Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KOBİ’lere 1 Milyona Kadar KOBİGEL Desteği

Yazının Giriş Tarihi: 25.09.2017 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.09.2017 00:06

KOSGEB, KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) kapsamında belirlediği önceliklere yönelik proje teklif çağrıları kapsamında, firmaların kapasite ve rekabet gücünü artırıcı projelerini destekliyor. 20 Ekim’e kadar devam edecek başvurular sonucu, destek almaya hak kazanan firmalara 1 milyon liraya kadar teşvik sağlanacak.

--- 300 Bini Geri Ödemesiz ---

Üretim ve ihracatta teknoloji seviyesi yüksek, katma değerli ürünlerin ve KOBİ’lerin payının arttırılması amacıyla imalat sektöründeki KOBİ’leri destekleyen KOSGEB, firmaların projelerine verdiği mali katkıyı sürdürüyor.

KOSGEB, bu hedef doğrultusunda “KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı”nın yeni çağrı dönemini açtı. Proje başvurularını 20 Ekim 2017’ye kadar KOSGEB’e ulaştıran KOBİ’ler, 300 bin lirası geri ödemesiz, 700 bin lirası geri ödemeli olmak üzere, toplam 1 milyon liralık destekten yararlanabilecek. Üst limitler aşılmamak kaydıyla, uygun bulunan gider kalemleri ve tutarlarının KDV hariç kısmı üzerinden yüzde 60 oranında destek verilecek. KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı Proje Başvuru Formu, KOSGEB’in internet sitesi üzerinden doldurulabilecek.

--- Teknoloji Odaklı ---

Program kapsamında desteklenecek proje süresi azami 36 ay olacak. Programın destek oranı 1. ve 2. bölgelerde yüzde 60 olarak uygulanacak. Bu oran 3’üncü, 4’üncü, 5’inci ve 6’ncı bölgelerde bu oran yüzde 80 olarak uygulanacak. Çağrıya, Endüstri 4.0’a hazırlık olarak, üretimde nesnelerin interneti uygulamaları, orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracattaki ağırlığının arttırılması, katma değeri yüksek üretim yapısına geçiş, ihracat kapasitesinin arttırılması ve yeni pazarlara açılım, mikro ölçekli işletmelerde tasarım, mühendislik imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütme, bilişim teknolojisi altyapısının güçlendirilmesi, enerji verimliliğinin arttırılması ve yeşil üretime geçiş başlığı altında sunulan projeler kabul edilecek.

--- Son Gün 20 Ekim ---

Çağrıya proje sunacak işletmelerin, KOSGEB veritabanına kayıtlı ve aktif olmaları gerekiyor. Bilanço usulünde defter tutmak kaydıyla, orta yüksek ve yüksek teknolojili imalat sanayisi sektörlerindeki KOBİ'lerin tümü, 20 Ekim'e kadar başvuru yapabilecek. Orta düşük ve düşük teknolojili sektörlerdeki KOBİ'lerde ise 2016 yılı net satış hasılatının en az 300 bin lira ve yıllık ortalama çalışan sayısının en az 3 olması şartı aranacak. İşletmelerin proje bütçe tekliflerinin, 2016 yılı net satış hasılatını aşmaması gerekecek. KOSGEB tarafından talep edilen teminatlar için, teminat giderleri olarak yüzde 100 oranında geri ödemesiz destek sağlanacak. Geri ödemeli destek ödemesinin yapılabilmesi için, destek ödemesinden önce işletmeden destek tutarı kadar teminat alınacak. Geri ödemeli destekler kapsamında yapılacak geri ödemeler, proje bitiminden sonra 6 ayı ödemesiz olmak üzere, üçer aylık dönemler halinde 8 eşit taksitte yapılacak. Geri ödemeli desteklerde faiz veya komisyon uygulanmayacak.

--- Destek Kapsamı ---

KOBİ'lerin destekten azami ölçüde yararlanabilmeleri için çağrı kapsamına uygun, somut ve ulaşılabilir hedefler tanımlamaları, hedeflere ulaşmalarını sağlayacak faaliyetleri detaylıca kurgulamaları ve proje giderleriyle faaliyetleri arasındaki ilişkileri net olarak göstermeleri gerekiyor. Proje hedef ve faaliyetleriyle doğrudan ilişkili olmak kaydıyla yeni istihdam (en fazla 4 personel) edilecek personel, makine-teçhizat ve kalıp (ikinci el ürünler hariç), yazılım, eğitim, danışmanlık, belgelendirme, test, analiz, tanıtım, yurt dışı seyahat, fuar katılım, stand, nakliye ve fuar kataloğu giderlerine katkı sağlanacak. Projeye konu satın alınacak makine ve teçhizatın, Yerli Malı Tebliği’ne uygun olarak alınmış yerli malı belgesi ile ayırt edilmesi durumunda, belirlenen destek oranlarına yüzde 15 ilave edilecek. Ancak; gayrimenkul alım, bina inşaat, tefrişat, taşıt aracı alım ve kiralama, proje ile ilişkilendirilmemiş personel giderleri ve diğer maliyetler ile vergi, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri desteklenmeyecek.

--- Puan Verilecek ---

Başvurular kurullar tarafından incelenecek ve 100 puan üzerinden yapılacak değerlendirmede eşik puan değerini geçenlerin 2. değerlendirme safhasına alınacak ve nihai puanlama yapılacak. Nihai puanlama sonucunda uygun bulunan projeler sıralamaya tabi tutulacak. Bütçe imkanları dahilinde en yüksek puandan başlamak üzere desteklenecekler belirlenecek. İşletme sahibinin veya yüzde 50'den fazla hisseli ortağının kadın girişimci olması, orta yüksek veya yüksek teknolojili sektörde faaliyet gösterilmesi, işletmenin KOSGEB veya diğer kamu kurumlarından aldığı proje desteğinin, çağrı ilan tarihinden geriye son 3 yıllık süre içinde başarılı tamamlanmış olması şartlarını sağlayan KOBİ'lerin projelerine, toplamda yüzde 10'a kadar ilave puan verilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.