Hava Durumu

Kitap tanıtım filmleri yaygınlaşıyor.. Çanakkale 1915'e özel video

Yeni çıkan kitapların geniş kitlelere ulaşabilmesi için "book trailer" adı altında çekilen kitap tanıtım videoları, Türkiye'de de yaygınlaşmaya başladı. Yazarlar, sosyal medya kullanıcılarının videolara daha fazla ilgi duyması nedeniyle book trailer (kitap tanıtım filmi) yöntemini tercih ediyor.
Gazeteci-Yazar Tayfun Çavuşoğlu'nun kaleme aldığı ve Kastaş Yayınevi'nce yayınlanan "Çanakkale 1915 Yalanlar-İftiralar-Polemikler" kitabının ekitap versiyonu da satışta. Kitabın daha geniş kitlelere ulabilmesi için tanıtım çalışmaları kapsamında 3.02 dakikalık bir kitap tanıtım filmi de sosyal medyanın en önde gelen Instagram, Facebook, Twitter ve Youtube gibi kanallarında yayınlandı.

KİTAP TANITIM FİLMİ IQ DESiGN'DAN
Tayfun Çavuşoğlu‘nun yazdığı ve yakın tarihimizin bu önemli dönemine ilişkin tartışmaların ele alındığı “Çanakkale 1915”, dayanaksız iddiaları ve tarihi gerçekleri ortaya seriyor. Başlangıcında kitap sayfalarına yer verilen, yazarın kendi kitabına ilişkin değerlendirmeleri sunduğu ve belgesel görüntüler eşliğinde savaşın akışının özetlendiği profesyonel kitap tanıtım videosu yapımını IQ Design adına Mustafa Özgör gerçekleştirdi, seslendirmesini ise Türkiye'nin önemli seslerinden Halil İrfan Ferah yaptı.
***

E KİTAP VE KİTAP TANITIM FİLMİ NASIL HAZIRLANIR?
IQ Design, word dosyasından ekitaba dönüştürme, ekitap tanıtım filmi hazırlama konularında da hizmet veriyor.
E kitap yapımı ve kitap tanıtım filmi hazırlama konusunda aldığımız bilgileri aktaralım.
* * *

E KİTAP NEDİR?
E kitaplar, Iphone, Ipad, Apple bilgisayar / Android telefonlar, tabletler, PC / E-kitap okuyucu cihazlar, ücretsiz Kobo uygulamalarıyla okunabilen özel  formatta (epub, pdf vb) hazırlanmış bir dosyadır. Kitap satışı-dağıtımı yapılan internet sitelerinde ücretli ya da ücretsiz çok sayıda kitap bulunuyor. Ekitap uygulamaları Türkiye'de de yavaş yavaş yaygınlaşıyor. Ekitap olarak da yayınlanan Türkçe kitapların sayısı da giderek artıyor. Birçok yayınevi yeni kitapların hem matbu (basılı) hem de ebook versiyonlarını piyasaya sürüyor. Yayınevlerinin satış garantisi olmayan yazarların kitaplarına uzak durması nedeniyle, yayınevi aracılığıyla kitabını yayınlatma olanağı bulamayan yeni yazarlar için maliyeti çok düşük olan ekitap bulunmaz bir nimet.
Matbu kitapta (aslında baskı parasını da cepten karşılamak zorunda bırakıldıkları) eserin etiket fiyatı üzerinden yüzde 15'lik telif gelirine mahkum edilen yazarlar, ekitap sitelerinde ise satış gelirinin yüzde 35 ile 85'i arasında değişen oranda telif elde edebiliyor. Türkiye'de de faaliyet gösteren kimi sanal dağıtım platformları (yayınevi değil platform, sadece e kitabı sitede barındırma, dağıtım ve ücretliyse bedelini tahsil edip, yazarına komisyon ödeme hizmeti sunan siteler) yeni yazarlara ekitap konusunda kolaylıklar sunuyor.

