı. Belgesel sonrasında yönetmen Mert Türkoğlu ve Uygulayıcı Yapımcı Emre Oskay’a, Historical Society Chairman tarafından teşekkür belgeleri verildi. Sanatçı Burak Beşir tarafından bestelenen belgesel müzikleri de büyük beğeni topladı.

Ödülü teslim alırken Uygulayıcı Yapımcı Emre Oskay, “Eğrikapi Prodüksiyon ve Hann Media olarak, Türkiye’nin binlerce yıla dayanan kültürel mirasını ve değerlerini günümüze ışık tutması ve gelecek nesillere aktarılması için Hacı Ali gibi hikayeleri belgelemeye, bu filmleri medya aracılığı ile seyirciye ulaştırmayı hedeflenmekteyiz” dedi.

Hacı Ali Belgeseli 2017 yılında Arizona ve Kapadokya’da gerçekleşti. Hikayesini ise Arizona Quartzsite Belediye Başkanı Norman Simpson, Amerikan tarihi Savaş Uzmanı Prof. Daniel Lynch, ayrıca kasabasında yaşayan emekli albaylar, yerel halk ve madenciler anlattı.

Filminin de çekilmesi planlanıyor

Belgeselin gösterime girmesinden sonra Hacı Ali’nin film çalışmaları da başlayacak. Filmin Hacı Ali’nin anıt mezarına ev sahipliği yapması nedeniyle Arizona eyaletinin Grand Kanyon’dan sonra en çok ziyaret edilen yeri olan Quartzsite kasabası, İzmir ve Los Angeles’ta çekilmesi planlanıyor.

Hacı Ali Kimdir?

Hacı Ali, 1857 yılında henüz 22 yaşında genç bir Osmanlı askeriyken Amerika’ya ayak basan, hayvanların üzerindeki etkisi bugün bile dilden dile dolaşan bir efsane. Güneydeki zorlu iklim şartları ile baş edebilmek için Amerikan ordusu bünyesinde kurulan deve taburunun lideri. 30 yıl boyunca Amerika Birleşik Devleti hükümetine hizmet eden, Amerikalıların, adını telaffuz edemediği için; güler yüzlü, neşeli insan anlamına gelen “Hi Jolly” dediği, öldükten sonra anısına dilden dile dolaşan şarkılar yazdığı, festivaller düzenlediği evrensel bir değer.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.