Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kazanım

Yazının Giriş Tarihi: 29.06.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.06.2018 00:02

Biraz hamasi gibi algılanabilecek olsa da, ben bu seçimlerde tüm Cumhurbaşkanı adaylarının ve partilerin ellerinin tamamen boş olarak çıktıklarını düşünmüyorum.

Hepsi istedikleri kadar olmasa da çeşitli kazanımlarla çıktılar seçimlerden.

Önce Cumhurbaşkanı adayları;

Elbette en büyük kazanımı cumhurbaşkanlığını ve buna bağlı yönetim sistemini tescil ettiren Cumhurbaşkanı elde etti. Ana muhalefet partisi adayı partisinin ötesinde bir oy oranı ile milyonları alanlara toplamanın başarısını yaşadı ve ilerisi için partisinde genel başkanlık yolu açıldı. Ulaştığı oy oranı ile de taraftarlarına umut olmayı sürdürdü. Bir diğer Cumhurbaşkanı adayı partisinin sekiz aylık geçmişine ve medya tarafından yok sayılmasına rağmen baraj sınırını aşarak mecliste gurup kurabilmeyi başardı. Öte yandan gösterdiği performans ile Türk siyasi tarihinde ve geleceğinde önemli bir siyasi figür olabileceğini kanıtladı. Mütedeyyinlerin adayı ise bu ülkede dini araç olarak kullanmadan da tüm toplum katmanları ile ortak bir sinerjide buluşabileceğini kanıtladı. Hapisteki aday kısıtlılığına karşın partisinin taraftarlarınca yok sayılmadı. Her ne kadar seçimden sonra ilk demecini aleyhine verdiği ana muhalefet partililerin imza desteği ile aday olabilen bir başka aday bile bu yarışta olabilmenin onurunu yaşadı.

Partilere gelince;

İktidar partisi önemli bir oy kaybedip meclisteki çoğunluğu diğer partilere bıraksa da  ülke de rejimi değiştirecek başkanlık sistemini hayata geçirmeyi başardı. İttifak yaptığı parti beklenenin çok üzerinde bir oy oranını yakalayarak söz hakkı açısından önemli bir yer edindi. Ana muhalefet partisi %3 e yakın oy kaybına rağmen millet vekili sayısında kendince büyük kayba uğramadı başkanı her zaman ki gibi ‘’acımadı kiiii’’diyerek yerini korudu. Yani parti bu sefer de büyük kazanımla(!) çıktı seçimden. Gerçi pek çok partili buna isyan etse de kazanımlardan söz ettiğimiz için bunu en azından başkanın ve partisiz partililerin kazanım hanelerine yazabiliriz.(tabii şimdilik). Henüz sekiz aylık parti girdiği ilk seçimde tepki değil kitle partisi olma yönünde çok önemli adım attı. Gelecek dönemde daha stratejist ve hırstan uzaklaşmış bir siyaset yapısıyla yönetilebilirse mecliste ki varlıkları oyunu aldıkları kitlelerin artmasına neden olabilir. Türkiye partisiyim deyip terör örgütüne terörist diyemeyen parti de kazanımlı çıkanlardan. Hiç bir partinin eteğine sarılmadan elde ettikleri sonuçla mecliste temsil edilebilecek. Son olarak her daim iddialı bir o kadar da hırslı parti ise aldığı binde ile ifade edilen sonuçla seçime renk kattı. Renk her ne kadar mora çalsa da kanallarına bakınca bunu hiç dert etmediklerini görüyorsunuz. Eee bu da kazanım değil mi bir yerde?

Bir de seçime grubu bulunan partilerin listelerinden seçilip mecliste en azından bir kartvizit gösterebilecek partilerde kazançlı bu seçimde.

Mecliste kazanımlı elbet; İlk defa sekiz partiye birden ev sahipliği yapacak.

Bu sekiz parti mecliste ne yapacak?

İşin burası karışık işte. Yetkileri yoka indirgenmiş bir meclis ne yaparsa onu yapacak. Sanırım bu dönem meclis bütçesinde havan ile suya büyük kaynak ayrılacak.

Ya seçmenler ve dahi halk nasıl bir kazanım elde etti bu seçimlerden?

Onu da ileri de ömrü olan görecek…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.