Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kendisi özgür, bizler mahkum

Yazının Giriş Tarihi: 01.04.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.04.2020 00:00

Biliyorum klişeleşmiş bir giriş olacak; fakat yinede belirtmekte fayda vardır. Hepimizin malumu Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan, adeta çaresiz bırakan bir saldırı olan Koronavirüs, etkisini sürdürmeye devam ediyor. ABD başkanı, Trump önceleri her ne kadar buna Çin salgını dese de şimdilerde ülkesinde ölümlerin ciddi bir artış göstermesiyle birlikte bakışını tamamen değiştirmiş diyebiliriz. Çinli yetkililer biz bu işi bitirdik dedi, ancak yeni vakaların olduğu gelen bilgiler arasında.

Dünyada en çok ölümlerin olduğu ülkelerin başını İtalya çekiyor. Ardından İspanya, Çin ve diğer Avrupa ülkeleri geliyor. ABD’de de bilanço artıyor. Rusya ise işi ciddi tutarak bugüne kadar ölü sayısını 9 olarak açıkladı.

Türkiye’de 10 Mart itibari ilk vakanın açıklanmasıyla birlikte biz de tanışmış olduk, vaka ve ölü sayısı ise günden güne artmakta…

Türkiye’de salgının baş göstermesiyle birlikte kamu ve özel sektör de bir dizi önlemler almaya başladı ve buna bağlı olarak da vakaların artması bir dizi önlemlerin alınmasına neden oluyor. Henüz sakağa çıkma yasağı gelmedi ama birçok  il, ilçe ve beldelerde kısmi karantina ve sokağa çıkma yasakları olduğu bildiriliyor.

Dünyada milyarları eve hapseden virüse karşı Türkiye neler yaptı, yapıyor?

İşte Korona virüs ile ilgili şimdiye kadar alınan önlemler

 -60 yaş ve üzerindeki tüm hakimler ve savcılar izne çıkarıldı.

-Adli olan işlemler iptal edildi.

-Cezaevi görüşleri iptal edildi.

-Yüz yüze eğitime ara verildi. Uzaktan eğitim sistemine geçildi.

-Yurtdışından gelen tüm vatandaşlar 14 gün karantina süreci için öğrenci yurtlarına yerleştirildi.

-Umuma açık olan bütün mekanlar ve alanlar geçici süre için kapatıldı.

-Havayolu ulaşımı kapatıldı.

-Cuma namazları ve cemaatle kılınan namazlar askıya alındı.

-Şehirlerarası toplu taşıma kullanımı sınırlandırıldı. Valilik izni ile seyahat edilebilecek. Şahsi araçlarla ilgili bir sınırlandırılma getirilmedi.

-Kamu kurumlarında en az personelle çalışma zorunluluğu özel sektöre de getirildi.

-Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulaması zorunlu hale getirildi.

-Toplu kullanıma açık olan, piknik alanları, ören yerler ve mesire gibi alanlar yasaklandı.

-Askerlik dönemi gelenlere 14 gün karantina sürecinden sonra celp yapılacak.

-Yurtdışından geliş ve gidişler durduruldu.

-Özellikle büyük kentlerde binlerce işçi çalıştıran fabrikalar üretime ara verdi.

-İllerde vali önderliği ile Pandemi Kurulları kuruldu ve ekstra önlemler Valilikler tarafından alınacak.

Alınan zorunlu kurallar dışında bir de zorunlu olmayan, kişinin inisiyatifine bırakılan tedbirler var. İşte orada büyük sıkıntı var. İşi gereği dışarıda olan var, hiç gereği yokken sürekli sokakta olan var. 

Bunu nasıl çözeceğiz hala bir fikrim yok.

ALİNUR AKTAŞ SOSYAL DESTEK PAKETİNİ AÇIKLADI

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, korona virüs tedbirleri kapsamında alınan kararları skype üzerinden canlı basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı. Belediye kiracılarından kira alınmayacağını hatırlatan Aktaş, dezenfekte işleminin aralıksız sürdüğünü, canlı tiyatro, hayvanat bahçesi yayınları, bilgi yarışmaları ve sağlık personeline ücretsiz ulaşım desteğinin sürdüğünü söyledi.

Başkan Aktaş sosyal destek paketinin ayrıntılarını açıklarken Bursa için omuz omuza dayanışma günü dedi.

Bu sosyal destek pakette neler var?

Bugünden itibaren devreye alınan ve bir ay boyunca uygulacak olan kampanya her gün 10 bin aileye 30 bin ekmek dağıtımı yapacak. Ekmek ve karşılığında süt ve süt mamülleri alınabilir. Bir haftalık kuponları ailelere verilecek. On bin aileye destek sağlanmış olacak. Her hafta 10 bin aileye meyve sebzeden oluşan pazar filesi verilecek. Nisan ayı boyunca 30 bin gıda kolisi, 30 bin temel hijyen malzeme kolisi dağıtılacak. Durumu iyiyken, işi varken işsiz duruma düşmüş kişiler için de gerekli müracatlar  yapılmak kaydıyla ve muhtarlıklardan iletilecek konular tek tek takip edilerek sonuca bağlanılacak. Bununla birlikte arzu edenler sosyal dayanışma paketinden 30 bin erzak kolisi ve 30 bin temizlik hijyen kolisini farklı marketlerden temin edebilirlecek. Aynı zamanda Karton 16 projesini hayata geçirdiklerini vurgulayan Aktaş, “biz erzak dağıtmaktan ziyade bedeli olan rakamı buradan farklı ihtiyaçlar için ailelerin kullanabileceğini ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

Başkan Aktaş, salgınla uğraşılan bugünlerde BUSKİ’nin bugün itibariyle endeks okumayı bıraktığını söyledi.  Ocak Şubat Mart ayı faturalarının bir aylık ortalaması alınacak yüzde 50'si faturalandırılacak. Ticarethanelerde ise nisan ayında tahakkuk yapılmayacak. Hayat normale döndüğünde toplam miktara göre mahsuplandırma işlemi yapılacak.

 Başkanın bir başka önemli uyarısı ise suyu kullanma ile ilgiliydi. Son  15 yılın en düşük seviyesindeyiz diyerek  Bursa'nın yarın da ihtiyaç duyduğu suyu etkin yönetmek için çalışıyoruz. Yatırımlarımız hızla sürerken gelecek nesiller için suyun korunmasını bilmesi son derece önemli. Tüketimimiz yüzde 17 -18 civarında arttı. Özellikle su kullanımı noktasında hijyene önem vereceğiz ..Suyu yoğun kullanan bir milletiz. Kişisel temizliğin göstergesi ama kişisel hijyen israf demek değil. 20 saniye elimizi sabunlarken çeşmenin açık kalmaması bile önemli tasarruf. İlerleyen günlerde çalışmamız olacağını ifade etmek istiyorum. Kuyular hala devrede ve Çınarcık Barajı'nın suyunun Bursa'ya kazandırılması için de çalışmalar var" şeklinde konuştu.

Bursa için omuz omuza sloganıyla başlatılan kampanyada iş adamlarında destek çağrısında bulunan Aktaş,  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Biz bize Yeteriz Türkiye’m kampanyasına 6 maaş bağışlayarak desteğini gösterdi. Aynı zaman da  eşinin de 13 bin TL’lik ziynet eşyasını bu kampanyaya bağışta bulunduğunu ifade ederek, özellik gücü yeten herkesin bu tür kampanyalara destek vermesinin birlik beraberlik adına çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.