Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kimya OSB zamanı

Yazının Giriş Tarihi: 26.07.2019 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.07.2019 00:08

Bursa’da çeşitli organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren kimya sektörü temsilcileri için, geleceği planlanmış yeni bir OSB yeri bulunmalı. Henüz fikir halinde olan ancak sık sık dile getirilen KOBİ OSB’nin bir bölümü, ya da yakın bir yer, bu konuda yatırıma açılabilir ve oraya taşınılır…

Türkiye kimya sektörü temsilcilerinin, liman-endüstri kompleksine ihtiyaç duyduklarına, sektörün canlanması ve rekabet için "Singapur modeli" bir kümelenmenin hayata geçirilmesi gerektiğini savunmalarına ilişkin haberi okurken “modelin neleri içerdiğini” merak etmeye başladım.

Küresel ekonomiye 2017'de 5 trilyon 700 milyar dolar katkıda bulunan ve dünya genelinde 120 milyon kişiye istihdam sağlayan kimya sektöründen pay almak için yol haritası şart. Türkiye kimya sanayinde çalışan kişi sayısı da net olmamakla birlikte 200 bini geçiyor. Bursa’da kimya sektöründe faaliyet gösteren şimdilik 35 firma var.  

BURSA İÇİN FIRSAT OLABİLİR

Sektörün geleceğine projektör tutan Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Erceber’in, sektörün önce "yer ve yerleşme sorununu” çözmesi gerektiğini ifade etmesi de Bursa için bir başka fırsat olabilir.

Son 25 yılda Singapur gibi petrol ve doğalgazı olmayan ülkelerin dahi kimya sektöründe dünya lideri olduklarına bakınca, bu alanda açığımız olduğu ortaya çıkıyor.

İNSAN ELİYLE ADA OLUŞMUŞ…

Singapur'un hammadde avantajı ya da petrokimya üretimini destekleyecek büyük bir iç piyasaya sahip olmamasına rağmen, devlet kurumlarının ortak çabaları sonucunda ülkenin batı yakasında bataklık halindeki yedi küçük adanın dolguyla birleştirilerek kimya merkezi kurulduğunu hatırlatalım…

TÜRKİYE MERKEZ ÜLKE

Türkiye; bulunduğu stratejik konum, yüksek iç tüketim ve enerji transit merkezinin ortasında bir ülke. Uluslararası yatırımcıların ilgisini çekecek potansiyele sahibiz. Ancak yer sorunu nedeniyle yabancı yatırımcılarla yapılan görüşmeler, genellikle askıda kalıyor, insanlar bir çıkış yolu bulamıyor.

Küresel kimya kümelenme isteğinin tavan yaptığı, Türkiye’de ise henüz bir kimya kümelenmesi bulunmadığı, dünya ölçütlerinde “liman-endüstri bölgesi” ya da kompleksine gereksinim olduğu gün gibi aşikar…

BURSA’YA YENİ LİMAN

Kimyasal ürünler için yerinde üretim kavramı hızla gelişiyor. Özel kimyasallar çağı da başladığına göre; endüstri kümelenmelerinin tüm dünyada olduğu gibi; büyükşehirlere, pazara ve ticari tüketim merkezlerine yakın olmalı…

Marmara Bölgesi'nde, İstanbul’a yakın alanlar diye tarif edilen kuşak içinde Bursa da var. Deniz kenarında, limana uygun en fazla bin 500 hektar araziyi “Chemport” için talep eden kimya sektörü için Bursa’nın batısında, az bilinen bir yerde liman bağlantılı kümelenme alanı bulunabilir…

Avrupa Kimya Sanayi Konseyi (CEFIC) raporlarına göre, 2050'ye kadar kimya sanayinde toplam ticaret hacmi yüzde 300 artacak. Kimya sektörüne 10 yıl içinde 1 trilyon dolarlık da yatırım yapılacak. Yatırımların en fazla yapılacağı yerin, Türkiye, hatta Bursa olmaması için hiçbir neden yok.

SNGAPUR’DA BİR ADA

Yaklaşık 90 uluslararası petrol ve kimya şirketine ev sahipliği yapan Singapur’daki adanın adı ‘Jurong’. Değeri dün itibarıyla 47 milyar doları aşan, çeşitli yatırım projelerine gereken tüm katkının verildiği bir yer. Kazanıyorlar.

Singapur, her türlü zorluğa rağmen bu yatırımlarla bugün, dünyanın üçüncü en büyük petrol rafineri merkezi olmayı da başarmış durumda. Büyük düşünmek böyle bir şey olsa gerek.

Bursa’daki tekstil sanayicileri için de doğru bir karar olur…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.