Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ’Lider Öyle Olmaz Böyle Olur’ Kitabında

Yazar, Araştırmacı, Atılım Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sevinç Engin’in 3. baskısı yayımlanan “Lider Öyle Olmaz Böyle Olur, Yön Veren Liderler ile Liderlik Üzerine” kitabında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili bir bölüm de yer...

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2016 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2016 11:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yazar, Araştırmacı, Atılım Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sevinç Engin’in 3. baskısı yayımlanan “Lider Öyle Olmaz Böyle Olur, Yön Veren Liderler ile Liderlik Üzerine” kitabında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili bir bölüm de yer alıyor. Engin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelttiği sorular ve Erdoğan’ın verdiği cevapları kitabında kaleme almış. Erdoğan, kitapta yer alan bu bölümde, merak edilen birçok soruya cevap veriyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda çalışmakta olan Engin, aynı zamanda yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak Atılım Üniversitesi, İşletme Fakültesi’nde ‘Liderlik Teorileri ve Uygulamaları’ dersini vermektedir. Türkiye’nin önde gelen 47 lideri ve yöneticisini ilk kitabı ‘İdare Etmek mi? Yönetmek mi?’ de bir araya getirdi. 119 kişi ile görüştüğü ‘Lider Öyle Olmaz Böyle Olur, Yön Veren Liderler ile Liderlik Üzerine’ kitabı 2011’de yayınlandı. Aynı yıl Aralık ayında 3.baskısı çıktı
“EĞER LİDER MUTLU BİR RUH HAİNE SAHİPSE, ETRAFINDAKİ İNSANLARIN DA HER ŞEYE OLUMLU BAKTIKLARI GÖRÜLÜR”
Yaşam deneyimlerini Yazar Sevinç Engin ile paylaşan liderler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer alıyor. Engin’in “Lider Öyle Olmaz Böyle Olur, Yön Veren Liderler ile Liderlik Üzerine” kitabının 3. baskısında Erdoğan, merak edilen birçok soruya cevap veriyor. Erdoğan, Yazar Sevinç’in “Yüksek duygusal zeka ve düşük duygusal zeka lider ve topluma nasıl yansır” şeklindeki sorusunu yanıtlarken, “Eskiler ‘Hal saridir’ derler. Yani, haller, haleti ruhiyeler bulaşabilir. Dolayısıyla liderlerin ruh hali de saridir, bulaşıcıdır, çok çabuk etrafına yayılır. Eğer lider mutlu bir ruh haine sahipse, etrafındaki insanların da her şeye olumlu baktıkları görülür” diyor ve takım çalışmasında “iyimser olmanın” önemine değiniyor.
ERDOĞAN, “LİDER OLUNMAZ, LİDER DOĞULUR” SÖZÜNE NE DİYOR?
Kitapta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “lider olunmaz, lider doğulur” sözünü yorumladığı bir bölüm de yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ünlü “Lider olunmaz, lider doğulur” sözüyle ilgili, “Bazı insanlar liderliğe yatkın bir mizaçla doğabilirler. Ama bence bir insanı lider yapan şey, ülkesine duyduğu sevgi ve onun uğrunda yürüttüğü toplumsal mücadeledeki kararlılığıdır. Ben güzel bir gelecek özlemiyle yürütülen toplumsal mücadelenin liderliği yarattığı inancındayım” değerlendirmelerinde bulunuyor.
Erdoğan, “Ekibinizi seçerken kriterleriniz nelerdir? Hangi özellikleri ön planda tutarsınız” sorusuna ise “Öncelikli olarak işinin ehli olması benim açımdan büyük önem taşır. Ayrıca toplumda ve çevresinde seçkin ve güvenilir bir kişi olması önemlidir. Çalışkanlığı ve başkalarıyla uyum içerisinde çalışması da önem verdiğim özellikler arasındadır” cevabını veriyor.
“LİDERLİKTE DE AİLENİN ÇOK ÖNEMLİ ROLÜ OLDUĞUNA İNANIYORUM”
Liderlerin belirli bir noktaya gelmesinde ailenin payını değerlendiren ve ailesinin kendisine nasıl destek sağladığını anlatan Erdoğan şunları kaydetmekte:
“İnsanın ailesinin, bulunduğu noktaya gelmede önemli bir rolü vardır. O yüzden liderlikte de ailenin çok önemli rolü olduğuna inanıyorum. Ailesinde huzur içinde olanlar, aileden destek görenler, bu huzuru, mutluluğu ülkesine de yansıtacaktır. Halkla daha doğru iletişim kuracaktır.”
“HALKIMIZLA ARAMDA DERİN BİR GÜVEN İLİŞKİNİN OLUŞTUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”
Erdoğan, “Hangi açılımlarınızın, halkla aranızdaki doku uyuşmasını daha da ilerlettiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna ise, “Benim hep söylediğim bir söz var: ‘ Ne aldatan olacağız ne aldanan olacağız’ diye. Halkla samimi bir şekilde, ne düşünüyorsam, ne hissediyorsam o şekilde iletişim kuruyorum. Bu samimiyeti halkımız anlıyor ve benimsiyor. Bu şekilde halkımızla aramda derin bir güven ilişkinin oluştuğunu düşünüyorum. Onları aldatmayacağımı, onlara yalan söylemeyeceğimi biliyorlar” yanıtını verdiği görülüyor.
“BİR LİDER OLARAK KÖTÜMSER OLMA LÜKSÜNÜZ YOKTUR”
Erdoğan’ın “Toplumsal çatışmalarda lidere düşen rol, uzlaştırıcı kültür, iyimserlik, kötümserlik nasıl açıklanabilir” sorusuna verdiği yanıt kitapta şu şekilde yer almış:
“Her toplum, farklı düşünceleri, farklı inançları, farklı beklentileri olan insanlardan oluşur. Bir lider olarak size düşen asıl şey bu farklılıkları mümkün olduğunca tek bir pota altında eritmek, bir uzlaşı ortamı tesis edebilmektir. Öte yandan, bir lider olarak kötümser olma lüksünüz yoktur. Hep daha iyiye, daha güzele giden yolların önünü açmak boynunuzun borcudur.”
Engin’in “Lider Öyle Olmaz Böyle Olur, Yön Veren Liderler ile Liderlik Üzerine” kitabının 3. baskısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yanı sıra; MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Yıldırım Koç, Mediasa Yayıncılık A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek gibi isimler de yer alıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.