Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konut satışları üç aydır düşüşte…

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2018 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2018 00:03

Bu sene şu ana kadar kışı yaşamadık desek yeridir. İklim değişimi açısından elbette düşündürücü bir durum bu…

Mevsim koşulları inşaat sektöründe üretimin devam etmesini sağlıyor, binalar hızla yükseliyor. Piyasalar için lokomotif durumdaki inşaat sektöründe havaların iyi gitmesi nedeniyle üretimin devam ediyor olması, istihdamdan ticarete kadar olumlu yansımalar sağlıyor elbette.

Tabii ki üretim kadar satışların da önemli olduğunu belirtmeliyiz.

TÜİK, geçen sene ülkemizde 1 milyon 409 bin konut satıldığını açıkladı. Bir önceki yıla göre yüzde 5’lik artış var.

2017’de yıllık bazda Bursa’da toplam 56 bin konut satılmış. Ülkemizdeki toplam konut satışlarının yaklaşık yarısı İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da yapılırken, yıllık bazda konut satışı artış oranı en yüksek olan ilin Bursa olduğunu belirtmeliyim. Yıllık 50 binin üzerinde konut satışı olan 5 ildeki yıllık değişim oranı şöyle; İstanbul’da yüzde 2.6, Ankara’da yüzde 4.1, İzmir’de yüzde 3.5 ve Bursa’da yüzde 7.2 artarken Antalya’da ise binde 5 azalma var.

Belirttiğim gibi bunlar yıllık bazdaki gelişmeler.

Peki son 3 ayda durum nasıl derseniz…

Mevsim etkisi inşaat sektörüne üretim yapabilme yönüyle olumlu yansımasına karşın, maalesef son üç aydır konut satışları neredeyse çakılmış durumda. Bir önceki yılın aynı ayına göre sürekli gerileme yaşanıyor.

En çok konut satışı yapılan İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da Ekim, Kasım ve Aralık aylarında hep azalma var.

Bursa’ya baktığımızda yıllık ve son üç aylık tablo şöyle…

Bursa’da 2017’de toplam 56 bin 192 konut satılmış. Yıllık artış yüzde 7 düzeyinde.

Ama son üç ayda durum çok farklı.

Bursa’daki konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre Ekim’de yüzde 10.67, Kasım’da 11.67 ve Aralık ayında yüzde 10.9 oranında gerileme göstermiş durumda.

Bu tabii ki mevsim etkisi olmakla birlikte karşılaştırma bir önceki senenin aynı ayları ile yapıldığı için veriler anlam kazanıyor.

Diğer taraftan, Türkiye Hazır Beton Birliği’nin (THBB) inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Ocak Ayı Raporu açıklandı. Rapor’da, “Faaliyet Endeksi’nin eşik değerin altında devam etmesi inşaat faaliyetlerindeki yavaşlamaya işaret etti. Önümüzdeki döneme ilişkin beklentinin eşik değerinin üstünde olması ise sektörün, hazır beton ve inşaat faaliyetlerinin 2018’de yolunda gideceğine olan inancını ortaya koydu” deniyor.

TÜİK bu yılın Ocak ayına ilişkin konut satışlarındaki durumu 21 Şubat’ta, yani önümüzdeki hafta Çarşamba günü açıklayacak, biz de değerlendirmelerimizi sürdüreceğiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.