Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ankara’da Mevlevihane açılıyor

Ankara Mevlevihane’sini tanıtan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, "Altındağ yeni bir kültür mekanı daha kazanmış oldu. Herkesin ziyaretine açık olacak ve isteyen herkes organizasyonlarında kullanabilecek" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2017 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2017 13:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Ankara Mevlevihane’sini tanıtan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, "Altındağ yeni bir kültür mekanı daha kazanmış oldu. Herkesin ziyaretine açık olacak ve isteyen herkes organizasyonlarında kullanabilecek" dedi.

Mimar Sinan’ın Ankara’daki tek eseri olan Cenab-ı Ahmet Paşa Camii bahçesinde yer alan ve tarihi 1566’lı yıllara dayanan Mevlevihane, geçmiş yıllarda yol açma çalışmaları sebebi ile yıkılmıştı. Bu Mevlevihane’yi temsilen, Altındağ Belediyesi tarafından Hamamarkası bölgesinde uygun bir alana "Kültür Evi" olarak kullanılmak üzere yeni bir Mevlevihane yapıldı. Tarihi Ankara evi görünümündeki yapı, Altındağ Belediyesi tarafından kültür sanat etkinlikleri için kullanılacak.

Mevlevihane’de basın mensuplarıyla bir araya gelen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, burayı kültür amaçlı kullanacaklarını ifade etti. Tiryaki, "Hem belediye kendi organizasyonlarında hem de diğer STK’ların ve kuruluşların etkinliklerinde kullanılacak bir yapı. Henüz yeni tamamlandı ve Perşembe günü açılış ile birlikte kullanılacak. İki binadan oluşan yapı tamamen belediyemiz tarafından karşılanarak yapıldı. Altındağ yeni bir kültür mekanı daha kazanmış oldu. Herkesin ziyaretine açık olacak ve isteyen herkes organizasyonlarında kullanabilecek. Hamamönü bölgesindeki mekanlar hemen hemen 365 gün kullanılıyor dersek abartmamış oluruz" şeklinde konuştu.

"St. Petersburg’tan sanatçıların çalışmaları yer alıyor"

Kültür Evi olarak kullanılacak Yeni Mevlevihane’nin sanatsal dekorasyonu Rusya St. Petersburg Sanatçılar Birliği üyelerince gerçekleştirilmişti. Kültür Evinde ayrıca kütüphane de bulunuyor ve çeşitli ülkelerin halk destanlarına, şiirlerine ve hikayelerine değinen onlarca kitap, ziyaretçilerin okumasına sunuluyor. Kültür Evi ’nin dekoratif restorasyonunda çeşitli zamanlarda St. Petersburg ’tan 6, Moskova’dan 2, Kazan’dan 2, Nalcik’ten 3, Rusya Federasyonundan toplam 13, Özbekistan’dan 2, Kırgızistan’dan 2, Tacikistan’dan 2, Azerbaycan’dan 10 ve Türkiye’den başta Ankara olmak üzere İstanbul, Eskişehir ve Antalya’dan 20 Türk sanatçı gelip ücretsiz gönüllü olarak çalışmıştır ve eserlerini hediye bırakmıştır. Eserler arasında yağlı boya tablolar, ahşap üstü mine ve varak kaplamalı hatlar, tavan işlemeleri, vitray panolar ile ahşap oturma düzenekleri bulunuyor.

Mevlevihane 14 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilecek törenle açılacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.