Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kazdağı’nda saklı bir cennet: Adatepe

Yazının Giriş Tarihi: 10.02.2020 11:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.02.2020 11:00

Zaman Egede bir farklı mozaik oluşturmuştur tarih den günümüze, Truva, Midilli, Pers, Atina ve Osmanlılar gibi birçok medeniyetin izlerine rastlarsınız bu topraklarda.

Kazdağı’nın ucunda temiz havası ve tarihi atmosferiyle insanı kendine çeken Çanakkale’nin eski köyü Adatepe’deyiz. Ege Denizi’nin doğu kıyısında, Edremit Körfezi’nin kuzey ucunda bulunan Adatepe, antik çağlardan bu yana yerleşim alanı olan sevimli bir köy.  Yemyeşil doğası ve huzur veren havası ile güzel bir kaçış durağı.
İda Dağı’nın yamaçlarındaki bu sakin ve huzurlu köyde Ege kültürü ve lezzetleriyle tanışırken tarihin size fısıldadığı hikayeleri de dinlersiniz yerel halkın hoş sohbetiyle;

Çok çok eski zamanlarda Kaz Dağları'nda güzelliği dillere destan bir kız yaşarmış. Bahar gibi bir kızmış bu, gülünce yüzünde güller açarmış. Altın sarısı saçları bukle bukle beline kadar iner, başaklar misali en hafif rüzgar da bile dalgalanarak salınır dururmuş. İşte bu sebeple Sarıkız derlermiş adına. Namı memlekete yayılınca çok uzaklardan bile istemeye gelenler olmuş bu kızı ama o hiç kimseleri beğenmemiş. Güzellik başa beladır ya, işte öyle olmuş. Hasetlik almış yürümüş, gıybet başlamış. "Bizi beğenmiyorsa mutlaka başka birisiyle bir münasebeti vardır" diye düşünüp hakkında dedikodular çıkarmışlar.

Sarıkız önceleri aldırmamış tevatürlere ama sonraları babası da inanmaya başlayınca bu yalanlara, lanet salıp ortalığa, köyün yukarısındaki yalçın dağlara atmış kendini. Söylence bu ya, Sarıkız dağlarda dolaşırken bir kaz gelmiş yanına ve ona birkaç yumurta vermiş. Sarıkız bunları saklamış ve bir müddet sonra yumurtalardan kaz yavruları çıkıp büyümüşler. Böyle böyle kocaman bir sürüsü olmuş bu güzel kızın. Aradan uzun bir zaman geçmiş. Bir gün kar ve tipiden yollarını kaybeden bir karı-koca tam donmak üzereyken Sarıkız'ın sığındığı zirveye ulaşmış. O yapayalnız kız bu iki yabancıyı almış kulübesine, ısıtmış, canlandırmış, beslemiş, günlerce bakmış ve tipi dinince de selametle yolcu etmiş. Bu yabancılar köye indiklerinde, olan biteni bütün ahaliye anlatmış. Tabii bu haber anne babasına da ulaşmış Sarıkız'ın. Annesi zaten hasretinden yanıp kavruluyormuş. Yaz gelince kızlarının yanına gitmişler. Sarıkız onları bekliyormuş. Baba soluklanmak için bir su istemiş kızından. Elindeki bakracı telaşla bir yerlere daldıran Sarıkız, babasına suyu ikram etmiş. Yaşlı adam suyu içince tuzlu olduğunu fark etmiş. "Niye?" diye sormuş. Sarıkız kıpkırmızı kesilen yüzüyle babasına dönmüş, "Heyecanlandım çok" demiş, yanlışlıkla pınara daldıracağıma denize gitmiş elim." Bu sırada yaklaşık 60 kilometre mesafedeki denizi gösteriyormuş. Baba bin pişman kızına sarılmış, kendilerini affetmesini istemiş. İşte ondan sonra bu dağlara Kaz Dağları denmiş. Ve her yıl ağustos ayında, o güzel ermiş kızın anısına bu zirvede şenlikler yapılır olmuş. Bu şenlikler yüzyıllardır ilk günkü gibi devam ediyor Kazdağı’nın eteklerinde.

