Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konut satışında KDV indirimi…

Yazının Giriş Tarihi: 07.05.2018 00:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.05.2018 00:37

Yılın ilk üç aylık verileri itibariyle ülke genelinde konut satışları ortalama yüzde 6.7 oranında azalmıştı. Konut satışlarındaki bu gerileme Bursa’da 7.7, İstanbul’da yüzde 8.4, Ankara’da yüzde 17.7 düzeyinde gözlenmişti.

İnşaat sektörü gerçekten lokomotif bir işkolu durumunda. İnşaat ve gayrimenkul sektöründeki hareketlilik demirden çimentoya, camdan toprak ürünlerine, kapı pencereden mobilyaya hatta ev tekstili ürünlerine kadar pek çok sektörü etkiliyor.

Konut satışlarındaki değişkenlik aynı zamanda pek çok sektör için öncü gösterge oluşturuyor…

Yılın ilk üç aylık döneminde konut satışlarında gözlenen gerilemenin ardından Hükümet hemen harekete geçti ve tapu harç oranları ile konut satışlarındaki KDV oranlarını düşürdü.

Bu değişikliğe göre, tapu harcırahında oran 31 Ekim 2018 tarihine kadar binde 20 olurken sonrasında bu oran binde 15 olacak. 5 Mayıs tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre 31 Ekim 2018 tarihine kadar tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerlerinde binde 15 olarak yeniden belirlendi. Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı da 31 Ekim'e kadar yüzde 8'e indirildi, tapu harcı oranı ise yüzde 4'ten 3'e düşürüldü.

Hükümetin almış olduğu bu karar inşaat ve gayrimenkul sektöründe memnuniyetle karşılanırken, konut satışlarında KDV oranları ve tapu harcında yapılan indirimlerin sektördeki canlılığı, dinamizmi ve iç talebi artıracağını belirten sektör temsilcileri, bu kararın satışlara olumlu yansıyacağını ifade ettiler.

Kararın ardından görüştüğüm inşaat ve gayrimenkul sektörü temsilcileri, 2017'de benzer bir uygulama yapıldığını ve sektöre hareket ile birlikte satışlara ivme kazandırdığını belirtirlerken, “Konut ihtiyacı devam ediyor, alımlar sadece erteleniyor. Bu erteleme de sektörü olumsuz etkiliyor. Ayrıca Ramazan ayından sonra gelecek yaz mevsimi ile durgun bir dönem yaşayabilecektik. Ekime kadar devam edecek bu uygulamanın söz konusu durgunluğa karşı bir hareketlilik getireceğini düşünüyoruz. Her zamanki gibi konut almanın tam zamanı” dediler.

Müteahhitler ve gayrimenkul danışmanları, kalkınma ve büyüme açısından stratejik öneme sahip konut sektöründeki canlılığın, dinamizmin ve iç talebin artacağı, özellikle kredi faizlerinin yüksek olduğu bir ortamda atılan bu adımın gayrimenkul sektöründeki satışların ivme kazanması açısından önemli olduğunu söylediler.

Sektör temsilcileri bu kararın kalıcı olması beklentilerini de ifade ederlerken, konut kredisi faiz oranlarının yüksekliğine de dikkat çekerek bankalardan kredi kullanarak konut satın alanların sayısının azaldığını söylemeyi ihmal etmiyorlar.

Gelişmeleri takip ederek kararların inşaat ve gayrimenkul sektörüne ne kadar rahatlama getireceğini hep birlikte göreceğiz…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.