Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kentsel dönüşüm ve çözüm-2

Yazının Giriş Tarihi: 08.05.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.05.2019 00:02

Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği (BEGD) ‘Kentsel Dönüşüm’ konusunda yeni bir pencere açmak amacıyla, 2 Mayıs 2019 günü “Çözüm için Buradayız” başlığı altında bir panel düzenledi.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Şahin, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Sekreteri Hakan Karademir, İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç ile Ergünkent İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emin Adanur, konuşmacılar olarak Bursa’yı geleceğe taşıyacak önerilerde bulundular…

Hatırlayın; Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanmaya başlanan; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile hükümet tarafından desteklenen 0.50 emsal artışı uygulaması, Bursa’da kentsel dönüşüm inşaatlarını tetiklemişti

Ağırlıklı olarak Ataevler, Beşevler, İhsaniye, Konak mahalleleri ile Ata Bulvarı boyunca onlarca site ‘depreme dayanıksız’ olmaları ileri sürülerek yıkıldı… Bazıları kaba inşaatta kaldı, bazıları tamamlandı, bazıları ise müteahhidin kaçması nedeniyle çıkmaza girdi…

Uygulamadan yararlanan ilk site olan Nilüfer Sitesi’nin müteahhit firması Ergünkent İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Emin Adanur’un sözlerini dikkatle dinledim, panelde. O zamanki Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’den, vatandaşlardan ve Büyükşehir Meclis üyelerinden büyük destek gördüklerini, oysa akademik odaların dava açarak kendilerini engellediğini söyledi. “Haklı olamazsınız’ diye de ekleyince mağdurlardan alkış geldi… Şaşırdım… Bir kentin geleceğini planlarken bilimden yararlanmadan atılan adımları alkışladı halkımız…

330 dairelik sitelerin 960 daireye çıktığını biliyorlar mıydı acaba… Altyapısı, otoparkı, yeşil alanları yönetmeliklere uygun muydu? Belki bilmiyorlardı, ama alkışlıyorlardı… 

Panele katılan; AKP Milletvekili Atilla Ödünç, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Uşun ve BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak’ın notlar aldıklarını gördüm.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Şahin, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Sekreteri Hakan Karademir ile İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç’ın yapıcı konuşmalarından memnun olanlar kadar; Olumsuz gelişen süreci akademik odalara yükleyenler de vardı.

Mağdurlar ne yapacaklarını bilemez haldeydi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın, “Bursa’da binalar 5 katı geçmesin’ direktifine kimse atıfta dahi bulunmadı…  “Doğanbey Evleri’ni yıkın, tıraşlayın” diyen de Erdoğan’dı…  Fakat hiç kimse bu konuya girmedi bile…

Bursa gibi İstanbul gibi, Hatay gibi, Diyarbakır gibi kadim kentlerin geleceğini planlarken asla hata yapılmamalı…

Ülkemizin içinden geçtiği ekonomik şartlarda sık sık değişen yönetmelikler de herkesi tedirgin ediyor.

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği, Büyükşehir İmar Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, Zemin Uygunluk Yönetmeliği ve Gürültü Yönetmeliği, inşaat firmalarının yüklerini artırıyor olmalı.

Örneğin “Zemin etüt raporları yönetmelik değişikliği”, ilave sondaj ve sismik araştırma anlamına geliyor. Bu yönetmelik bile yapı sahiplerine 15 bin lira ek maliyet getiriyor.

‘Kentsel Dönüşüm’ projelerinde uyum içinde yola çıkılması gerekiyor. Binasını yenilemek isteyenler daha az metrekarelere evet demek zorundalar. Müteahhitler de alt katları dükkan olan yapılardan vazgeçmeyeceklerine göre; daha az kazanmayı içlerine sindirmeliler artık…

10 milyon TL değil de 1 milyon TL normal gelmeli herkese…

Sanırım anlaştık…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.