Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kar esareti

Yazının Giriş Tarihi: 05.01.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.01.2019 00:02

Günlerdir uyarıları yazıp çiziyoruz. TV ekranlarında saat verilerek yoğun kar yağışı olacağı duyuruluyor. Bursa Valiliği günler öncesinden meteorolojik uyarı adı altında basın bültenleri yayınlanıp vatandaşları uyardı.
Neticede, dün sabah saatlerinde başlayan kar, işyerlerine, okullara gitmek zorunda olan insanları çileden çıkardı. Nedeni, yolların kapanması. Olaylara baktığımızda, yollar aslında kar yağışı ve buzlanma nedeniyle kapalı değil, kar ve kış şartlarına uygun olmayan araç lastikleri ile yola çıkan araçların, kayması, yolda patinaj yapması, ilerleyemeyişi nedeniyle kapalı. Birde hoş olmayan ve hiç istemediğimiz bu durum nedeniyle meydana gelen kazalar var.
Küçük bir dikkatsizlik veya vurdumduymazlık gibi davranma, insanların mal ve zaman kayıplarına yol açtı. Bazı kazalarda ise yaralanmalar oldu.
Şimdi, dün sabah saatlerinde başlayan ve kısa sürede etkisini yitiren yoğun kar yağışı ve Bursa’da yaşanılan olaylara şöyle bir göz atalım.
Dün Bursa'da sabah 07.00 saatlerinden itibaren etkili olan yoğun kar yağışıyla beraber sürücüler 4 saat yolda mahsur kalırken, 6'sı yaralamalı 30 trafik kazası meydana geldi. Karla mücadelede 300 trafik polisi, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 150 araç ve 250 kişilik personel görev aldı. Sabah işe ve okula gitmek isteyen vatandaş ve öğrenciler trafikte yaklaşık dört saat mahsur kaldı. Trafikte kış lastiği ve kar lastiği olmayan araçlar kara saplanıp yolda kaldı. Bu durum, ulaşımda kilitlenmeye yol açtı. Yapılan ölçümlerde Uludağ’da kar kalınlığı 105 cm ölçülürken kent merkezinde 10 cm, üst kesimlerde ise 15 cm olarak kayıt altına alındı.
Yoğun kar yağışına hazırlıksız yakalanan bazı vatandaşlar ise dört saattir yolda olduklarını ifade ederek, yollarla ilgili şikayetlerde bulundular. Toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaş ve öğrenciler, ulaşımda yaşanan gecikmeler ve aksaklıklar sonucu okul ve işlerine geç kaldı.
Valilik, Cuma günü öğleden sonra okulları tatil etti.
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Yol İşleri Şube Müdürlüğü, toplam 138 araç ve 316 personelle sürdürdüğü karla mücadele kapsamında, gece başlayan kar yağışı nedeniyle kapanan 74 mahalle yolunda yol açma ve kar kürüme çalışması yaptı.
Büyükorhan'da 6, Gürsu'da 2, İnegöl'de 3, Karacabey'de 6, Keles'te 22, Kestel'de 5, Mustafakemalpaşa'da 6, Nilüfer'de 4, Orhaneli'de 10, Osmangazi'de 7 ve Yenişehir'de 3 mahallenin yolu trafiğe açıldı. Halen kapalı yol bulunmazken, ekipler yağışın devam ettiği bölgelerdeki görev yeri beklemesi sürüyor.
Kent merkezinde de alarm durumunda olan Yol İşleri Şube Müdürlüğü, merkez ve ana arterlerde 17 kar kürüme ve tuz aparatlı araç, 21 adet kürekli tuz ekibi ve 10 iş makinesi ile 110 personelle 24 saat esasına dayalı olarak çalışmalarını sürdürüyor. Bunun yanında Kent Estetiği Şube Müdürlüğü'nce oluşturulan 85 kişilik karla mücadele ekibi de Kent Meydanı, Şehreküstü, Heykel, Ankara yolu, İzmir yolu ve Mudanya yolundaki alt ve üst geçitler ile Acemler alt ve üst geçitlerinde sürekli olarak kar temizleme çalışması yapıyor.
Alınan önlemler ve zamanında müdahale edilmesi çok önemli. Bursa eski yıllarda da kar yağışı alan ve yolları karla kaplanan bir şehir. Fakat, bu seneki gibi böylesine insan hayatını etki eden, işlerine ve okullarına yaklaşık 3-5 saat gecikmeli gitmesine yol açan ulaşım aksaklığı yaşanmamıştı. Bir düşünün, gideceğiniz yere doğru yola çıkıyorsunuz, bir araç, konvoy halindeki araçları sollayıp, öne geçmek istiyor. Sonra, kayıp yoldan çıkıyor. Bir bakıyorsunuz, lastikleri kış ve yağışlı hava şartlarına uygun değil. Bu sürücü ve aceleci vatandaş nedeniyle yüzlerce araç belki de binlerce kişi yolda kalıyor. Beklemek zorunda kalıyor.
Bursa’da dün sabah yağan kar nedeniyle vatandaşlarımızın 4 saat gibi trafikte tıkalı kalıp, bekleme yapmasına neden olan olaylar böyle. Ben, bizzat şahit oldum. Bursa İzmir Yolu’ndaki tıkanma nedeniyle araçların bazıları da Uludağ Üniversite kampusunun içine girip tıkalı trafikten kurtulmak isterken, burada da sabırsız sürücülerin trafik kurallarına uymaması, konvoy halindeki araçların önlerine geçme çabaları nedeniyle ulaşım tıkandı. Hastaneye ulaşmak isteyen ambulanslar bile güçlük çektiler.
Hani, karşılaştığımız herhangi bir sorunla ilgili olarak çözüm yolu bulamazsak, vurdumduymaz insanların yaptıkları karşısında çaresiz kalırsak hep kendi kendimizi “eğitim şart!” diye avutuyoruz ya, kar yağışı ve kış şartlarında da yolda kalacaklarını bilerek, araçlarında kış lastikleri olmadan yola çıkanlar için de aynı düşünceye sahibim. Halkımıza verdikleri bu zararla ve çileli yolculukla ilgili olarak ta kendi payıma söylüyorum, “eğitim gerçekten şart!”
Ne yazık ki, bizim kültürümüz böyle…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.