Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kiralık doktor

Yazının Giriş Tarihi: 09.04.2018 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.04.2018 00:03

Sağlıkta yıllardır devam eden problemler bir türlü çözülemiyor hasta boyutundan baktığımız da  Özel hastaneler avantaj gibi görünse de gereksiz yere vatandaşın cebinden ekstra para almanın yolunu mutlaka buluyorlar. Geçmişte hasta kuyrukları vardı şimdi yok deseler de işin aslı astarı öyle değil kamu hastanelerinden randevu alabilmek büyük mucize ya büyük şansınız veya tanıdığınız olacak. Hastanelerde görünmeyen kuyruk artık evlerde beklemeyle geçiyor ileri tarihli randevular hasta ve yakınları için büyük sıkıntı Doktorun tedavi tarihlerine uymayan film, emar, endoskopi, röntgen gibi aciliyet gerektiren durumlar kamu hastanelerinde uzun tarihler verildiği için ne hastanın nede doktorun işini görmüyor ve hasta kızsa da özel hastanelere giderek gereken film veya diğerlerini çektirmek için mecburen para ödüyor. İşin doktor boyutuna bakarsak orada da farklı problemler gözüküyor. 

Özel hastanelerde 'kiralık doktor' tartışması: Esnafa döndük!  Sosyal Güvenlik Yasası’na 3 yıl önce ilave edilen bir madde ile artık özel hastaneler kadrolu doktorların yanı sıra şirket kurup fatura kesen doktorlardan da hizmet alıyor. Fatura, hastanelerin masraf kalemine yazılıyor.  

Şirket sahibi olan doktorlar Bağ-Kur’lu göründüğü için sigorta primi, yıllık izin, tazminat, doğum izni gibi özlük haklarından yararlanamıyor.  

Doktorun tıbbi hata yapması durumunda hastane sorumluluktan kurtuluyor. Nöroloji Uzmanı Ö.D., yaşadıkları sıkıntıları şu sözlerle anlatıyor: 

“İstanbul’da butik bir özel hastanede çalışıyorum. Hastanede çalışan ben dahil 30 hekimin sigortası SGK’dan Bağ-Kur’a dönüştürüldü. Bu yöntem biraz da hastane yönetiminin inisiyatifine bırakılan bir konu. Her ay 600 liralık Bağ-Kur ödemesi, muhtasar ve gelir vergisi ödüyoruz. Bu işlerimizi takip eden muhasebecimiz var. Esnaf gibiyiz. Ayda 1500 liranın üzerinde giderimiz oluyor.” 

‘MECBUR BIRAKILIYORLAR’ 

İstanbul Tabip Odası Başkanı Selçuk Erez, genellikle kamudan ayrılan ya da KHK ile ihraç edilenlerin özel hastanelerde bu yönteme mecbur bırakıldıklarını belirterek şunları söyledi: 

“Torba yasa ile birlikte hastaneler hekimlere ''Sen artık bizim çalışanımız olma, şirket kur’ diyor.  

Hekimin çalıştığı işyerinden doğan hakları kendisine yüklenmiş oluyor. Hastane hekimlik hizmetini kurulan şirketten alıyor, hekim de hastaneye fatura kesiyor, şirketinin vergisini ödüyor. 

Hekimler şirket kurmaya mecbur kalıyor, kamuyu bırakıp özel sektöre geçenler, KHK ile mesleğinden uzaklaştırılan hekimler bu yönteme başvurmak zorunda kalıyor. Hekim değil hastane kazanıyor.”  

‘KAYITDIŞINI ÖNLÜYOR’ 

Özel Hastaneler ve İşletmeleri Derneği Başkanı Reşat Bahat ise özel hastanelerin şirket kurup fatura kesen doktorlardan hizmet almasıyla ilgili düzenlenin kayıtdışına engel olduğunu savundu. Yeni düzenlemeye göre çalışacak her doktorun şirket kurmasının zorunlu olmadığını söyleyen Reşat Bahat,  “Serbest çalışma hakları var. Burada hastane ya da hekimin herhangi bir zararı bulunmuyor. Hekim SGK’lı ise ona göre ödeme yapılıyor, Bağ-Kur’lu ise vergiler düşüldükten sonra hakedişi ödeniyor” dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.