Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konut sektöründe kıpırdanma

Yazının Giriş Tarihi: 21.05.2019 02:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.05.2019 02:12

Mahalli seçimler, seçim sonrasında İstanbul’da yaşanılan olaylar, İstanbul seçimlerinin yenilenmesiyle beraber, ekonomik alandaki sıkıntıların gün yüzüne çıkması, muhalefetin ise siyasi yarışların ekonomik durum üzerinden vatandaşların ceplerine dokunmaya başlamasıyla politikalar üretmesi, Türkiye için zor günlerin geçmesine yol açıyor. 
Bankacılık sektörü, kredi musluklarını kesti. Hükümet her ne kadar ekonomik canlanma adına, KDV indirimi, vergi indirimi gibi uygulamaları devam ettirmeye gayret gösterse de piyasalardaki alım-satım işlerindeki durgunluk, insanların moral bakımından da sıkıntılı olmasına ve ekonomik dengelerin moral bozukluğuna yol açabiliyor. Türkiye İstatistik Kurumunun hafta sonu açıkladığı bazı ekonomik veriler, özellikle de konut satışlarındaki artışlar, piyasalardaki bir takım kıpırdanmalara yol açtı. Konut satışlarının nasıl ve nerelere yapıldığı yolundaki incelemelere baktığımızda ise yüzde 51 oranlı yabancı alıcıların sektöre can kattıkları görülüyor. Buna rağmen satışlar, konut sektörünün rekorlar kırdığı 2015 ve 2016 yılı satışlarının çok gerisinde. 2018 yılı satışlarına oranla ise yüzde 18.1 oranlı azalma göstermiş. 
Türkiye genelinde konut satışları 2019 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 18,1 oranında  azalarak 84 bin 403 oldu. Konut satışlarında Bursa, Nisan 2019'da 5. sırada yer aldı. İstanbul 15 bin 481 konut satışı ve % 18,3 ile en yüksek paya  sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 7 bin 519 konut satışı ve % 8,9 pay ile Ankara izledi. 4 bin 797 konut satışı ve % 5,7 pay ile İzmir, 4 bin 233 konut satışı ve  % 5,0 pay ile Antalya, 3 bin 553 konut satışı %  4,3 pay ile Bursa  ilk beş içinde yer aldı. Nisan 2019 döneminde toplam 4 bin 110 konut satışının gerçekleştiği Bursa'da en çok konut satılan ilçe Nilüfer oldu. 
Bursa Nisan 2019 konut satış rakamları İşte ilçelere göre şöyle;  Nilüfer: bin 166 - Osmangazi: 627 - Yıldırım: 458 - İnegöl: 270  
Peki Nisan 2018 döneminde kaç konut satılmıştı? 
Merak edilen bu sorunun istatistik cevapları ve Nisan 2018 Bursa konut satış rakamları; - Nilüfer:  bin 097 - Osmangazi: 859 - Yıldırım: 394 - İnegöl: 338 
Bursa'da Nisan 2019'da; İlk Satış yani sıfır bina, müteahhitlerden direkt alınan konutlar bin 638 adet İkinci El Satış:  bin 915 adet İpotekli Satış: 470 adet.  Diğer Satışlar: 3 bin 083 adet 
Yabancılara konut satışı: 201 adet Toplam: 3 bin 553 adet 
Bu rakamlarda dikkat edilecek en önemli konu, vatandaşlarımızın yeni yapılan birinci el konut almak yerine ikinci el yapıları tercih ettiği ve ikinci el konut satışlarının yüksek olması. Dikkat çeken bir başka konu ise ipotekli, yani banka kredisi ile satılan konutların durumu. Bu rakam, nerede ise üçte bir oranında. Bu rakamlar eski yıllarda yüzde seksenlere kadar yükselmişti. Bu durumda,  banka kredi faizlerinin yüksek olması veya bankaların kapılarına gelen müşterilere kredi vermekte güçlük çıkarmaları, konut sektöründeki karşılaşılan en önemli sorunlardan bir tanesi. 
Müteahhit firmalar, yeni konutlara olan ilginin çok fazla olduğunu, fakat alım-satım işlemlerinde ve özellikle de banka kredilendirmede sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyorlar. 
Bir başka merak edilen konu ise, Türkiye’de konut alan yabancıların hangi ülkelerden olduğu, geldiği, bu konutların ne amaçla alınıp hangi amaçlarla kullanıldığı? Meselesi. 
TÜİK verilerine göre, bu sorunun cevabını arayalım. Türkiye'den en çok Irak vatandaşı konut aldı. Iraklılar Kasım'da toplam 405 adet konut satın alarak zirveye oturdu. Irak'ı 239 konut ile Suudi Arabistan, 151 konut ile Kuveyt, 135 konut ile Rusya Federasyonu ve 105 konut ile Afganistan izledi. 
Ülke uyruklarına göre yabancılara yapılan konut satış sayıları
 Irak 405, Suudi Arabistan 239, Kuveyt 151, Rusya Federasyonu 135, Afganistan 105,Almanya 88, İran 81, Mısır 79, İngiltere 68, Azerbaycan 62, Ürdün 59, Ukrayna 58, Yemen 49, Katar 41, Filistin 38, İsveç 38, Kazakistan 31, Norveç 27, Birleşik Arap Emirlikleri 24 ve Libya 24.
 Konut sektöründeki gelişmelerin Bursa’ya yansımasına baktığımızda ise karşımıza ekonomi alanında pek olumlu bir tablo çıkmıyor. Müteahhitler, 2015 ve 2016 yıllarındaki canlanmanın özlemini çekiyorlar. Ekonomi uzmanları ise 2015 yılındaki ekonomik düşmenin başlamasıyla birlikte, konut sektöründeki sıkıntıların başladığını, 2016 yılında ise konut sektörünün bütün güçlüklere rağmen altın çağını yaşadığını, bankaların bu aşamada kredi verme yarışlarına girmeleri ve faizlerin kişiye özel düşürülmesi nedeniyle de konut sektörünün ekonomik sektördeki canlanmaya lokomotif rol oynadığını ifade ediyor. 
Peki, konunun uzmanı olan emlakçıların bu konuyla ilgili bakış açısı nedir?
Emlakçılara göre, dar ve orta gelir gurubu, banka faizlerinin yükselmesi nedeniyle konut alımından vaz geçti. Bir başka deyişle ise ülkemizde konut fazlalığı var. Yeni yapılan konutların ilgi çekmemesi ve halkın ikinci el konuda ilgi göstermesinin nedeni de zaten bu olaylarda gizli. Aynı mahallede, 5 yıllık konutlar ile yeni yapılan konutlar arasındaki fiyat farklılığı, halkın ikinci el konut tercihini cazip kılıyor. 
Kentsel dönüşümde ise gecikmelerin yaşanması, bazı konut sahiplerinin kentsel dönüşümzede olmasına yol açıyor. Yapılan hesaplamalara göre, kentsel dönüşüm projeleri tamamlandığında ise Bursa’da konut sayısı fazlalığı olacak. Bu nedenle de konut ihtiyacı olanlar, alımlarını kentsel dönüşüm projelerinin tamamlanması halinde fiyatların düşeceği beklentisiyle erteliyorlar. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.