Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konut satışlarında bahar kampanyası

Yazının Giriş Tarihi: 02.03.2015 10:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.03.2015 10:30

 

Hükümetin konut satışlarındaki ‘peşinat desteği’ açıklaması satışları arttırmaya yönelik bir çalışmaydı. İlgi gördü desek de hemen bugünden yarına direkt etki gösterdiği söylenemez.

Konutta satışları artırmanın ikinci seferberliği başlıyor. Buna ihtiyaç olduğu ortada çünkü reklamlar konut satışlarındaki durgunluğu ifade ediyor.

Bu da bir anda olmuyor tabii ki…

Emlak danışmanları, seçim beklentisi, faiz tartışmaları ve genel olarak düşük büyüme ve yılın ikinci yarısı ile ilgili ekonomik öngörülerin konut satışlarında durgunluğa sebep olduğunu ifade ediyorlar.

TÜİK’in son olarak açıkladığı bu yılın ocak ayı konut satış verileri geçen yılın ocak ayına göre yüzde 5,4’lük düşüşü ifade ediyor.

Bu düşüş yüzde 6,4 ile beş büyük il arasında en yüksek oranıyla Bursa’da görülüyor.

2014 yılının tamamında Bursa’da 42 bin 437 adet konut satılmış. Bir önceki yıla göre 2014’de konut satışlarında yüzde 3,8 oranında artış var. 2014’ün tamamında satılan bu konutların 19 bin 961’i yeni konut, 22 bin 476’sı da ikinci el konut satışı durumunda. Yeni konut satışlarındaki artış oranı yüzde 1,7 düzeyindeyken bu oran ikinci el konut satışlarında yüzde 5,7 olarak görülüyor.

Bir başka ifadeyle Bursa’da konut satışlarında ikinci el piyasası daha hakim…

Diğer yandan yabancılara konut satışı verilerine baktığımızda Bursa’nın 2014’ün tamamındaki 954 adet konut satışı ile 5. sırada olduğunu görüyoruz. Ancak burada bir detay var o da yabancıların en çok konut aldığı ilk 5 il arasında yüzde 154’lük artış oranıyla Bursa ilk sırada. Bursa Arap konut alıcılarının gözde ili durumunda…

Emlak danışmanları, bütün bu satışlara rağmen hala daha satılmayı bekleyen çok konut olduğunu söylüyorlar.

İnşaat elbette çok önemli, lokomotif sektör durumunda ve diğer sektörlerle etkileşimi çok yüksek.

Bunlar konuşulurken diğer taraftan yeni konutlara üretilmeye devam ediyor.

Aynı zamanda inşaat sektöründeki gelişmeler öncü gösterge durumunda.

TÜİK verilerine göre 2014 yılında bir önceki yıla göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 13.5, yüzölçümü yüzde 24.3, değeri yüzde 37.2 ve daire sayısı yüzde 21.2 oranında arttı.

Bursa ile ilgili yapı ruhsatı verilerini incelediğimizde, 2014 yılında Bursa’da 5 bin 956 bina ve 34 bin 200 adet daire için yapı ruhsatı alındığını, bunların toplam yüzölçümünün 9 milyon 406 bin metrekare olduğunu ve 7 milyar 563 milyon TL değer öngörüldüğünü görüyoruz. Yapım izni alınan bu konutların inşaatı 2015 ve 2016’da tamamlanıp satışa sunulacak.

Bunlar Bursa’da inşaat sektörünün hareketliliğini gösterirken satış bekleyen konutların varlığı da bir gerçek elbette. Zaten onun için bahar kampanyaları başlıyor…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.