EKİTAP NASIL HAZIRLANIR
Ekitap hazırlanması bir dizi teknik süreçle mümkün oluyor... E kitaplar (örneğin altyapı olarak temel html dilinin kullanan epub) görsellik olarak günümüz masaüstü yayıncılık olanaklarının tümünü yansıtmıyor. Örneğin fotoğraflarla bezenmiş ve sayfa mizanpajı mükemmel yapılmış (matbu) bir dergiyi, aynı güzellikle epub'a dönüştürmek olanaksız. Derginin sayfa güzelliğini yansıtacak yapı, ancak pdf ile kullanılabilir. Bu nedenle epub ve pdf  ekitap dünyasının iki farklı versiyonu olarak kullanılıyor. Ancak e-kitapların da, link ekleme, video (veya ses) ekleme, sosyal medya malzemelerini kullanma gibi muhteşem olanaklar sunduğunu da gözden kaçırmamak gerek...
Bir kitap yazdınız ve Word dosyası elinizde diyelim... Word belgesinin tamamına uygulanan stil şablonlarıyla, içindekiler, sayfa başlıkları, bölümler gibi kitabın ilk yapısı oluşturuluyor. Ardından dosya PDF'e dönüştürülüyor ve ekitaba dönüştüğünde link verilecek olan içindekiler, sayfa başlıkları, bölümler, sayfalar (ya da grafikler, resimler, haritalar) için bookmark işlemleri yapılıyor. Eğer pdf olarak yayınlayacaksanız, kapak resmini de eklediğinizde işlem bitiyor.
Epub yapılacaksa, işleme devam ediliyor. Convert (dönüşüm) programları aracılığıyla epub'a dönüştürülen dosyada daha sonra Sigil-calibre ve benzeri programlarla ve html dilinin sağladığı olanaklardan da yararlanılarak e-kitaba son şekli veriliyor. Bir metnin word dosyasından, kapağı hazırlanmış, satır araları düzenlenmiş, epub uzantılı standart bir ekitaba dönüşmesi (eserin yapısına, sayfa sayısına göre) ortalama 2-3 mesai günü süren bir çalışma demek..

EKİTAP NASIL YAYINLANIR
Teknik bilginiz epub hazırlamak için yeterliye sorun yok. Kitabınızı dağıtılmaya hazır hale getirir ve internette ekitap satan sitelerle ilişkiye geçersiniz. Ancak bu noktada minik bir sorun var. Birçok yabancı dağıtımcı şirket ya da yayınevi, kimi nedenlerle Türkçe eserlere yer vermiyor. Yer verse de, ancak büyük yayınevleri ile çalışıyor. Bireysel olarak yazarların bu hizmete erişmesi neredeyse olanaksız.
Eğer bağlı olduğunuz bir yayıneviniz yoksa bireysel yayıncılık konusunda azimli bir çabaya girmeniz gerekiyor.
Publitory, E Kitap Yayıncılık başta olmak üzere, direkt yazarla temas kuran siteleri araştırıp bulmak çok zor değil.
Örneğin E Kitap Yayıncılık, yazardan word dosyası halinde aldığı metni kitaba dönüştürme, yayınlama işinin tümünü belli bir fiyatlandırma karşılığında kendisi yapıyor. Publitory ise yazara biraz daha fazla özgürlük tanıyor, dileyen yazar kendi epub dosyasını yükleyip (tabii ki onaydan sonra) bu sitede ücretsiz yayınlatabildiği gibi, dileyen yazar eserin epub'a dönüştürülmesi konusunda (küçük bir bedel karşılığı) teknik yardım da alabiliyor.
Bu sitelerde yayınlanmış olan ekitaplar, sitelerin katalogları aracılığıyla, bir çok kitap satış sitesinde de vitrine çıkıyor.
***

KİTAP TANITIM FİLMİ - VİDEO
Yayın dünyası Wattpad adına yabancı değil. "Wattpad, Book Trailer" (kitap tanıtımı) kelimelerini Youtube'da arattığınızda birçok amatör örneğini bulabilirsiniz.
Sosyal medyada daha çok ilgi gören bir yöntem olarak göze çarpan video tanıtım olanağından kitap konusunda da mutlaka yararlanmak gerek. Dilerseniz kendi amatör kitap tanıtımınızı kendiniz hazırlar ve yayınlarsınız... Dilerseniz eserinizi bu amatör tanıtımlar arasından 8-10 adım öne çıkaracak, daha profesyonel çözümler üretilebilir. Bu seçim, tamamen ayrılacak bütçe ile ilgili... Dileyen tanıtım filmini kendi yapar, hiç para harcamaz, dileyen 1.000 lira harcar, dileyen 10.000 lira...

IQ Design, e-yayıncılık konusunda talep doğrultusunda iki konuda hizmet veriyor.
Bir kitabın Ebook'a dönüştürülmesi, kitap tanıtımı için filmler hazırlanması...

URL: http://www.iqdsgn.com
İLETİŞİM: IQ dsgn
Adres: Odunluk Mh. Akademi Cd. Zeno Center D Blok Kat:7/32  Nilüfer/BURSA
Tel (gsm) +90 544 228 7474  &  +90 542 641 1870
E-posta: bilgi@iqdsgn.com

Oluşturulma Tarihi: 15 Kasım 2016, Salı 18:46
Güncellenme Tarihi: 15 Kasım 2016, Salı 18:46
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.