Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karbonhidratsız da olmaz

Yazının Giriş Tarihi: 13.10.2018 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2018 00:04

Her şeyde olduğu gibi beslenmede de uçlara gitmemek gerektiğini ortaya koyan bir çalışmadan bahsetmek istiyorum sizlere. Karbonhidratların çok tüketilmesi önemli bir sağlık sorunudur ama bu besinlerin hayatımızdan tamamen çıkarılması söz konusu olamaz.

16 Ağustos 2018 de The Lancet Public Health isimli tıp dergisinde yayınlanan bir çalışmayı özetlemek istiyorum bu makalemde sizlere.

Yeni ve büyük bir çalışmaya göre sağlık için en iyisi az ya da çok değil, kararında karbonhidrat tüketilmesidir.

15 binden fazla Amerikalı yaklaşık 25 yıl süre ile beslenmeleri bakımından incelenmiş. Günlük enerji ihtiyacının ne kadarının karbonhidratlardan sağlandığına bakılarak bu kişiler üçe gruba ayrılmış:

1. Yüzde 40 tan az.

2. Yüzde 70 ten fazla.

3. Yüzde 50 - 55 arası.

25 yıllık takip sırasında 6283 kişi hayatını kaybetmiş. İlk iki gruptakilerde ölüm oranı üçüncü gruptakilere göre daha yüksek bulunmuş.

Örneğin 50 yaşından itibaren orta derecede ( Yüzde 50-55 ) karbonhidrat tüketenlerin ortalama yaşam süresi, Yüzde  40 tan az tüketenlerden dört yıl fazla, Yüzde  70 ten fazla tüketenlerden ise bir yıl fazla bulunmuş.

Düşük miktarda karbonhidratla beslenenler, öğünlerinin geri kalan kısmında hayvansal protein ve yağ tüketiyorlarsa yaşam sürelerinde daha belirgin bir azalma belirlenmişken, düşük orandaki karbonhidrata ek olarak bitkisel protein ve yağla beslenenlerin ortalama yaşam sürelerinde artış bulunmuş.

Bu sonuçlardan alınacak derslerden biri, düşük karbonhidratla beslenmeyi tercih edenlerin bitkisel protein ve yağ tercih ederlerse yaşam sürelerinin uzayacağı gerçeğidir. Düşük karbonhidrata ek olarak hayvansal proteinlerin yüksek miktarda tüketildiği diyetlerde ise kronik inflamasyon ( mikropsuz iltihap ) sürecinin hızlanması nedeniyle kronik hastalıkların sıklığının artması ve yaşam süresinin kısalması söz konusudur.

20 ülkeyi kapsayan ve 432 bin kişiye ait olan verilerin topluca gözden geçirilmesine dayanan daha büyük bir çalışma ile de aynı sonuçlar elde edilmiş.

Uzun sözün kısası hayatın her alanında olduğu gibi, beslenmede de uçlara gitmemek gerekiyor.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.