Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’ya Büyük Bir Şehir Kütüphanesi Gerekiyor

Bursa’da yüksek lisans ve doktora yapan araştırmacılar, Kütüphaneler Haftası’nda İnebey El Yazma Eserler Kütüphanesi’nde bir araya geldi. Çalıştayda konuşan İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, Bursa’da araştırmacıların...

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2016 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2016 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa’da yüksek lisans ve doktora yapan araştırmacılar, Kütüphaneler Haftası’nda İnebey El Yazma Eserler Kütüphanesi’nde bir araya geldi. Çalıştayda konuşan İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, Bursa’da araştırmacıların gece gündüz kullanabilecekleri çok büyük ve konforlu bir şehir kütüphanesine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Tahtakale’deki tarihi İnebey El Yazma Eserler Kütüphanesi’nin en güzel hizmet günlerini yaşadığını belirten İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yurtsever de, eskiden ürkütücü gelen İnebey Medresesi’nin devasa merdivenlerden salavatlar okuyarak çıktıklarını, tarihi İnebey Kütüphanesi’nde, bugün güler yüzlü yöneticilerin araştırmaya gelenleri kucakladığını söyledi. İklimlendirme imkanı sağlandıktan sonra eserlerin daha güvenilir muhafaza edildiğine dikkat çeken Murat Yurtsever, “Bu mekan aslında bir el yazma eser kütüphanesi olduğu gibi, içerisinde tek nüsha olan Biruni gibi kıymetli araştırmacıların eserlerinin de barındığı bir müze özelliği taşıyor. Memluk (Mısır) Sultanı Berkuk’un 6 asır önce Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazıt Han’a gönderdiği dev Kur’an-ı Kerim de, bugün birçok fakültede ders olarak okutulan el yazma eserler de bu tarihi binada muhafaza ediliyor” dedi.
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Bilal Kemikli de İzmir İktisat Kongresi’nde alınan bir karara istinaden, büyük işletmelerin karlarından belli bir miktar parayı kültür faaliyetlerine harcama mecburiyeti bulunduğuna dikkat çekerek, “Sümerbank kuruluşu kapatılmaya karar verilince, Anadolu’nun değişik şehirlerindeki kamu fabrikalarında bulunan kütüphanelerden 9 kamyon kitap Bursa’daki Merinos Fabrikası depolarına getirildi. Ancak bu kitaplar maalesef hurda denilerek sahaflara geçti. Sahaflara geçmesi belki kitap meraklıları için bir kayıp değildir ancak bu eserlerle Bursa’ya çok güzel bir büyük kütüphane yapılabilirdi. Bu dönemde aynı şekilde bazı tanınmış ressamların eserlerinin bulunduğu resim koleksiyonu da Merinos’a getirilmişti. Bu resimler halen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin elindeyse bir resim müzesi de açılabilir. Ancak araştırmacılar Bursa’daki kütüphanelerde çalışamıyorlar. Büyük bir şehir kütüphanesi gece gündüz araştırma yapmak isteyenlere, okumak isteyenlere en detaylı şekilde hizmet verecek şekilde inşa edilebilir” diye konuştu.
İnebey El Yazma Eserler Kütüphanesi yetkilileri de restorasyon bölümü ile birlikte her türlü imkanı kitapseverler için kullandırdıklarını kaydederek, yangın riski bulunan İnebey Hamamı’nın da kamulaştırılarak kütüphaneye tahsis edilmesini istediler.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.