Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kıdem Tazminatı ve Fonu…

Yazının Giriş Tarihi: 12.06.2017 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.06.2017 00:06

Geçen sene bu günlerdeki yazılarımdan birisinde “Kıdem tazminatı meselesi…” diye yazmışım.

Yazımda, o dönemin yetkililerinin "Herkes şunu bilsin ki kıdem tazminatı konusunda tüm sosyal tarafların değerlendirmeleri, görüşleri masada olacak ve Türkiye bu kıdem tazminatı sorununu çözebilecek adımları hep birlikte atacaktır" şeklindeki açıklamalarına yer vermişim.

O yazımda konuyla ilgili işveren kesiminin görüşünü aktarırken de, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu-TİSK’in “Kıdem tazminatında işletmelerin maliyetini artıracak ve işçi-işveren ilişkilerini bozacak düzenlemelerden kaçınılmalı” diyerek özetlediği açıklamalarına yer vermişim.

Konu bir yıldır gündemde ve hala da işveren ile işgören taraflar belli bir anlaşma sağlayamadı.

Kıdem tazminatı konusunda sendikaların kaygısı devam ederken, son durum ne, yeni düzenlemede neler değişecek sorusu milyonlarca işçi tarafından merak ediliyor.

Bugün gelinen durum şu;

Kıdem tazminatı fonuna ilişkin çalışmalar tamamlandı. Taraflardan görüş alınacak. Ancak her iki tarafın da itirazları sürüyor. İşçi sendikaları, "Fona geçilmesin. Hak kaybı olmadan mevcut sistem iyileştirilsin" diyor. İşveren de daha az prim ödemek istiyor eleştirilerine karşılık ise iş dünyası "İşçinin yanındayız hak kaybı olmasın" mesajı veriyor.

Kıdem tazminatıyla ilgili “Dünya Bankası verilerine göre Türkiye ekonomisi, kıdem tazminatı yükünün ağırlığı bakımından ilk sıradadır. Bu seviye, uluslararası piyasalarla rekabet eden işletmelerimizin gücünü zayıflatmakta, yerli ve yabancı yatırım kararlarında olumsuz bir girdi olarak yer almaktadır” değerlendirmesi yapan TİSK’in açıklaması çok net, “mutabakat sağlanmadığı sürece kıdem tazminatında değişiklik yapılmamalı” diyor.

Peki, kıdem tazminatı fonu ile neler değişecek?

Üzerinde çalışılan kıdem tazminatı fonu düzenlemesiyle; Öncelikle hak kaybı yaşanmaması için çalışanlar adına bireysel hesap açılan bir fon kurulacak ve tazminat burada birikecek. Ancak mevcut çalışanların fona katılımı zorunlu olmayacak. İsteyen çalışanlar ise kendi istekleri dahilinde fona katılabilecekler. Ancak işe yeni başlayanlar için kıdem tazminatı fonu zorunlu olacak. Fona devlet desteğinin olup olmayacağı ise ilerleyen aşamalarda belirlenecek. Şu anda devletin katkı sunması üzerinde duruluyor. Kıdem tazminatı fonundan emeklilik ve yasal bekleme süresi dışında, evlilik, ölüm, konut satın alma gibi hallerde çıkılabilecek. Ancak çalışan örneğin evlilik gibi kıdem tazminatına fondan almaya hak kazandığı hallerde, tazminatı almayıp fonda kalmayı sürdürürse ilave tazminat alabilecek.

Bu durumda konu bir süre daha gündemde kalacak gibi görünüyor…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.