Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin ardından…

Yazının Giriş Tarihi: 09.02.2015 01:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.02.2015 01:04

 

Sektörel bir yayın olan Konut Yapı Gazetesi’nin düzenlediği Kentsel Dönüşüm Zirvesi Bursa’da bir ilk oldu.

Merinos Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu’nun tamamen dolduğu Zirve’ye Bursa Valiliği adına bir Vali Yardımcısı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı yetkilileri, Uludağ Üniversitesi ile Bursa Teknik Üniversitesi’nin Rektörleri, Bursa’daki kentsel dönüşümün öncelikli olarak uygulanacağı Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinin Belediye Başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, akademik odaları temsilen İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı, konunun tarafı olan bütün SİAD’ların başkanları ve yöneticileri ile UÜ ve BTÜ’den akademisyenler ile birlikte, en önemlisi kentsel dönüşümün söz konusu olacağı mahalle muhtarlarının katıldığı zirve son derece faydalı geçti.

Konuya depremsellik boyutuyla dikkat çeken ve bu zirveye konuk konuşmacı olarak katılmak üzere İstanbul’dan gelen Prof. Dr. Ahmet Ercan da çok önemli tespitlerde bulundu.

Zirvede, kentsel dönüşüm konusunun ‘şehir efsanesi’ haline geldiğinden tutun da artık uygulamaya geçilmesi gerektiğine, örneğin Londra’daki kentsel dönüşümün 120 yıl önce başladığına kadar pek çok konuya dikkat çekildi.

Kentsel dönüşümün hukuki altyapı, teknik planlama ve toplumsal öncelikler olmak üzere üç boyutunun bulunduğu, bunların üçünün birden uyumlu bir şekilde ele alınmasıyla birlikte arzu edilen kentsel dönüşümün söz konusu olabileceği dile getirildi.

Bursa’nın sorunun göç ve nüfus çoğalması olduğu, hatta Bursa’ya vize ile girilmesi gerekliliği bile söylendi.

Yarım halde bekleyen inşaatların üst katlarındaki demir filizlerin haziran seçimlerini beklediği de söylendi. Tabii ki bunun bedelini depremlerin bize öğreteceği, her an maruz kalabileceğimiz büyük bir depremde Bursa’daki konutların yüzde 40’ının yıkılabileceği, aslında insan canıyla pazarlık konusu edilmemesi gerektiği vurgulandı.

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, 2015 yılında kentsel dönüşümün ilk kazmasının vurulacağını, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise kentsel dönüşüm ile Osmangazi’nin çehresinin değişeceğini söyledi.

Üniversitelerin ise konuya daha bilimsel baktıkları Rektörlerin konuşmalarından anlaşıldı.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek Bursa’ya özel kentsel dönüşüm modeline, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ise önce ruhsal dönüşüme dikkat çektiler.

Öte yandan konunun beklide en can alıcı noktası zirvenin başında sunulan ve BETİMAR Stratejik Araştırma Veri Analizi Danışmanlık Hizmetleri’nin hazırladığı ‘Bursa Halkının Kentsel Dönüşüme Bakışı’ konulu sunumuydu. Bursa’da yaşayan bin 465 kişiyle yüz yüze yapılan anketin sonuçları paylaşıldı.

İşte size o anketten birkaç sonuç;
Bursa’daki konutların yüzde 38’i 21-30 yaş, yüzde 27’si de 11-20 yaş arasında. Ankete katılanların yüzde 54’ü konutlarının deprem riskini taşıyıp taşımadıklarını bilmiyor, yüzde 80’i de Bursa’nın depreme karşı hazırlıklı olduğu düşünmüyor. Yine ankete katılanların yüzde 45’i kentsel dönüşümden kısmen bilgi sahibi olduğunu belirtiyor.

Anketteki çarpıcı bir veri de katılanların yaşadığı konuttan memnuniyeti ile kentsel dönüşüm istemesine ilişkin. Katılanların yüzde71’i yaşadığı konuttan memnun olduğunu ifade ederken diğer yandan yüzde 62’si yaşadığı konutun kentsel dönüşüm şeklinde yenilenmesi taraftarı. Bu da gösteriyor ki zihinlerde hala karışıklık var.

İşte sadece bu yönüyle bile olsa Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin faydalı olduğu, Konut Yapı Gazetesi’nin önemli bir başarı ortaya koyduğu söylenebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.