Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kamu etiğine Bursa modeli

Yazının Giriş Tarihi: 27.04.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.04.2019 00:02

İnsanların toplu olarak yaşamaya başlaması ve vatan, millet, devlet ilkelerinin benimsenmesi, yaşam alanlarının sınırlarının çizilmeye başlanmasıyla beraber, hukuk kuralları kendiliğinden gelişmeye başlamış.

İşte bu gelişmelerin ışığı altında, her ülkenin veya devletin kendisine ait bir hukuk düzeni oluşmuş. Dünya genelinde ise insanların arasındaki ilişkiler, devletlerarasındaki ilişkiler olmak üzere iki ayrı hukuk türü benimsenmiş. Bu konuda bilimsel gelişmelerle beraber, hukuk kuralları, toplumların vaz geçilmesi ve ilk önceliği olmuş. Tabi, insanlara devlet ve kamu hizmeti sunulmasına yönelik olarak da bir düzen kurulmuş. Bunun adına da kamu hizmetleri denilmiş. Ülkemizde kamu hizmetleri iki ayrı erk üzerinden yapılmaktadır.

Birincisi devlet erki. Devletin kendi bürokratları aracılığıyla yapılan hizmetleri.

İkinci erk ise mahalli idareler. Bu bölümde, İl Genel Meclisleri ve Belediyeleri görebiliyoruz.

Sanayi gelişimi, sosyal ve kültürel aktiviteler, insanlar arasındaki sosyal tabaka farklılıkları dikkate alındığında, verilen kamu hizmetleri adına bir takım aksaklıklar veya bencillikler yapılmaya başlanılmış. Pek çok ülkede güçlü olanlar kazanmış. Zayıf olanlar ise haklı olmalarına rağmen haksız çıkarılmış. Bu konudaki pek çok uygulama ve örnekleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi arşivlerinde ve Birleşmiş Milletler arşivlerinde görülüyor.

Devlet idaresi, merkezi yönetim, her ne kadar seçilmiş kişilerin egemenliği altında gibi gözükse de senelerdir kronik hale gelmiş, kalıplaşmış bazı bürokratik uygulamalar ve yerleşen kurallar nedeniyle kendiliğinden işlerliğine karşı bir oluşum gerçekleşmiş. Bu konuda, devlette hizmetin devamlılığı ilkesi benimsenmiş. Yani, halk deyimiyle, kuvvetler ayrılığı ilkeleri merkezi devlet yönetimde işliyor. Mahalli idarelerle ilgili ise oturmuş bazı kavramlar olmasına rağmen, hala belediye başkanı veya seçilmiş üyelerin etkisi ve yetkisi hissediliyor.

Ülkemizdeki yerel yönetim çalışmaları ve denetimden sorumlu İçişleri Bakanlığı Yerel Yönetimlerde Seçilmiş ve Atanmış Kamu Görevlilerinin Etik Farkındalığının Artırılması İçin Teknik Destek Projesi hazırladı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa yürütülen ve kamuda etik anlayışın yaygınlaştırılmasını hedefleyen Yerel Yönetimlerde Seçilmiş ve Atanmış Kamu Görevlilerinin Etik Farkındalığının Artırılması İçin Teknik Destek Projesi’nin açılışı, Ankara Sheraton Otel’de gerçekleştirildi. Projenin açılışına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay İle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanı sıra Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin ve Kamu görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan da katıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, protokol konuşmalarının ardından organize edilen Yerelde Etik Farkındalık Panelinde söz alarak, kamuda etik konusunda düşüncelerini ve bu konuda yaptıkları çalışmaları dile getirdi.

Hukukun üstünlüğü, dürüstlük, adalet, güven, eşitlik, şeffaflık ve liyakat gibi evrensel ilkelerin referans kabul edildiğini hatırlatan Aktaş, bu ilkelere uyulmasının sağlanmasıyla halkta kendisine hizmet sunan kurumlara yönelik güven geliştirici bir ortam oluştuğuna dikkat çekti.

Alinur Aktaş’ın katılımcılara yönelik verdiği en önemli örnek ise Bursa’da Büyükşehir Belediyesi olarak etik farkındalık konusunda yaptıkları çalışmalar oldu. Belediye bünyesinde bir etik komisyonu kurduklarını ve kamu etiğinin yaygınlaştırılmasına yönelik yoğun bir mesai içerisine girdiklerini belirten Başkan Aktaş, ilgili kurumlarda etik kültürünü yerleştirmek ve geliştirmek, personelin etik davranış ilkeleri konusunda karşılaştığı problemlerle ilgili olarak tavsiyelerde ve yönlendirmede bulunmak, etik uygulamaları değerlendirmek için çalıştıklarını anlattı.

Büyükşehir’deki etik komisyonu üyelerinin ne kadar süreyle görev yapacağı ve diğer hususlar ile ilgili Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu ile işbirliği içerisinde çalıştıklarını söyleyen Başkan Aktaş, mutat olarak etik günü ve haftası kapsamında kamu personeline yönelik ‘Kamuda Etik Kültürü’ konulu eğitim seminerleri düzenlediklerini ifade etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ülkemizdeki pek çok yerel yönetim merkezlerinde oluşturulan etik kurulları ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakan Soylu, “Bursa’da yapılan etik kurulu çalışmaları ve uygulamaları pek çok belediyeye örnek teşkil ediyor. Bu konudaki gayretli çalışmaları hepimiz mutlulukla izliyoruz” diye konuştu.

Toplantıya, Cumhurbaşkanlığı Etik Kurulu üyesi olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay da katıldı. Burkay, Bursa’da iş adamları kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile Belediye yönetimleri arasında pek çok konuda ortak hareket edilen projelere imza atılmasından mutlu olduğunu dile getirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.