Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Göç ve Göçmenliğ(m)in Resimsel Halleri” sergisi açıldı

Ressam Mehmet Alagöz’ün, Almanya’daki işçi göçünü 38 yıllık birikimiyle ön plana çıkardığı “Göç ve Göçmenliğ(m)in Resimsel Halleri” isimli sergisi Adana’da açıldı.Adıyaman Üniversitesi Resim Bölüm Başkanı Prof. Dr....

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2016 11:08
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2016 11:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ressam Mehmet Alagöz’ün, Almanya’daki işçi göçünü 38 yıllık birikimiyle ön plana çıkardığı “Göç ve Göçmenliğ(m)in Resimsel Halleri” isimli sergisi Adana’da açıldı.
Adıyaman Üniversitesi Resim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alagöz’ün, 38 yıllık Almanya macerası boyunca hazırladığı tablolardan oluşan “Göç ve Göçmenliğ(m)in Resimsel Halleri” isimli sergisi, Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ramazan Akyürek’in katılımıyla 75. Yıl Sanat Galerisi’nde açıldı.
Türkiye’deki eğitiminin ardından Almanya’da sıfırdan bir hayata başlayarak bir süre akademisyenlik yapan, sonraları ise Almanya’daki Türk gurbetçilere gönüllü danışmanlık sağlayan Prof. Dr. Alagöz, sergisinde, Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün ardından yaşanan hallere dikkat çekiyor.
Türk işçilerin ekonomik, ruhsal, sosyal ve kültürel yansımalarını sanatseverlerle buluşturan Prof. Dr. Alagöz, “Almanya’da ’Türk’ derler, bizim burada ’Suriyeliler’. Herkes bir fikir söyler ama arkasında insan olgusu var. Çok yönlü düşünülmesi gereken bir şey. Kalsalar bir türlü, kalmasalar bir türlü. İlk yıllarda ev bulamıyorduk, Almanlar ev vermiyordu. Çocuklar olunca kültür çatışmaları başladı. Sonrasında pasaport teslimleri başlıyor. Özel kanunlar çıkardılar. ’Ben Alman olacağım’ dediğin zaman, bürolar hazırladılar. Dilekçe verip vatandaşlık alıyordunuz ancak Türkiye’deki vatandaşlıktan çıkıyorsunuz. Türkler için çifte vatandaşlığı çıkaramadık” diye konuştu.
Prof. Dr. Alagöz: “Neden gelirse gelsin, insan gelmiştir”
Almanya’daki ’göçmen Türk’lere karşı önyargının bugünlerde İslamofobi’ye dönüştüğünü belirten Prof. Dr. Mehmet Alagöz, eğitimli göçmenlerin ekonomik ve sosyal hayatta daha çabuk yer bulduğunu söyledi. Gençliğin apolitik olmasından yakınan Alagöz, sistemin insanları buna ittiğini anlattı. Suriye’den Türkiye’ye göç ile Türkiye’den Almanya’ya göçün arasında pek bir fark bulunmadığına değinen Prof. Dr. Alagöz, İsviçreli yazar Max Frisch’in “Biz işgücü istedik, insan geldi” sözünü hatırlatarak Alagöz, “Neticede bir insan gelmiştir. Yani neden gelirse gelsin; insan gelmiştir” ifadelerini kullandı. Almanların, Almanlaştırma politikalarını da kaydeden Prof. Dr. Alagöz, Polonya-Almanya sırasında, Polonya’ya karşı Almanlardan daha hırslı savaşan Polonyalıları işaret etti.
Akyürek: “Gidenlerin yüzde 70’i Almanya’da kaldı”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ramazan Akyürek ise Almanya’ya göç eden ve ’Ne Türk, ne Alman’ olarak nitelendirilen kitlenin şu an son derece entelektüel olduğunu dile getirerek “O buhranı atlattılar şimdi” şeklinde konuştu. Almanya’ya giden işçilerin ilk başlarda bir süre para kazanıp daha sonra Türkiye’ye dönmek istediklerini ancak gidenlerin yüzde 70’inin Almanya’da kaldığını bildiren Akyürek, “Orada kalanlar şayet çocuklarını iyi yetiştirmişlerse mutlular. Ama hala Alman ekonomisinde, siyasetinde yer almışlar mı dersen yeterli değil; sadece futbolda yeterince yer aldığımızı düşünebilirim” şeklinde konuştu.
“Göç ve Göçmenliğ(m)in Resimsel Halleri” sergisi, 12 Ekim Çarşamba gününe kadar ziyaretçilerini bekleyecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.