Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geleneksel zeytin ve zeytinyağı kültürü insanlığın ortak mirası olma yolunda

Geleneksel zeytin yetiştiriciliği ile zeytinyağı kültürü UNESCO’ya taşınıyor. Türkiye geleneksel zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretiminin insanlığın ortak mirası olması için Akdeniz ülkeleri ile iş birliği yapıyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2017 17:08
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2017 17:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Geleneksel zeytin yetiştiriciliği ile zeytinyağı kültürü UNESCO’ya taşınıyor. Türkiye geleneksel zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretiminin insanlığın ortak mirası olması için Akdeniz ülkeleri ile iş birliği yapıyor.

UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listelerine en çok unsur kaydettiren ilk 10 ülke arasında bulunan Türkiye, Akdeniz’in sembolü zeytin kültürüyle de ilgili bir dosya sunmaya hazırlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının başlattığı çalışma ile geleneksel zeytin ve zeytinyağı kültürünün UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne çok uluslu kültür miras olarak kaydettirilmesi hedefleniyor.

Moderatör Türkiye olacak

UNESCO’ya sunulacak somut olmayan kültürel mirasa yönelik yeni dosya Türkiye ile İspanya’yı da bir araya getirdi. Zeytin ve zeytinyağı kültürünün UNESCO’ya taşınması süreciyle ilgili ilk görüşme iki ülke arasında gerçekleştirildi. İspanya Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığı Tarihi Mirasın Korunması Genel Direktörü Elisa de Cabo de la Vega’nın ev sahipliğinde başkent Madrid’de gerçekleştirilen toplantıda somut olmayan kültürel mirasa yönelik iş birliği olanaklarının geliştirilmesi için bilgi paylaşımında bulunuldu.

Türkiye’nin, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş başkanlığındaki bir heyetle temsil edildiği görüşmede, çok uluslu dosya hazırlıklarının Türkiye’nin moderatörlüğünde yürütülmesi kararlaştırıldı.

Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras alanındaki tecrübesi ve öncü rolüne görüşmede vurgu yapan Okan İbiş, dosyanın listeye ortak olarak sunulmasının birçok ideale de uygun olduğunu dile getirirken, Genel Direktör Elisa de Cabo de la Vega ise bu süreçte Türkiye’ye destek olacaklarını ifade etti.

Kültürel miraslar birlikte korunuyor

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi birden çok ülkenin sınırlarında topluluklar tarafından paylaşılan somut olmayan kültürel miras unsurlarının çok uluslu olarak UNESCO listelerine kayıt ettirilmelerini teşvik ediyor.

Sözleşme, ayrıca uluslararası toplumdan iş birliği ve karşılıklı yardımlaşma ruhuyla somut olmayan kültürel mirasın korunmasına katkıda bulunmasını istiyor.

Bu kapsamda, 2016 yılında Azerbaycan, İran, Kazakistan ve Kırgızistan ile birlikte “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Katırma, Jupka, Yufka” çok uluslu dosyasını UNESCO’ya kaydettiren Türkiye, geçtiğimiz yıl “Geleneksel Çini Ustalığı” ulusal dosyasını da UNESCO’ya kaydettirerek önemli bir başarıya imza attı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.