Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakır Kaplara İlgi Artıyor

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bakırcılık mesleğine ilgi azalırken bakır kaplara ilginin arttığı belirtildi.150 yıl önce Halil Usta tarafından başlatılan bakır ve kalaycılık mesleğinin devam ettiği mütevazi dükkanı, Baki Erat’ın...

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 09:33
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 09:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakır Kaplara İlgi Artıyor
Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bakırcılık mesleğine ilgi azalırken bakır kaplara ilginin arttığı belirtildi.
150 yıl önce Halil Usta tarafından başlatılan bakır ve kalaycılık mesleğinin devam ettiği mütevazi dükkanı, Baki Erat’ın çırağı olarak 60 yıl 81 yaşındaki Mehmet Türkmen’in işlettiği bildirildi. 60 yıllık usta Mehmet Türkmen bakırcılık ve kalaycılık mesleğine 1956 yılında ustası Baki Erat’ın yanında başladığını, bu el sanatını 1993 yılında oğlu Kazım Türkmen’e ( 52 ) bıraktığını ve birçok çırak yetiştirdiğini söyledi. 1980 yılında meslek lisesinden mezun olduktan sonra bakırcılık ve kalaycılık işine babası Mehmet Türkmen’in yanında çırak olarak başladığını ve bu mesleği babasından öğrendiğini belirten Kazım Türkmen 1993 yılında bayrağı devraldığını, yeni çıraklar yetişmediğini, bakır ve işi ile uğraşan 4 esnaf kaldığını dile getirdi.
Son zamanlarda bakır kaplara ilginin arttığını ancak sanata ilginin olmadığını vurgulayan Kazım Türkmen, toprak kaptan sonra en lezzetli yemeğin bakır kaplarda piştiğini, ancak bakır kapların mutlaka kalaylatılması gerektiğini belirtti. “İş var ancak sanatkar az” diyen Türkmen, levha halinde aldıkları bakırlara kendilerinin şekil verdiğini, leğen, kazan ( heveni ), sini, tepsi, tas, sahan, kepçe yaptıklarını, elde yapılan kapların daha sağlam ve toprak kaptan sonra en sağlıklı kabın, bakır kaplar olduğunun altını çizdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.