Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dursunbey’de tarihin seyrini değiştirecek mağaralar bulundu

Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde 8 bin yıl öncesinden izler taşıyan mağaralar bulundu.Balıkesir Dursunbey ilçesindeki iki mağarada bulunan resimler arkeoloji dünyasında son yılların en önemli keşifleri arasında yerini aldı. Çanakkale...

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2016 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2016 11:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde 8 bin yıl öncesinden izler taşıyan mağaralar bulundu.
Balıkesir Dursunbey ilçesindeki iki mağarada bulunan resimler arkeoloji dünyasında son yılların en önemli keşifleri arasında yerini aldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji bölümü görevlisi Yrd. Doç. Dr. Derya Yalçıklı ve ekibi tarafından iki yıldan bu yana yapılan incelemelerde önemli bulgulara rastlandı. Delice köyünde birbirine yaklaşık beş kilometre uzaklıkta yer alan Baltalıin ve İnkaya mağaralarındaki resimlerin Geç Neolitik Çağ’a kadar tarihlenebileceği belirlendi. Günümüzden 8 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen kayalardaki resimlerin yazının keşfinden önce kullanıldığı öğrenildi.
Yrd. Doç. Dr. Derya Yalçıklı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Edirne’de düzenlenen 38. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumunda sunduğu tebliğde, “Baltalıin Mağarası, doğu duvarına yapılmış 7,60 x 4,50 metre boyutlarında bir geyik avı sahnesine sahip. Sahne Paleolitik ve Neolitik çağlarda sıkça karşımıza çıkan av resimlerinden farklı olarak avcıların kurduğu tuzak ve hayvanların bu tuzağa doğru sürülmesini konu edinmiş. İnkaya mağarası ise girişinin kuzey ve güneydoğu dış kenarlarında yer alan iki duvar resmine sahip. Definecilerin patlattığı dinamit mağaranın zemininden büyük bir blokun kopmasına ve özellikle kuzey duvarında yer alan resmin büyük bölümünün hasar görmesine sebep olmuş. Bu tahribata rağmen girişinin iki kenarındaki resimler içerik bakımından Neolitik Çağ inançlarıyla ilgili bilgilerimize önemli katkılar sağlayacak. Girişin solunda yer alan pano 1,43 x 0,87 metre boyutlarında. Sahnenin önemli bölümünü dans eden dört kişi oluşturuyor. İkisi kadın ikisi erkek oldukları anlaşılan grubun sağ başında üzerine bir post giymiş gibi görünen figür, diğerlerinden farklı görünüme sahip. Bu grubun sol tarafında yer alan bölümde, anne karnında bir ceninin oluşumu, gelişimi ve doğum aşamaları stilize bir ifade tarzıyla tasvir ediliyor” diye belirtti.
Önümüzdeki günlerde Dursunbey’de yeniden bir çalışma başlatacak olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Derya Yalçıklı ve ekibi bir süre ilçede konaklayacak. Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan’ın yakından takip ettiği bu tarihi mağaralarda inceleme yapacak olan heyet, belediyenin düzenleyeceği bir toplantıda bilgilendirme de yapacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.