Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Altın Portakala, Altın Baklava Rakibi

Gaziantep’te bu yıl ikincisi düzenlenen Hasan kalyoncu Üniversitesi 2. Altın Baklava Film Festivali ve Film Akademisi, Antalya’da 52.’si düzenlenecek Altın Portakal Film Festivali’ne rakip oldu.Gaziantep’te bu yıl ikincisi düzenlenecek Hasan...

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2016 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2016 12:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gaziantep’te bu yıl ikincisi düzenlenen Hasan kalyoncu Üniversitesi 2. Altın Baklava Film Festivali ve Film Akademisi, Antalya’da 52.’si düzenlenecek Altın Portakal Film Festivali’ne rakip oldu.
Gaziantep’te bu yıl ikincisi düzenlenecek Hasan Kalyoncu Üniversitesi 2. Altın Baklava Film Festivali ve Film Akademisi’ne başvuruda bulunulan kısa film ve belgesel sayısı, yarım asrı aşkın süredir gerçekleştirilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin 50. programında alınan kısa film ve belgesel filmi başvuru sayısına ulaştı. 2. Altın Baklava Film Festivali’ne yapılan film başvuru sayısı hakkında bilgi veren Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, geçen yıl alınan 30 film başvurusuna rağmen bu yıl şu an için başvurunun 200’ü aştığını söyledi. Rektör Prof. Dr. Tamer Yılmaz, “Yani Türkiye’nin her tarafından öğrenci filmleri, yani bütün iletişim fakültelerinden filmler gelmeye başladı. 200’ü aşkın film başvurusu oldu. Bu filmlerin ön elemesi yapılıyor. Kendi üniversitemizden de yoğun katılım var. Ankara’dan, İstanbul’dan, Güneydoğu Anadolu’dan, Türkiye’nin her tarafından film gelmeye başladı. Bu da altın baklavanın oturduğunu, önemli bir marka yolunda ilerlediğini gösteriyor. Ciddi bir teveccüh ve ilgi var. Baklava biliyorsunuz Gaziantep’in markası. Marka değeri alınmış, bir ürünü. Bölgeye yerleştirmeye çalıştığımız, Altın Portakal kıvamında bir akademi ve film festivalidir” dedi.
ALTIN DEĞERİNDE, BAKLAVA TADINDA FESTİVAL
Rektör Yılmaz, amaçlarının altın değerinde, baklava tadında bir film festivali ve akademi oluşturmak olduğunu ifade etti. Festival ve akademi için üniversitede gerekli tüm alt yapının hazırlandığını da anlatan Prof. Dr. Yılmaz, “Hasan Kalyoncu Üniversitesinde Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi var. Bunun içerisinde görsel iletişim tasarım bölümünü açtık. Yani Radyo Televizyon ve Sinemayı da içine dahil ettiğimiz, Gazetecilik ve iletişimin de olduğu güçlü bir bölüm oldu. Yeni bir yapılanmaya gittik, fiziksel alt yapıyı tamamladık. Stüdyolarımız var, çekim yapabiliyoruz. Güzel de bir sinema oluşturduk. Geçen yıl ilk adımını atmıştık, bu sene geleneksel hale getiriyoruz. Burada amaç, bir akademi oluşturmaktır” ifadelerini kullandı.
GÜÇLÜ BİR AKADEMİ, ÖNEMLİ BİR JÜRİ
Yılmaz, film festivallerinin ilgi görmesinin ve kalıcı olmasındaki en önemli unsurların, güçlü akademi ve iyi bir jürinin oluşturulması olduğunu kaydetti. Hasan Kalyoncu Üniversitesinin çok güçlü bir jüri oluşturduğunu anlatan Yılmaz, jüri heyetinde ise önemli akademisyenlerden ünlü yönetmen ve aktörlere kadar çok güçlü isimlerin yer aldığını kaydetti. Yılmaz, “Biliyorsunuz, altın portakal ve diğer sinema şölen ve festivallerinin en önemli kısmı, arkasında ciddi bir akademinin olması, önemli bir jürinin olmasıdır. Bu filmleri süzgeçten geçirmek, elemeden geçirmek oldukça önemli bir iş, önemli bir süreçtir. Önemli bir jüri üyesi portföyü oluşturmanız gerekiyor. Üniversitenin de mutlaka bunun arkasında destekçi olması gerekiyor. En önemli şey, iyi bir jüri oluşturmaktır. Festivalimizin Jüri Başkanlığını Prof. Dr. Edibe Sözen hocamız yapacak. Jüri de çok değerli görüntü ve belgesel yönetmenleri var. Yine Hüseyin Avni Danyal gibi çok değerli aktörler, bu jürinin içerisinde. Akademisyen hocalarımız var. Ege Üniversitesi ve diğer üniversitelerden. Çok güçlü bir jüri oluşturmayı hedefledik” ifadelerine yer verdi.
FESTİVALE YILDIZ YAĞACAK
Prof. Dr. Yılmaz, jüri heyetinde Edibe Sözen, Aktör Hüseyin Avni Danyal gibi isimlerin yanı sıra görüntü yönetmenleri Aytekin Çakmakçı, Ertuğrul Karslıoğlu gibi isimlerin de yer aldığını ifade etti. Rektör Yılmaz, National Geographic Genel Yayın Yönetmeni Nesibe Bat ve gençlerin sevdiği aktörlerden Okan Yalabık’ın da festivalde öğrencilerle birlikte olacağını kaydetti. Film ve belgesel çekiminin ustaları ve aktörlerin bizzat öğrencilere işin sırlarını anlatacağını vurgulayan Yılmaz, “Okan Yalabık da çok meşhur bir aktör. Öğrencilerimizle birlikte olacak. Ertuğrul Karslıoğlu, Aytekin Çakmakçı, yönetmenlerimiz, bizimle beraber olacak Neatinol Geographic Belgesel Kanalı Genel Yayın Yönetmeni Nesibe Bat bizimle olacak. Akademi tadında, belgesel nasıl çekilir, nasıl yaşanır, belgeselin ve kurmacanın dünyası nedir, bunları öğrencilerimize yansıtmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimiz, zevkini ve tadını alsın istiyoruz. Şölen havasında, ünlülerle öğrencilerimizin sohbet ettiği, bir sinema salonu içerisinde, gösteri ve sohbetler yapacağız. Gerçek bir sinema salonunda, o atmosferde, o iklimde bu heyecanı yaşamalarını istiyoruz” diye konuştu.
