Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kentsel yenilemeye Büyükşehir formülü

Yazının Giriş Tarihi: 03.12.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.12.2020 00:00

Kentsel dönüşüm konusunda Bursa’da atılması gereken adımlar bir türlü atılamazken, kentsel dönüşümü rantsal dönüşüm haline getirmek isteyenlerin sundukları projeler ise Bursa gündeminde hala tartışılıyor.

Kentsel dönüşüm, aslında yeni binaların yıkılıp tekrar yerine mevcut binanın iki katından fazla yapı yapmak değil, tehlike arz eden binaların ve eski yapıların yıkılıp, yerlerine yenilerinin yapılması amaçlı uygulanması gereken bir kanun. Bursa’da bu kanun senelerce yanlış, hatalı uygulandı.

Özellikle, Nilüfer bölgesindeki uygulamalar, halkın büyük tepkisini çekerken, bazı sitelerin yıkılması ve inşaatlarının hala başlamayışı da mağdur bir kesim yarattı. Tabi, birde işin dedikoduları var. İstediklerini alamayanlar, başlıyorlar birbirlerini suçlamaya. Bu konu ayrı bir yazı gündemi olabilir.

Bugün sizlerle, Büyükşehir Belediyesinin vatandaş ve hak sahipleriyle, kendi istek ve gönüllü olarak yaptıkları anlaşmalardan söz etmek istiyorum. Aslında, bölge Yıldırım Otosansit Sanayi sitesinin hemen arka kesiminde yer alan bölge. Yiğitler ve Esenler ve 75. Yıl mahalleleri. Her üç mahalleye de komşu olan bir alanda, Büyükşehir öncülüğünde yeni bir formülle kentsel yenileme başlıyor.

Yapılan açıklama şu;

Büyükşehir Belediyesi, Yıldırım’ın Yiğitler, Esenevler ve 75. Yıl Mahallelerini kapsayan kentsel dönüşümün startını verdi. Toplam 6,19 hektar alanı kapsayan üzerinde 184 yapı ve 350 hak sahibinin bulunduğu 3 bölgeden oluşan kentsel dönüşüm projesinin birinci bölgesinde yapılacak 9 bin 425 metrekare alanlı birinci etabında vatandaşla görüşmelere başlandı. Projenin uygulanacağı alanda halen 22 adet yapı ve toplam 62 hak sahibi bulunurken, zemin artı 7 kat olarak planlanan 3 blokluk projede toplam 133 daire yapılacak.

“Vatandaşların gönlünü alarak, yaşadıkları yerlerde ve hızlı dönüşüm’ temel ilkesi ile örnek bir projeyi Bursa’ya kazandıracak. Proje kapsamında hak sahipleri, hak edişlerinin en çok yüzde 30’una tekabül eden metrekareye kadar borçlanabilecekler. Projede hak sahiplerine 3 farklı ödeme seçeneği sunulacak. Ortalama 24 ay içinde tamamlanması planlan projede, hak sahipleri, nihai sözleşmenin imza tarihini takip eden 30 gün içinde tek seferde peşin ödemede yüzde 10 indirim hakkı kazanacak. Bunun yanında ödemeler nihai sözleşmenin imza tarihini takip eden ilk aydan itibaren en fazla 24 ay kesintisiz taksitler halinde veya tapu devri sırasında güncel bedeli tek seferde ödeyebilecek.

Öte yandan, proje alanı içindeki taşınmaz sahiplerinin talebi üzerine idarenin uygun bulması durumunda 6 bin 306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı tespiti yaptırılabilecek. Riskli bulunan yapı sahipleri, kanun kapsamında kira yardımından da yararlanabilecek.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarihi dokusuyla, geleceğe açılan kapısıyla kadim şehir Bursa için dönüşüm vaktinin geldiğini söyledi. Yarınların daha aydınlık, güvenli ve güzel olması için ‘Dönüşüm Büyükşehirle Başlar’ diyerek yola çıktıklarını ifade eden Aktaş, “Bu süreci Büyükşehir Belediyesi olarak, vatandaş odaklı bir anlayışla kar amacı gütmeyen, karşılıklı güven ilişkisine dayalı bir model ile başlatıyoruz. Kentsel dönüşümü fırsata çevirmek artık vatandaşlarımızın elinde. Depreme karşı, başta hak sahipleri olmak üzere, aile fertleri, mahallede yaşayan akraba ve komşularının da yaşamlarını dikkate alarak sürecin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz” Dedi.

Görünüşe göre, Büyükşehir Belediyesi, kentsel yenileme konusunda yeni bir formül bulmuş ve projeler geliştirmeye başlamış. Yıldırım bölgesinde başlatılan bu uygulamanın zaman geçirilmeden Bursa’nın 17 ilçesinde de kentsel dönüşüm ve yenileme bekleyen bölgelerinde başlatılması en büyük arzumuz.

Vatandaşlarımız, bu konuda kendilerine yönelik verilen bilgilerden ve bazı müteahhitlerin “siz merak etmeyin. Benim Belediye ile aram iyi. İsteğim projeyi onaylattırırım…” gibi sözlerine kanıp, sonra da mağdur oluyorlar. Bu mağduriyetlerin yaşanmaması için şeffaf bir uygulama ile nelerin nasıl yapılacağı konusunda halka bilgi verilmesi yerinde olur. Pek çok vatandaşımız, bu konularla ilgili yeterli teknik bilgiye sahip değil. Yeterli imar bilgisine sahip değiller. Kim ne derse ona inanıyorlar. İmzası attıktan sonra da iş işten geçmiş oluyor. Bakın, benim çok yakın bir arkadaşım, Nilüfer Ataevler Eğitimciler Sitesinde ikamet ediyordu. İmzayı attılar. Binaları, evleri barkları yıkıldı. Şu anda enkaz yığını halinde. Hem evlerinden oldular hem de kira ödemek zorunda kaldılar.

Sıkıntının ise ne zaman, nasıl çözümleneceği mümkün değil. İlk anlaşma yaptıkları müteahhit ile mahkemelikler. Onun gibi yüzlerce mağdur aile var.

Yani, kentsel dönüşümü rantsal dönüşüm haline dönüştürmek için acele edenler, afallayıp kaldılar. Ortaya çıkan manzara böyle.

Şimdi, her iki tarafında, özellikle de evleri yıkılan ve kira ödemek zorunda kalan, kıt kanaat geçinen ailelerinde haklarının korunacağı bir formül bulunmalı.

Benim en çok itiraz ettiğim konuların başında ise bu olaylara yol açanların yaptıkları eylem ve yaşattıkları sıkıntıların hesabını vermemiş olması. Vermiyor olması. İnsanların evleri barkları gitti, maalesef herkes seyrediyor ve bana göre sorumlu olduklarına inandığım kişiler ise suçu birbirlerinin üzerine atıp, “ben yapacaktım, başkası engel oldu..” gibi sözlerle, başka hedefler gösterip, yine vatandaşların mağdur olmasına göz yumuyorlar.

Netice, Büyükşehir Belediyesi’nin Yıldırım, Yiğitler, Esenevler ve 75. Yıl mahallelerinde başlattığı bu kentsel yenileme hizmetinin bütün ilçelere uygulanmasını temenni ediyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.