Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Avcı: "Türkçe Bayramı’nda dünyaya Türkçe barış, dostluk ve sevgi mesajları gönderilecek”

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 27 Ağustos tarihinde düzenlenecek ‘Türkçe Bayramı’ öncesi katıldığı programda, “Türkçe Bayramı’nda ‘İnsan ve Türkçe’ temalı kapanış gösterisiyle dünyaya Türkçe barış, dostluk ve sevgi...

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2016 14:34
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2016 14:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 27 Ağustos tarihinde düzenlenecek ‘Türkçe Bayramı’ öncesi katıldığı programda, “Türkçe Bayramı’nda ‘İnsan ve Türkçe’ temalı kapanış gösterisiyle dünyaya Türkçe barış, dostluk ve sevgi mesajları gönderilecek” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, programa ev sahipliği yapan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile dünyanın 46 ülkesinden gelen bazı öğrenciler ve davetliler, Çırağan Sarayı’ndaki 2’nci Uluslararası Türkçe Bayramı tanıtım etkinliklerine katıldı. Bakan Avcı, burada yaptığı konuşmada, 27 Ağustos tarihinde İstanbul’da gerçekleşecek ‘Türkçe Bayramı’nın önemine vurgu yaparak, “Hiç şüphesiz kendi anadilimizi ve onun zenginliğine, büyüklüğüne, kuşatıcılığına inanırız. Gerçekten de bütün diller aslında birer mucizedir ve her dil çok kıymetlidir. Sevgili öğrenciler, sevgi dili, Türkçe’nin şairi, hoşgörü ve tevazu insanı Yunus Emre’nin ismiyle kurulan Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonunda 7 yıldır gerçekleştirilen ‘Türkçe Yaz Okulu’ programının Türkçemizi, kültürümüzü ve Türkiyemizi tanıtma adına çok mühim bir görevi yerine getirdiğine inanıyorum. Bu yıl da ‘Türkçe Yaz Okulu’ kapsamında 46 ülkeden gelen 540 öğrencimizi ülkemizde misafir etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ülke olarak, millet olarak çok önemli bir badireyi atlattığımız şu günlerde korkmadan, çekinmeden ülkemize gelen, meydanlarda bizimle birlikte demokrasiye ve Türkiye’ye sahip çıkan bizi, kültürümüzü, dilimizi daha yakından tanımak isteyen siz değerli öğrencilerimize şükranlarımı ifade etmek istiyorum” dedi.
46 ülkeden Türkiye’ye gelen öğrencilere seslenen Bakan Avcı, “Sevgili öğrencilerimiz, ülkemizin 16 farklı şehrindeki 20 üniversitemizin mihmandarlığında şehirlerimizi, tarihi ve turistik alanlarımızı gezerek Türkçe’yi yerinde öğrenme, yerinde kullanma ve Türk kültürünü tanıma fırsatı buldunuz. Çok güzel tecrübeler kazandığınıza, güzel anılar biriktirdiğinize, güzel dostluklar kurduğunuza inanıyorum. 27 Ağustos’ta düzenlenecek Türkçe Bayramı’nı Türkçesi bülbül kokan İstanbul’da sizlerin de katılımıyla gerçekleştireceğiz. Türkçe Bayramı’nda ‘İnsan ve Türkçe’ temalı kapanış gösterisiyle dünyaya Türkçe barış, dostluk ve sevgi mesajları gönderecekler” diyerek sözlerini noktaladı.
"Sürdürülebilir kalkınmanın en önemli ayaklarından bir tanesi kültür görülmektedir"
Çırağan Sarayı’ndaki tanıtım toplantısına konuk olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, katılımcılara ‘ortak kader’ vurgusunda bulundu. Topbaş, “Türkçemize gönül verdiniz, dilimizi ve kültürümüzü öğrenmek istediniz ve bunla ilgili çalışmalara katıldınız. Tabii gideceğiniz ülkelerde ve ülkelerinizde de burada yaşadıklarınızı, güzel Türkçemizi orada anlatacak ve bizlerin öncüleri olacaksınız. Küçülen bir dünyada yaşamaktayız. Bütün kültürlerin birbirine geçişgen olduğu bir dünyada, kaderlerimizin birbirlerine bağlı olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Ortak kaderimiz var. Böyle bir süreçte ‘kişi tanımadığının düşmanıdır’ diye buyrulur. Bu anlamda birbirimize daha iyi anlamda tanış olursak, dünya barış ve huzura daha etkili ifade etmek isteriz. Tabi nasıl olduğunuz değil, nasıl anlaşıldığınız çok önemlidir. Bu bakıma kadim bir medeniyet mensubu olan Türkiyemizin ve Türkçemizin bütün değerleriyle dünya insanlığına takdim edilmesi gerekmektedir. Çünkü bizim de dünyaya geçmişte armağan ettiğimiz, armağan etme gereği olan çok değerlerimiz vardı. Burada sadece lisan öğrenmek değil, lisanı bilmek, konuşmak, irtibatlaşmak değil, onun ötesinde değerlerle buluşma anlamı da taşımaktadır. Zaten dünyanın ortak değerleridir. Sürdürülebilir kalkınmanın en önemli ayaklarından bir tanesi; dördüncü ayak olarak kültür görülmektedir. Bu kültürler insanların ortak değeri, ortak mirası olarak benimsenir ve kabul edilirse, yaşanırsa toplumların kalkınmasında önemli bir etki sağlar” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Bakan Avcı, İBB Başkanı Topbaş ve programa ev sahipliği yapan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş, öğrencilerin ve katılımcıların sorularını yanıtladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.