Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

En kıymetli gece Ramazan ayında bulunuyor

Tarihçi Yazar Vehbi Tülek, Ramazan ayında yer alan Kadir Gecesi’nin müslümanlara mahsus olduğunu belirterek, eski eserlerde yer alan Kadir Gecesi’ne ait önemli bilgileri özetledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2018 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2018 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Tarihçi Yazar Vehbi Tülek, Ramazan ayında yer alan Kadir Gecesi’nin müslümanlara mahsus olduğunu belirterek, eski eserlerde yer alan Kadir Gecesi’ne ait önemli bilgileri özetledi.

Vehbi Tülek, Burhâneddîn ibn-i Ebî Şerîf hazretlerinin Kadir Gecesi ile alakalı verdiği bilgileri şöyle aktardı "Burhaneddin ibn-i Ebi Şerif, Şafiî mezhebi fıkıh âlimidir. 1430 yılında (hicri 833) Kudüs’te doğdu. Miladi 1525 yılında (hicri 932) Kâhire’de vefât etti. Bir dersinde buyurdu ki: Kadir Gecesi Ramazan-ı şerif ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı âlimlere göre Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, bu ümmete mahsustur. Başka peygamberlere böyle faziletli bir gece verilmemiştir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir: (Allahü teâlâ, Kadir Gecesi’ni ümmetime hediye etti, başka ümmete vermedi.)

Resulullah’a “sallallahü aleyhi ve sellem” kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu. Uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allahü teâlâ ona bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi’ni ihsan etti. Allahü teâlâ, (Kadir Gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibini ferahlandırdı.

Resulullah efendimiz, (Benî İsrail peygamberlerinden 80 yıl hep ibadet eden oldu) buyurunca, Eshab-ı kiram hayret etti. Cebrail aleyhisselam gelip, (Yâ Resulallah, ümmetin o peygamberlerin, 80 yıl hep ibadet etmesine şaşıyorlar. Allah sana ondan iyisini verdi) diyerek, (Kadir Gecesi, bin aydan hayırlıdır) mealindeki âyeti okudu.

Baliğ olarak 50 yıl yaşayan kimse, 50 tane Kadir gecesi geçirir. Bir gece, 80 yıl değerinde olunca, 4 bin yıl eder. Bu da 4 bin yıl ibadet etmiş gibi sevaba kavuşur.

Kadir Gecesi hakkındaki hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.)

(Sevabını Allah’tan umarak, Kadir Gecesi’ni ihya edenin geçmiş günahları affolur.)

(Kadir Gecesi’nde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kur’ân-ı kerimi hatmetmekten daha sevaptır. Kadir Gecesi’nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir. Bu gece koyun sağımı müddeti kadar namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadet etmekten daha kıymetlidir.)

Resulullah, Kadir Gecesi’nde, (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî) duasını okurdu. (Ya Rabbi, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affeyle) demektir.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.