Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kronik yorgunluk sendromu

Yazının Giriş Tarihi: 15.09.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.09.2018 00:02

Bugün sizlere aslında pek de seyrek rastlanmayan ama sıklıkla gözden kaçan bir sağlık sorunundan, kronik yorgunluk sendromundan söz etmek istiyorum. Bu tanım bize bir şeyler anlatıyor olmakla birlikte sebebi bugüne kadar tam olarak anlaşılabilmiş değildir.

Aşırı bir yorgunluk, baş dönmesi, yaygın kas ve eklem ağrıları ve odaklanmakta zorlukla kendini gösteren kronik yorgunluk sendromu yaşam kalitesinin bozulmasına neden olur.

Bu sorunu yaşayan kişilerin çoğuna tanı konmuş olmadığı için her hangi bir tedavi de almazlar.

Hollandalı bilim adamları yakın zamanlarda sonuçlandırmış oldukları bir çalışmanın sonucunda bu sendromun nedenini izah etmek üzere yeni bir teori ortaya atmış bulunuyorlar.

The University Medical Center Groningen ve The European Laboratory of Nutrient isimli araştırma merkezlerinde çalışmakta olan bilim adamları kronik yorgunluk sendromunun başlaması ile tiroid hormonu seviyeleri arasında bir bağlantı olduğuna inanmaktalar.

Yeri gelmişken hemen hatırlatmak isterim ki tiroid tembelliği ile bu sendromun belirtileri bazı farklılıkları olsa da birbirine çok benzer.

The Journal Frontiers in Endocrinology isimli dergide yayınlanan yeni bir çalışmaya göre tiroid tembelliğinde tiroid hormon düzeyleri düşük olmakla birlikte hipofiz adı verilen bir bezde üretilip salgılanan ve TSH adı verilen bir hormonun düzeyi yüksektir. Oysa kronik yorgunluk sendromunda tiroid hormon düzeyi düşüktür ama bu durum tiroid hastalıklarından farklı bir durum olduğu için TSH düzeyi artmamıştır, normal düzeydedir.

Bu amaçla yapılan çalışmada kronik yorgunluk sendromu tanısı konmuş 197 kişi ve sağlıklı 99 kişi tiroid hormon düzeyleri ve kronik mikropsuz iltihap bakımından karşılaştırılmış. İlk gruptaki kişilerde tiroid hormon düzeyleri ve idrarla iyot atılımı düşük, TSH normal bulunmuş.

Bu kişilerin kanlarında düşük düzeyde de olsa kronik mikropsuz iltihaba ait belirteçlerin olduğu dikkati çekmiş.

Kronik yorgunluk sendromu tanılı kişilerde tiroid hormonunun biyolojik olarak aktif olmayan bir formu olan r T3 düzeyinin yüksek olduğu da görülmüş.

Çalışmayı yapan bilim adamları, kronik yorgunluk sendromu ile tiroid fonksiyonları ve kronik mikropsuz iltihap arasındaki bağlantıların daha geniş bir şekilde araştırılması gerektiğine inandıklarını da belirtmekteler.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.