Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Köyde sevinç var !

Yazının Giriş Tarihi: 03.07.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.07.2019 00:03

Bugün Bursa açısından nemli iki çalışmayı sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü, bu memleket bizim. Bursa bizim. Yeşil Bursa’ya sahip çıkmak, onu korumak ve kollamak hepimizin görevi.

Bursa adına ve bu memleketimiz adına sevindirici haberlerden ilk İnegöl’den geldi. Hilmiye Köyü Tarımsal Kalkınma kooperatifinin ürettiği 119 ada 621 parselde bulunan 27 adet arsanın kura çekimi için, S.S. Oylat Boğazı Köyleri Kadınları Tarımsal Kooperatifine ait olan Oylat Çiftlik tesislerinde toplantı yapıldı.

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan, Hilmiye Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanı ve Hilmiye Mahalle Muhtarı Alaattin Tetik ile arsa paylarını ödeyen üyelerin katıldığı çekilişte, 3 farklı ebatta ki arsa sahipleri kura ile belirlendi.

Bu yapılan çalışmanın amacı, herhangi bir sebeple köyüne geri dönmek isteyen fakat işleyecek yeri ve toprağı bulunmayan kişilere yer yurt sahibi olmaları konusunda destek verilmesi. Akıllara Ferdi Tayfur’un “hadi gel köyümüze geri dönelim…” şarkısını hatırlatıyor.

Emeği geçenleri ve bu konuda fikir, proje üretip hayata geçmesine yol açanları ayrı ayrı kutluyorum. Diğer köylerinde bu projeyi örnek alarak köyü geri dönüş konusunda yaptırımlar uygulamasını bekliyorum.

Köye Dönüş anlamında örnek projesi olarak değerlendirdiğimiz bu arsaların kura çekiminden dolayı mutlu olduklarını söyleyen İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban,”Şehirden Köye dönüş ve bazı değerler anlamında kıymetli bulduğumuz bu projenin sonuca ulaşması bakımından çok güzel. Belediye olarak bizde bu konutların bulunduğu yerleşim alanına ulaşım, alt yapı ve buna benzer hizmetlerin yapılması için üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız” dedi.

Hayırlı ve uğurlu olsun.

Kura sonucu arsa sahiplerini tebrik edip hayırlı olmasını dileyen Taban,”Köy hayatının canlanmasında katkısı olacağını düşündüğümüz Bu örnek projede emeği olan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Alper Taban’ın bu sözleri, köylüleri ve köye geri dönüş yapmak isteyenleri mutlu etti.

Bursa adına sevindirici ikinci haber Büyükorhan ilçesinden geldi. Geçtiğimiz aylarda Büyükorhan ilçesine yapılması gündemde olan Biyokütle Enerji Santralı ile ilgili olarak Bursa’da İdare Mahkemesi’nin Yürütmeyi Durdurma Kararı verdiğini ve bu karar öncesinde köylülerin Mahkeme önüne gelerek kamp kurduklarını sizlerle paylaşmıştım.

Şimdi ise mahkeme nihai kararını verdi.  Büyükorhan ilçesine bağlı Karaağız Köyü'nde 400 gündür hukuk mücadelesi veren vatandaşlar, çevreye zarar vereceği öne sürülen biyokütle enerji santraline mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilmesini şenlikle kutladı.

Karaağız köyü halkı; ormanlara, ağaçlara, suya ve yetiştirdikleri geçim kaynakları olan bazı ürünlere zarar vereceği gerekçesiyle 26 Mayıs 2018 günü köylerine biyokütle enerji santrali yapılmaması için eylem başlattı. Biyokütle enerji santrali yapılması planlanan bölgenin yakınına çadır kurarak dönüşümlü nöbetler tutan köylüler, yol boyu pankartlar astı. Evlerine yaklaşık 600 metre uzaklıkta bulunan biyokütle enerji santralini yaptırmamak için 400 gündür eylemlerini sürdüren köylüler, Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı vermesiyle büyük sevinç yaşadı.

Bursa 2. İdare Mahkemesi biyokütle enerji santralinin işletilmesi nedeniyle çevreye verebileceği muhtemel zararlar bakımından karar vererek, yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Mahkeme kararının tebliğ edilmesinin ardından köylüler 400 günlük direnişlerinin zaferle sonuçlanmasını davul zurna eşliğinde oynayarak kutladı. Mahkemenin verdiği kararla çok mutlu olduklarını belirten köyün muhtarı Arif Yılmaz , "Köyümüzde biyokütle enerji santralini doğamızı, havamızı ve suyumuzu bozacağından dolayı istemiyorduk. Mahkeme lehimizde karar verdiği için mutluyuz. Son bir mahkememiz daha var, direnişimiz hala devam ediyor ve son mahkeme kararına kadar devam edecek" dedi.

Karaağızlılar adına konuşan Dernek Başkanı Hayri Sönmez, "400 gündür burada çocuğundan yaşlısına nöbet tutuyoruz. Hiçbir zaman devletimize karşı gelmedik, biz sadece bu santralin köyümüze kurulmasını istemiyoruz. Mahkemeden de iptal kararı geldi. Bu saatten sonra biz köyümüzden derhal yatırımcıların gitmesini istiyoruz. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi, yöneticileri ve devleti bilimsel gerçekleri görmeye, başkalarının kazançları için bizlere zarar vermemeye, bizleri ata toprağımızdan göç ettirmemeye çağırıyoruz" diye konuştu.

Büyükorhan Karaağız Köylüleri ülkemizdeki Çevre adına konuşup başka bir iş ve eylem yapmayanlara da aslında önemli bir ders verdi. Köylülerin, bir ve beraber olduklarında hak’ın yerini bulacağına ve doğrunun bulunacağına dair inançları bir kez daha perçinlediler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.