Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kalite şehrinin havası

Yazının Giriş Tarihi: 14.01.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.01.2018 00:02

Hava kirliliği tüm dünya için ciddi bir tehdit. Nüfus artışı, sanayi tesislerinin önemli bir bölümünün sadece kar amaçlı çalışmaları ve çevre korumayı sağlayamamaları tüm canlılar için tehlikeli bir gelişmeyi yani hava kirliliğini tetikliyor.

Özellikle Bursa’nın hava kirliliği önemli boyutlarda. Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hava izleme istasyonlarında ayrıntılı inceleme yapılmadığını söylüyor. Bursa.com’daki röportajında önemli açıklamalar yapmış.

Kirliliğin kalitesiz yakıt ve denetimsiz sanayi kaynaklı olduğunu belirten Uluşahin, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de her yıl iki yüzden fazla çocuğun hayatını kaybettiğine dikkat çekiyor.

Ali Uluşahin şunları söylüyor: “Bursa’da kirletici etmen sayısı çok fazla. Lodos alan bir bölge ama ona rağmen o kadar kirletici etmen var ki kentimizin hava kalitesi ciddi uyarı veriyor. Kentimizde 23 sanayi bölgemiz olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu sanayi bölgeleri hakikaten denetimsiz konumda olunca, sanayiden kaynaklanan atıkların Bursa’nın havasına olumsuz etki yaptığı gerçek. Öte yandan Bursa iki milyon nüfuslu bir kent ve nüfusun ısınmaya ihtiyacı var. Isınmada kullanılan kalitesiz kömürler, hatta bazı bölgelerde kömürü geçtim, kentin doğu bölgelerinde vatandaşların ne bulursa yakması kirletici etmenler arasında üst sıralarda. Denetimsiz araç egzozları ciddi birer kirletici unsur. Özellikle toplu taşıma araçlarının egzozları simsiyah dumanlar çıkarıyor. Gerçekten denetim yapılıyor mu bilmiyorum!”

“Kasım ve Aralık aylarında hangi unsurlar ciddi kirletici bunlara bakalım. 15 Aralık’ta Bursa ölçüm istasyonundan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı diyor ki, “hava kalitesi çocuklar, yaşlılar ve solunum rahatsızlığı olanları etkileyebilecek seviyededir”. Bursa, hassastan daha fazla kötüyü de sağlıksızı da gördü. Bursa’da diğer ölçüm istasyonlarında da tablo aynı. Kentin her yeri hava kalitesi açısından kötü durumda.”

“Bursa’da beş ölçüm istasyonu var. Bu istasyonlardan üçü hakikaten alarm veriyor. Biri Kültür Park, diğeri Uludağ Üniversitesi içindeki iki istasyonda da ne zaman bakarsanız bakın değerler uygun görünüyor. Merinosta kötü, Kültür Park’ta neden iyi? Bu istasyonlarda partikül madde ölçümü olmadığı için hava kalitesi iyi görünüyor.”

Hava kirliliğini tetikleyen birçok etken var. Yakında bu etkenlere bir tanesinin daha eklenme tehlikesi mevcut Bursa’da: DOSAB Termik santrali. Böyle bir santrale başta Demirtaş sakinleri olmak üzere birçok sivil toplum örgütü karşı çıkıyor. Uzmanlar, termik santrali kurulması halinde Bursa’daki hava kirliliği boyutunun çok daha tehlikeli noktalara gelebileceğini söylüyorlar.

Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerinden biri olan DOSAB'ın yönetimi, yaklaşık 5 yıl önce bölgedeki fabrikaların buhar ihtiyacının tamamı ile elektrik ihtiyacının üçte birini karşılama gerekçesiyle 32 dönüm alanda 120 milyon dolarlık Kömürlü Termik Santral Projesi kurmaya karar verdi. Yaklaşık 524 bin ton kömür yakılarak firmaların daha az maliyetli enerji elde etmesi iddiasıyla başlatılan proje yaşam savunucuları, akademik odalar ve bölge sakinlerinin tepkisine neden oldu.

Umarız yetkililer, termik santral yerine daha çevreci bir alternatif yol bulurlar. Aksi taktirde Bursalıların işi daha da zorlaşacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.