Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ankara Engelsiz Filmler Festivali Başladı

Ankara Engelsiz Filmler Festivali açılış töreni gerçekleştirildi.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde Puruli Kültür Sanat tarafından Açık Toplum Vakfı ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Ankara Engelsiz Filmler Festivali,...

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2016 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2016 11:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ankara Engelsiz Filmler Festivali açılış töreni gerçekleştirildi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde Puruli Kültür Sanat tarafından Açık Toplum Vakfı ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Ankara Engelsiz Filmler Festivali, ?Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan’ın katılımlarıyla Ankara Opera Sahnesi’nde düzenlenen açılış töreni ile başladı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan’ın açılışını gerçekleştirdiği Ankara Engelsiz Filmler Festivali, engelli seyirciler ile diğer seyirciler arasındaki engelleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
Açılış töreninde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, "Bu yıl dördüncü kez düzenlenen Ankara Engelsiz Filmler Festivali, sesli betimleme, işaret dili ve altyazı düzenlemelerini ülkemize ve engellilere kazandırma yolunda önemli hizmetlerde bulunmuştur. Ülkemizde bu iletişim araçları görme engelliler ve işitme engellilerin kendi aralarında dahi yeterince bilinmiyor. Bu iletişim sağlanmayınca görme ve işitme engelliler adeta hayattan dışlanmış oluyor, kendilerini izole edilmiş hissediyor" dedi.
"FİLMLERDEKİ GÖRSEL KISIMLARI BETİMLİYORUZ"
Sesli betimlemenin Türkiye’de ilk kez Sesli Betimleme Derneği tarafından hayata geçirildiğini vurgulayan Önalan, "Biz bu iletişim araçlarının Türkiye’de de geliştirilmesi yönünde atılan ilk adımı bir öğrenci hareketi olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde başlattık. Boğaziçi Üniversitesindeki çalışmalarımızla başlayan bu süreçle başta görme engelliler olmak üzere engellilere yardımcı olmak üzere tüm Türkiye’yi kapsayacak ve sesli betimleme ile ülkemizi ilk kez tanıştıracak olan Sesli Betimleme Derneği’ni kurduk. Bu dernekle filmlerdeki görsel kısımları üçüncü kişi tarafından görmeyene anlatarak betimliyoruz. Böylece görme engelliler özgürce film izliyorlar" dedi.
Engellilerin önündeki en önemli engelin toplumdaki önyargılar olduğunu vurgulayan Kenan Önalan, "Biz bu işe başladığımız zaman ’Görmeyen film izlese ne olacak?’ diye düşünen bir zihniyet vardı. Bu zihniyetle mücadele etmek önümüze çıkan ilk engeldi. Türkiye’de çoğu insan gibi görme engelliler de böyle bir çözüm olduğunu bilmiyordu. Bu süreç içinde görme engellilere de böyle bir çözüm olabileceğini göstermeye çalıştık. Yakın zamanda toplumumuzda engelli bireylere yönelik farkındalığın artmasıyla birlikte, engellilere yönelik çalışmalara yönelik duyarlılık ve hassasiyet de artıyor. Bu da ülkemizde başta devlet olmak üzere yukarıdan aşağıya doğru bir anlayış ve zihniyet değişikliğinin eseri" şeklinde konuştu.
Törende konuşan Ankara Engelsiz Filmler Festivali Yönetmeni Emrah Kalan, amaçlarının mevcut eşitsizliği gidermek, bir film kültürü geliştirmek, engellere rağmen sinemaya giden insanları motive etmek olduğunu belirtti. Ankara Engelsiz Filmler Festivali’ne iki yıldır destek olan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu adına Siyasi İşler Müsteşarı Vincent-Guillaume Poupeau ve bu seneki Festival’in Ana Destekçisi Açık Toplum Vakfı adına Ayşegül Şahinkaya konuşmalarını gerçekleştirdi.
ANKARA ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ
Geçtiğimiz yıllarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde üç kez gerçekleştirilen ve engeli olan ya da olmayan tüm sinemaseverlerin bir arada film izlemesine olanak sağlayan Ankara Engelsiz Filmler Festivali, bu yıl 24-29 Mayıs 2016 tarihleri arasında erişilebilir mekanlar olan Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ile Goethe-Institute Ankara’da gerçekleştirilecek. Festivalde tüm gösterimler ücretsiz olup, festival kapsamında yer alan filmler görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösterilecek. Ankara Engelsiz Film Festivali, 29 Mayıs’a kadar sinemaseverlere keyifli anlar yaşatacak, Türkiye sinemasının en yenilerinden klasiklerine, dünya sinemasının ödüllü filmlerinden kısa filmlere, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşilerden atölye çalışmalarına uzanan renkli programı izleyiciyle buluşturacak. Ankara Engelsiz Filmler Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye, ’www.engelsizfestival.com’ internet adresinden ulaşılabilecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.