Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Keşke ‘Barış Paketi’ne gerek kalmasa…

Yazının Giriş Tarihi: 08.05.2018 00:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.05.2018 00:16

24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşecek, ‘Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimleri’ne 47 gün kaldı… Cumhurbaşkanı adayları; AK Parti’den mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’den Muharrem İnce, İYİ Parti’den Meral Akşener, Saadet Partisi’nden Temel Karamollaoğlu, Vatan Partisi’nden Doğu Perinçek, HDP’den Selahattin Demirtaş… 100 bin imza toplamak için çaba gösterenler; Temel Karamollaoğlu ile Meral Akşener… AP Genel Başkanı Vecdet Öz de yarışın içinde…

Süreç hızla ilerlerken; hükümetten ‘barış paketi’ atağı geldi. Başbakan Binali Yıldırım’ın ağzından duyduğumuzun paketin ayrıntıları Türkiye’de rahatlama sağlayacak gibi duruyor…

Meclis'ten geçen yasal düzenlemelere göre; her türlü borç ve ceza ile vergi ve SGK prim borçları 18 eşit taksitte ödenebilecek. Daha önce borçlarını yeniden yapılandıranlar da bu haktan yararlanabilecek.

İmar barışında ise milat 31 Aralık 2017 olarak planlanıyor. Bağ-Kurluların durdurulan sigortalılıkları da yeniden yapılandırmayla tekrar başlatılacak.

Şimdi ayrıntılara biraz daha yakından bakalım…

1-Yapılandırmaya konu alacaklar, 31 Mart 2018 tarihi esas alınarak tespit edilecek. Çok yakın tarihe kadar borcunu ödemeyenler/ödeyemeyenler yararlanabilecek.

2-Yeniden yapılandırılan borçlar ikişer aylık dönemler halinde 18 eşit taksitte ödenebilecek. İl özel idareleri, bunlara bağlı kuruluşlar ve spor kulüplerinde süre 36 aya kadar çıkabilecek. Belediyeler ise 144 eşit taksitle dahi borçlarını ödeyebilecekler. Borç, kredi kartıyla da tahsil edilebilecek.

3-Borçların tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenmesi halinde katsayı uygulanmayacak ve fer'i alacaklar (Asıl borca bağlı cezalar veya borçlar) yerine Yurtiçi-Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek.

4-Vergi borçları yasa yayımlandıktan sonraki 4’üncü aydan sonra, sosyal güvenlik borçları da izleyen 3’üncü aydan itibaren ödenecek. Başvurular ise yasa çıktıktan sonra izleyen 2’nci ayın sonuna kadar yapılabilecek. Motorlu taşıtlar vergisinin 2’nci taksiti kapsam dışı olacak.

5-Mart 2018'den önceki SGK'ya ilişkin idari para cezalarında da, ana paranın yüzde 50'sinden vazgeçilecek. Bağ-Kurlular borçlarını yeniden yapılandırır ve borçlarının ilk taksitini öderlerse, genel sağlık sigortasından yararlanabilecekler.

6-Genel Sağlık Sigortası (GSS) gelir testi için başvuru süresi 30 Kasım 2018'e kadar uzatıldı. Genel sağlık sigortası prim borcu bulunanlar ise yılsonuna kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek ve borçlarını faizsiz ödeyebilecekler.

7-Mükellefler, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artırdıkları taktirde, artırımda bulunulan yıllar için gelir ve kurumlar vergisi incelemesi yapılmayacak.

8-Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri, işletmelerinde olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları, vergi dairelerine bildirmek suretiyle defterlerine kaydedebilecekler.

9-Mükelleflerin kayıtlarında yer aldığı halde gerçekte mevcut olmayan malların, fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle, kayıt ve beyanlarına eklenmesi sağlanacak. Faturalı olarak alınıp kayıtlara geçen ancak belge düzenlenmeksizin satılan malların halen stokta gözükmesi nedeniyle oluşan gerçek dışılık da böylece düzeltilmiş olacak.

10-Eczaneler, stoklarında kayıtlı yer aldığı halde fiilen bulunmayan ilaçları, düzenlemenin yayımı tarihini izleyen üçüncü ayın sonuna kayıtlarından çıkarabilecekler.

11-Bilanço esasına göre defter tutan Kurumlar Vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla bilançolarında görülmekle birlikte, işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları, ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını, vergi dairelerine beyan ederek, düzeltebilecek. Bu kapsamda yüzde 3 vergi hesaplanacak.

12-Tasarıyla, genç girişimcilere prim desteği getiriliyor. İşyeri açan 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük girişimcilerin bir yıllık sigorta primleri, aylık prime esas kazançları, Hazine tarafından karşılanacak.

Huzur ve güven esaslı bir gelecek için beyninizi ve gözünüzü açık tutun. Eliniz zaten beyninizi dinler…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.