Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kitap seçimi ve okuma alışkanlığı kazandırmak önemli !!!

Yazının Giriş Tarihi: 16.11.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.11.2019 00:02

Çocuklara okuma alışkanlığını kazandırmak çok küçük yaşlarda başlaması gereken bir iştir. Çocukların kitaplara alışması ve sevmesi için yaşa uygun kitap seçimi oldukça önemlidir.

Çocuklar mizah,eğlence, sanat içeren kitaplardan hoşlanır ve ilgilerini çeker. Kitaplar çocuklar zaman geçirirken sıkmayacak aksine onların keyifli vakit geçirmesini sağlayacak nitelikte olmalıdır. Çocuğunuz henüz minikse ve kitapla ilk defa tanışmaya başlıyorsa ona büyük ve canlı resimleri olan kitaplar seçmelisiniz. Masal kitaplarına daha ileri yaşlarda başlamalısınız. 3-4 yaşındaki bir çocuğun okuyacağı kitapta sihirli insanlara, doğa üdtü güçleri olan varlıklara, gerçeği yansıtlayan olaylara ve karakterlere yer vermeyen kitap seçmelisiniz ki, çocukların tam gerçekle hayallerin ilişkisel döneminde karmaşa yaşamasına neden olmasın. Seçtiğiniz kitapları yeni deneyimleyeceği durumlara özgü seçebilirsiniz. Mesela, hiç diş doktoruna gitmemiş bir çocuğa, gitmeden önce bu konuyu ele alan bir kitap alabilirsiniz. Anlatılan konu ile resimler birbiriyle bağlantılı olmalıdırki, çocuk kitapla daha da yakınlık kursun ve merak etsin.

Kitaplar çocukların belli gelişim aşamalarına göre hazırlanır ve onlara hitap eder. Kitap seçerken farklı şekilleri, resimleri ve görseli sizi cezbetmesin. Çocuklarınızın gelişim özelliğine, ilgisine ve ihtiyaçlarına göre seçim yapmanız gerekmektedir. Şimdi yaşa göre kitap seçerken göz önünde bulundurmamız gereken maddeleri inceleyelim.

0-6 ay

Bu dönemde çocuklar işitsel ve görsel nesnelere yönelirler bu nedenle seçeceğiniz kitabın 3 boyutlu ve sesli olmasına dikkat edebilirsiniz. Bu dönemde ağıza götürme eğilimi olduğu için kitabın malzemesi sağlığa uygun ve dayanıklı hazırlanmış olmalıdır.

6-12 ay

Bu aylarda daha gelişime ağırlık veren kitaplardan seçmeniz yararlı olacaktır. Dişlerin çıkma dönemi olduğu için, bu döneme uygun tasarlanan bez kitaplar alınabilir. Bu dönem için bebeklere hazırlanan diş kaşına kitaplarıda seçilebilir. Aldığınız kitapların bolca renkli ve resimli olmasına dikkat edebilirsiniz.

12-24 ay

Bu dönemdeki çocuklar için kartondan üretilmiş sağlam kitapları öneriryorum ve ABC kitaplarını tercik edebilirsiniz. (ABC kitabı : Sayfada büyük bir karpuz vardır ve altında karpuz yazar.) Bu yaş grubunda dokunsal duyu harekete geçmiştir. Bu ihtiyacı karşılayacak kabartmalı kitaplar seçebilirsiniz. Mesela; tavşanın ponponu tüylüdür, Yılanın derisi parlak kaygan ve kabartmalıdır v.b.

24-36 ay

Karton kalın kapaklı kitaplar bu dönem için uygun olabilir. İçeriğinde bazı sürprizleri olan kitaplar tercih edilebilir. Resimleri karmaşık olmayan, basitçe algılanabilen kitaplar seçilmelidir. Bu dönemde basit kurgular olan kitaplara geçilebilir. Yazıları büyük ve kısa cümleli kitaplar ilgilerini çekecektir.

36-60 ay

Artık çocukların hayal kurma becerisinin geliştiği bir döneme geçeceğiniz için daha çok bu beceriyi destekleyecek kitaplar seçmelisiniz. Çocuklar bu dönemde okuma yazma bilmediği için iyi resmedilmiş bir kitap olmalı ki, çocuklar kitabı resimlerden kolayca anlayabilmelidir. Çocuğa heyecan veren bilgiler olmasının yanı sıra, gülük yaşamdan konularda olması çocuklarda tanıdık birşeyler bulmasına neden olcaktır. Bu da çocuğu kitaba daha yakınlaştırmaya yarayacaktır. Okul öncesi hikaye kitapları; çocukların gelişim dönemlerini destekleyen, belli beceri ve kazanımlara yönelik içerikleri kapsar.

Bu dönemde çocukların merak ve sorgulamaları artacaktır. Kitap okumada ki en büyük amacımızda bu becerinin artmasıdır. Bu nedenle çocuklarımıza sabır ile rehberlik etmemiz gerekecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.