Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kültür (!) park

Yazının Giriş Tarihi: 20.06.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.06.2018 00:02

Her zaman söylerim söylemeye de devam edeceğim;

Bir kentin yöneticileri için seçilmenin ön koşulu en az üç kuşak o kentli olmaları olmalılardır.

Dedelerinden, anneanne ve babaannelerinden, babalarından, annelerinden miras almalılardır yönetimine talip oldukları kenti. Çocuklukları, gençlikleri o kentte geçmiş olmalıdır, dokusunu bilmeliler, havasını, suyunu içselleştirip o kenti öyle yönetmelilerdir.

Ancak o zaman bilebilirler yönettikleri şehrin kıymetini. Kimsenin miraslarına hoyratça davranışlarla zedelemesine izin vermezler. Ne var ki geçtim üç kuşaktan yöneticilerin Bursa ile ilgilileri burada ikametin ötesine bile geçemiyor.Artık Bursa Bursalı olmayanlar tarafından yönetilen Bursalı olmayanlardan müteşekkil bir şehir oldu.Dolayısı ile de kuşaklar boyu burada yaşayanlar değerlerini sadece rantına meftun olan doğası tarihi dokusu umurlarında olmayan ikametgahlılar tarafından çevrelendi.

En son ne zaman gittiniz Kültür(!)Park’a ya da artık gitmiyor musunuz?

Ben önce ki akşam gittim. Göle kadar yürüdüm ve döndüm. Kültürü mültürü kalmamış o anneannemin, annemin ve benim gençliğimize, orta yaşlılığımıza tanıklık eden Bursa’nın merkezinde nefes alınabilecek tek parkının.

Bursalılar terk etmişler bir zamanların en gözde dinlenme alanını yerlerini dilimizi bilmez, örfümüzü bilmez bir sürü Suriyeli almış. Kendimi garip bir ülkede hissettim. Değil bize entegre olmak kendi yaşam şekillerini dayatan yüzlerce insan ve her birinin yanında bebeğinden biraz büyüğüne bir torba çocuk. Belli ki hepsi burada dünyaya gelmiş Bursalı olmuş.

Hiç birinde Türkçe öğrenmek gibi bir niyet yok. Aralarında klan oluşturmuşlar; insan acaba bunları buraya zorlamı getirdik diye düşünmekten alamıyor kendini.

Ne Osmanlı’nın kurulduğu şehir olması umurlarında ne bu şehrin değerleri. Belediye temizleyeceğim diye gece gündüz çalışsın hiç kıymeti yok her yer çekirdek kabukları,kağıt bardaklar,kullanılmış mendiller ve muadili çöplerle dolu.Çimenlere yayılmış,oraya buraya çocuklarının hacetini giderten, kapkara giysiler içerisinde ki kadınlardan ve ticani sakallı erkeklerden müteşekkil insan yığınları da cabası.

Arkadaşlarımdan duyduğum kadarı ile kentin diğer parkları da aynı durumdaymış.

Benim şaştığım nokta kendilerini kabul etmekle hayatlarını kurtaran ve sonrasında da sınırlı olanakları ile onları da ekmeğine ortak eden bir milletin değerlerine karşı nasıl böylesi duyarsız olabildikleri.

Hiçbir kural umurlarında değil. Diledikleri gibi yaşıyor sadece kendi doğrularını biliyorlar.

Ben siyaset filan anlamam; Bir an önce bu insanlara nerede yaşadıklarını ve buranın değerleri kuralları olduğunu öğretmek gerekir. Onlar için farklı olabilir ama bizim için başka Bursa, başka Türkiye yok.

Suriyeli mültecilere tanınan pek çok olanağın varlığından hemen hepimiz haberdarız. Ancak onlar bunu hakkı müktesep belledikleri ve bize sadece para sağlanan insanlar muamelesi yapmaları son derece can sıkıcı. İşin birde adli ve polisiye yönü var ki o başlı başına bir başka yazı konusu.

Kent Konseyleri bu konuda bir fikriniz var mı acaba çok merak ediyorum yani Suriyelilere nerede yaşadıklarını ve burada nasıl yaşamaları gerektiğini anlatacak çalışmalarınız. Şehrimizde ki yabancılara bu şehrin olmazsa olmazlarını anlatmak için neler yapıyorsunuz? Madem şimdilik birlikte yaşıyoruz birlikte yaşamanın gereklerini onlara anlatan kurslar filan düzenliyor musunuz yoksa su akar yatağını bulur deyip bunu duyarlı vatandaşların sırtına mı yüklüyorsunuz?

Göçmenler için yardım toplayan pek çok dernek olduğunu biliyorum. Buna kimsenin sesi çıkmaz. Biz hayrı severiz. Ama hayırsıza karşı da mesafeliyiz.

Mülteci konusu Bursa’nın ilk üçünü teşkil sorunlarından biri. Yıllar geçtikçe de büyüyerek devam edecek. Bunu asgariye indirmenin en kısa yolunun onlara Bursa’nın geldikleri gibi bir yer olmadığını ve Cihan İmparatorluğunun başkentinde yaşadıklarını burada yaşamanın kurallara tabi olduğunu öğretmek olduğunu düşünüyorum.

Çok geç olmadan, Bursa ya ve Bursalılara yabancı bir nesil oluşmadan bu konuya ciddiyetle eğilmek gerekir.Gerçi artık bir millet vekili adayları bile var ama Bursalı olmanın da bir kıymeti var.

Kıymet görmek için kıymet bilmek gerekir; En azından bunu öğrenmeliler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.