Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gölyazı’daki nekropol kazıları sona erdi

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı’daki 2500 yıllık tarihi ortaya çıkarmak için yapılan kazılar sona erdi. Ekipler, şimdi Kız Ada’daki tarihi gün yüzüne çıkarmak için çalışmaları bu bölgeye kaydırdı.Nilüfer Belediyesi...

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2017 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2017 13:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gölyazı’daki nekropol kazıları sona erdi

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı’daki 2500 yıllık tarihi ortaya çıkarmak için yapılan kazılar sona erdi. Ekipler, şimdi Kız Ada’daki tarihi gün yüzüne çıkarmak için çalışmaları bu bölgeye kaydırdı.

Nilüfer Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü arasında 2015 yılında imzalanan protokol çerçevesinde geçen yıl Gölyazı’da başlayan kazılar Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’in başkanlığında yürütülüyor. Nekropol ve kutsal alandaki kazılar sona erdi. 30’a yakın mezarın bulunduğu kazılardan 2500 yıl öncesine ait eşyalar ve Roma dönemine ait seramik ve cam fırınlar da çıkarıldı. Bu iki alanda kazı çalışmalarını tamamlayan ekipler, Kız Ada’da Apollon Tapınağı’nın kalıntılarını ortaya çıkarmak için çalışma başlattı. Karadan yaklaşık 800 metre uzaklıkta bulunan Kız Ada’da sürdürülen çalışmalarda öncelikle bölgenin bitki temizliği yapıldı. Temizlik çalışmasının ardından yüzey altındaki kalıntıların tespit edilebilmesi için adada sondaj işlemi uygulanıyor.

Daha önce hiç arkeolojik kazı yapılmayan Gözyazı’da çalışma için gerekli bütün araçların tedarikini ve personel hizmetini sağlayan Nilüfer Belediyesi, bölgede bir ilki de gerçekleştirmiş oluyor. Gölyazı ve çevresindeki kaçak kazıların önlenmesi için sürdürülen kazılar sonunda yüzlerce yıldır toprak altında yatan tarihin gün yüzüne çıkarılarak Gölyazı’nın kültür turizmine kazandırılması hedefleniyor.

Kazıları Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç yerinde inceleyerek bilgi aldı. Güney Özkılınç, çalışmalar tamamlandığında bir arkeopark yapmak istediklerini belirterek, “Bursa Müze Müdürlüğü’nün izni ve onayı ile arkeopark düzenlemeleri yapmak istiyoruz. Bununla ilgili olarak kimi bölgelerin röleve çalışması belediyemiz tarafından gerçekleştirildi ve plan proje aşamasına gelindi” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.