DOLU DOLU ETKİNLİKLER
Rektör Yılmaz, 26-27 Mayıs tarihleri arasındaki 2. Altın Baklava Film Festivali ve Film akademisinin, dolu dolu geçeceğini ifade etti. Doyurucu etkinlikler düzenleneceğini anlatan Yılmaz, yarışma için başvuran filmlerden finale kalanların Üniversitenin Sinema Salonunda 26 Mayıs’ta gösterime gireceğini kaydetti. 27 Mayıs’ta da görkemli bir gala ve ödül töreni olacağını anlatan Yılmaz, “Film festivalinin kapsamını doyurucu tutmaya çalıştık. Kan Film Festivalinden ödüllü ‘İloilo filmi gösterimi olacak. Tüm öğrencilerle birlikte seyredeceğiz. Yerli ve çok başarılı filmler var, onların gösterimi de olacak. Mesela Anadolu Masalları filmi var. Türkiye’nin son yıllardaki önemli yerli filmlerinden. Aslında bir belgesel tadında, bir vizyon filmi. Ciddi bir vizyonu, gösterimi oldu. Öğrencilerle, bu filmlerin oyuncuları ile beraber seyredeceğiz. Bunların yanı sıra öğrenciler atölyeler yapacak. Bunları çok önemsiyoruz. Sadece film seyretmek değil, o filmin yönetmeni ile beraber atölyeye girecekler, bir belgesel nasıl çekilir, pratiğini görecek” dedi.
FİLM ŞÖLENİ MEZUNİYET COŞKUSU İLE BİTECEK
Yılmaz, bu yıl film festivali ve mezuniyet töreninin arka arkaya geldiğini belirterek, festivalin hemen bitiminde ise mezuniyet coşkusu yaşanacağını kaydetti. 28 Mayıs’ta düzenlenecek törende 865 öğrencinin mezun olacağını belirten Yılmaz, “865 mezunumuz bu sene iş hayatına atılacak. Üniversiteden mezun oluyor, diplomalarını alıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in ve tüm ailelerin katılımıyla bu coşkuyu yaşayacağız. Bu coşkuyu hep beraber yaşamak istiyoruz. Kep atma coşkusu gerçekten üniversitelerde 4-5 yıl boyunca okuyan öğrencilerin sabırsızlıkla beklediği andır. Bizim için de çok mutlu bir an. Gerçekten bu an, üniversitenin öğretim üyeleri için de meyvelerini verdiği an oluyor. Geçen yıl 400 öğrencimiz mezun olmuştu. 2 yılda bin 300’e yakın öğrencimiz mezun olmuş olacak. Bu da sektöre olan katkımız ve derinliğimizi gösteriyor. Genç üniversiteyiz ama mezun sayımız hızla artıyor. Tercih edilme oranımız artmaya başladı. Bunu da biz, bu yaptığımız kültürel etkinliklerine ve eğitim ve öğretimdeki kalitemize bağlıyoruz. Marka üniversitesi olması yolunda ilerliyoruz” şeklinde konuştu.
“MARKA SAYISI ARTTIKÇA CAZİBE MERKEZİ OLACAĞIZ"
Yılmaz, Gaziantep gibi bir marka şehir için içerisindeki kurum ve üniversitelerin de marka olmasının önemli olduğunu ifade etti. Şehir içerisindeki marka sayısı arttıkça bölgenin cazibe merkezi haline dönüşeceğini vurgulayan Rektör Yılmaz, “Gaziantep bir marka şehir. Marka şehirlerin içerisinde tüm kurumların marka olması gerekiyor. Üniversitelerin de marka olması gerekiyor. Üniversitenin içerisinde kendi markalarını da oluşturması gerekiyor. Altın baklavada bunlardan birisi. Bu markaların sayısı arttıkça, üniversitemiz, şehrimiz ve bölgemiz ilgi odağı, cazibe merkezi olacaktır” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Yılmaz, üniversitelerin eğitim, öğretim ve araştırma görevlerinin yanı sıra bu tip sosyal ve kültürel faaliyetlerin de temel görevlerinden olduğunu savunarak, “Bizim de amaçlarımızdan bir tanesi bu kültürel derinliği hem üniversitemizde, hem bölgemizde, hem de şehrimizde oluşturmaya katkı sağlamaya çalışıyoruz. Umarım hayırlı olur” diye konuştu.
Yılmaz, 2. Altın Baklava Film Festivali ve Film Akademisini, üniversitede faaliyet gösteren Sinema ve Televizyon kulübünün organize ettiğini ve her aşamasında öğrencilerin yer aldığını vurguladı. Öğrencilerin bu tür üst düzey etkinleri gerçekleştirmesinin de ne kadar iyi çalıştığını gösterdiğine dikkat çeken Rektör Yılmaz, benzer etkinliklerle öğrencilerin kendilerini daha sosyal ve girişimci olarak yetiştirme fırsatı bulduğunu da sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.