Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gönül Sultanlarında ‘Hüsameddin Bursevi’ Konuşuldu

Osmangazi Belediyesi Tarafından Düzenlenen ‘bursa’nın Gönül Sultanları’ Adlı Konferansta Bu Hafta Hüsameddin Bursevi’nin Hayatı Ve Eserleri Ele Alındı.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2016 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2016 13:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gönül Sultanlarında ‘Hüsameddin Bursevi’ Konuşuldu
Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Bursa’nın Gönül Sultanları’ adlı konferansta bu hafta Hüsameddin Bursevi’nin hayatı ve eserleri ele alındı.
Seyyid Usul Kültür Merkezi’ndeki konferansta Hüsameddin Bursevi’nin tasavvufi eğitimini tamamladıktan sonra Uludağ’ın eteklerinde Temenye Dergahı’nı kurduğunu anlatan Prof. Dr. Kara, “Günümüze ulaşmayan Semerkandiyye tarikatının Bursa’da faaliyet gösteren temsilcilerinden biri olan Hüsâmeddin Bursevi’nin silsilesi tarikatın kurucusu Ali es-Semerkandi’ye kadar ulaşmaktadır. İyi bir eğitim alarak medrese tahsilini tamamlayan ve mülazım olan Hüsameddin Bursevi, tasavvufa olan meyli sebebiyle ilmiye sınıfındaki mesleğini terk ederek Balıkesirli Şeyh Alâeddin Efendi’nin oğlu Şeyh Mehmed Çelebi Efendi’ye intisap etti. Seyr-ü sülûkünü tamamladıktan sonra irşâdla görevlendirildi. İcazet alarak bir müddet sonra Uludağ’ın eteklerinde Temenye denilen yerde dergâhını kurdu. Uzlet köşesine çekilerek gece gündüz ibadetle meşgul oldu” dedi.
Hüsameddin Bursevi’nin eserleri hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Kara, “Mutasavvıfların bir kısmının kitabı yoktur. Hüsameddin Bursevi, eline kalem alan mutasavvıflardandır. Bursa kültürü ile ilgili eserler yazmıştır.
Hüsameddin Bursevi’nin tasavvufi hayat ve düşünceyle ilgili yorum ve anlayışlarını özellikle Mühimmatü’l-Mü’minin adlı eserinden öğrenmek mümkündür. Mihimmatü’l-Mü’minin ansiklopedik bir kitaptır. 60 bölümden oluşan bu eserde din ve tasavvuf konusuyla ilgili yüzlerce mesele ele alınmış bazen manzum bazen mensur metinlerle konulara açıklık getirilmiş, tespit ve tavsiyelerde bulunulmuştur. Kitabın tek nüshası bulunmaktadır ve Topkapı Sarayı’nda yer almaktadır” diye konuştu.
Hüsameddin Bursevi’nin şair olduğunu da belirten Prof. Dr. Kara, Bursevi’nin eserlerinde hem kendi yazdığı şiirlere, hem de başka şairlerin şiirlerine yer verdiğini sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.