Bu mistik köyün yakınında yer alan Zeus Sunağı’nı görmekle işe başlayabilirsiniz. Yunan Mitolojisinde en güçlü tanrıyı simgeleyen Zeus’a özgü, mermerden yapılmış bu anıtsal yapıyı ziyaret ederken Ege’nin esintisiyle gelen tarihi koklayacaksınız bir kez daha. Zeus Sunağı’nın tepesinden görülen körfez manzarasına hayran kalacaksınız. Bugüne kadar iyi bir şekilde korunmuş taş evleri köyün tarihe ışık tutarcasına hala ayakta. Hüseyin ve Meral Zeytinyağı Müzesi’nde bölgede yetişen zeytinyağının geçmişine tanıklık ederken altın sıvı zeytinyağının kokusu saracak dört bir yanınızı. Haftanın her günü 08:30-18:30 saatlerinde açık olan müzede keyifli bir gezintinin ardından kafesinde oturup bir şeyler içebilirsiniz.   Kazdağı’n dan gelen kır çiçekleri kokusuyla büyüleyen sokaklarında gezinti yapın.  Köyde el sanatlarıyla ilgilenen birçok önemli sanatçı bulunuyor. Bu değerli sanatçıların eserlerini inceleyebilir beğendiklerinizi sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.  Güler yüzlü ve samimi halkından Girit ve Midilli’den gelen Türklerin, Karadeniz’den gelen balıkçıların ve yörüklerin hikayesini dinleyebilirsiniz. Adatepe Taşmektep’de dönemsel olarak verilen felsefe, edebiyat, sanat ve sanat tarihi alanlarındaki derslere de katılabilirsiniz.  Adatepe köyüne yürüyerek 1 saat mesafede bulunan Mıhlı çayını da mutlaka görün.

Adatepe’nin doğayla baş başa, deniz ve dağ havasını içinize çekeceğiniz sıcacık atmosferinde konaklamak istiyorsanız, size iki güzel önerimiz var. İlki sahile 3-4 kilometre uzaklıkta bulunan Adatepe Pansiyon. Tarihi iki binada konumlanan pansiyon, sevimli bahçesi ve organik lezzetleriyle doğaseverler için biçilmiş kaftan.

Diğer bir seçenek ise Yeşilyurt Köyü’nde 20 odasıyla hizmet veren bu küçük bir otel, Ege Denizi’ne arabayla 5 dakika uzaklıkta. Son derece donanımlı otelde keyifli ve konforlu bir tatil yapabilirsiniz. Anadolu mutfağına özgü zengin menüsüyle de damak düşkünleri için ideal.

Adatepe denilince akla ilk gelen şey zeytin ve zeytinyağı. Bölgede yetişen zeytinyağı ve bölgeye has zeytin sütünü denemelisiniz. Ayrıca Kaz Dağı’ndan toplanan baharatlarını da es geçmemek lazım. Özellikle kekiği o kadar lezzetli ki, Adatepe’ye gelmişken kekik suyu, kekik ve zeytinyağından tatmadan dönmeyin.


Adatepe gözlemecileriyle de ünlü. Köyün birçok köşesinde gözlemecilere rastlamanız mümkün. Otlu, peynirli, patatesli, kıymalı olmak üzere çeşit çeşit gözlemeler de yapılıyor. Her biri birbirinden lezzetli olan gözlemeleri mutlaka tadın.

Dut dibi ve Kır kahvesi bölgede gidilebilecek lezzet duraklarından. Ayrıca Zeytinyağı Müzesi’nin kafesi de yemek için ideal bir adres. Bölgedeki şirin otellerin restoranlarında da leziz yemekler yiyebilirsiniz. 

Kazdağı’nın saklı cenneti Adatepe doğaya ve tarihe yolculuk etmeniz için sizleri bekliyor..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.