Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cemal Safi’nin adı Samsun’da parka verilecek

Samsun İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok tarafından belediye meclisine sunulacak teklifle, geçen gün hayatını kaybeden Samsunlu şair Cemal Safi’nin adı Kalkancı Mahallesi’ne yapılan parkta yaşayacak.İlkadım Belediyesi tarafından Kalkancı...

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2018 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2018 15:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cemal Safi’nin adı Samsun’da parka verilecek

Samsun İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok tarafından belediye meclisine sunulacak teklifle, geçen gün hayatını kaybeden Samsunlu şair Cemal Safi’nin adı Kalkancı Mahallesi’ne yapılan parkta yaşayacak.

İlkadım Belediyesi tarafından Kalkancı Mahallesi’nde yapımı tamamlanan, modern yapısı ve tasarımı ile büyük beğeni toplayan çocuk parkı, spor-kondisyon alanı, yürüyüş yolları ve dinlenme alanından oluşan parka, geçen günlerde vefat eden usta şair Cemal Safi’nin adı verilecek. Bestelenmiş çok sayıda şiiri ile herkesin hayatında mutlaka bir anıya dokunan, şiirleriyle 7’den 70’e kalplere taht kuran Şair Cemal Safi’nin şiirleri kalplerde, adı İlkadım’da yaşayacak.

Eşsiz bir sosyal alan

İlkadım Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünce Kalkancı Mahallesi’nde yapımı tamamlanan park 3 bin 285 metrekare alan üzerine yapıldı. 270 metre yürüyüş yoluna sahip park, çocuk oyun alanı, spor-kondisyon alanı, dinlenme alanları, 3 potalı basketbol sahası ve yeşil alanlardan oluşuyor. Gece aydınlatması ile de oldukça modern bir yapı haline gelen park vatandaşlar tarafından da şimdiden büyük ilgi görüyor. Tasarımı, konumu ve sunduğu imkanlarla eşsiz bir sosyal alan haline gelen park eğlenmek isteyen çocuklar, her yaştan spor yapmak isteyen vatandaşlar ve dinlenmek isteyen İlkadımlıları bekliyor.

“Samsunlu şairimizi çocuklarımıza tanıtmış olacağız”

Uzun zamandır tedavi gördüğü hastaneden üzücü haberin gelmesi üzerine Cemal Safi adını yaşatma kararı aldığını belirten İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, “Samsun’a yakışan bir parkta Türkiye’ye mal olmuş usta bir şairimizin adını yaşatacak olmamız gençlerimize ve çocuklarımıza da Cemal Safi’yi tanıma şansı vermiş olacak. Bizlerin hayatına şiirleri ile dokunan ve toplum tarafından beğeni kazanan sanatçılarımıza vefa borcumuz vardır. Bizlerde bu borcumuzu adını yaşatarak ödemek istedik. Kalkancı Mahallemizde çok güzel bir parkı hemşerilerimizin hizmetine sunmanın mutluluğunu yaşarken Samsunlu şairimizi kaybetmenin üzüntüsünü yaşadık. Bu vesile ile Cemal Safi’ye Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailesine sabırlar dilerim” diye konuştu.

Cemal safi kimdir?

1938 yılında Samsun’da doğdu. İlk ve lise öğrenimini Samsun’da tamamladı. 1959’da Ankara’ya yerleşti. Yazdığı şarkı güfteleriyle tanındı. İlk şiirleri Orhan Gencebay, sonrakiler yine tanınmış besteciler tarafından bestelendi. 1989 yılında Rüyalarım Olmasa (imkânsız) ve Vurgun adlı şarkıların güftesiyle Hürriyet ve Milliyet gazeteleri ile TRT’nin açtığı yarışmalarda birincilik ödülünü alarak yılın sanatçısı seçildi. 1990 yılında Selçuk Tekay’ın bestelediği Vurgun adlı şiirin şarkısıyla aynı kurumların ödüllerini yeniden aldı. İki yüz kadar şiiri bestelendi. 1993 yılına kada? yazdığı şii?le?i Vu?gun adlı ilk kitabında yayınladı. İkinci şiir kitabı ise Sende Kalmış ismi ile yayınlandı. Şairin bugüne kadar 40 tanesi Orhan Gencebay tarafından olmak üzere, Zekai Tunca, Selçuk Tekay, Onur Akay ve Candan Erçetin gibi çok sayıda sanatçı ve besteci tarafından 150 civarında şiiri bestelendi. Safi, Eminescu madalyası başta olmak üzere, defalarca Hürriyet’in Altın Kelebek, Milliyet’in Yılın En Sevilen Şarkıları birincilik ödülleri ile, TRT’nin Yılın Şairi gibi sayısız ödüle lâyık görüldü.

İlk şiir kaseti 1991’de çıktı. Şiirlerinin bir bölümü Romenceye, Arnavutça ve İtalyancaya çevrildi. Yaz aylarını geçirdiği Akçay’da her yıl Geleneksel Akçay Şairler ve Bestekârlar Şöleni’ni organize etti. 2003 yılında, Karamanoğlu Mehmet Bey adına düzenlenen Türk Dili Bayramı’nda Türkçeyi en etkin ve güzel kullanan güftekâr şair olarak birincilikle ödüllendirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.