Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kalın bağırsak kanseri ve televizyon

Yazının Giriş Tarihi: 07.04.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.04.2018 00:02

Bu makalem televizyon karşısında saatlerce oturan erkeklerle ilgili. Özetlemeye çalışacağım çalışmaya göre günde 4 saatten fazla televizyon izleyen erkeklerde kalın bağırsak kanseri riski ciddi oranda artmakta. Oysa televizyon karşısında oturmayı pek sevmeyip daha hareketli olan erkeklerde bu risk önemli oranda azalmakta.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansından Dr. Neil Murphy ve arkadaşları tarafından Fransa'da yapılmış olan bu çalışma The British Journal of Cancer isimli tıp dergisinde 9 Mart 2018 tarihinde yayınlanmış bulunuyor.

Hareketsizlik bir çok kronik hastalığın yanı sıra kalın bağırsak kanserinin en iyi bilinen nedenlerinden biri olduğu için saatlerce ekran karşısından ayrılmayan erkeklerde bu hastalığın daha sık görülmesi aslında hiç de sürpriz değil.

UK biobank isimli sağlık verileri toplama ve kayıt kuruluşu, 500 bin kişiyi hem günlük egzersizleri hem de televizyon veya bilgisayarla meşgul olurken harcadıkları zaman bakımından 6 yıl süre boyunca izlemiş.

Bu süre içinde toplam 2391 kişiye kalın bağırsak kanseri tanısı konmuş.

Günde ortalama 4 saatten fazla televizyon izleyen erkeklerde günde 1 saatten az televizyon izleyenlere kıyasla bağırsak kanserine yakalanma oranı yüzde 35 daha fazla bulunmuş.

Aynı çalışmada egzersiz alışkanlığı olan erkeklerde kalın bağırsak kanseri riskinin hareketsiz erkeklere göre yüzde 23 daha az olduğu da belirlenmiş.

Kadınlarda televizyon izleme süresi ile kalın bağırsak riski arasında bağlantı olmadığı anlaşılmış.

Bilgisayar kullanan erkeklerde kalın bağırsak kanserinde risk artışı olmamış. Çalışmayı yapan uzmanlar televizyonun başından kalkmayan erkeklerin reklamların da etkisiyle sürekli atıştırmaya ve böylece kilo almaya daha yatkın oldukları görüşündeler.

Son haftalarda kanser bağlantılı hastalıklar ve durumlar hakkında yayınlamış olduğum makalelerin sıklaştığını sürekli ve sıkı okurlarım fark etmiş olmalılar. Okurlarımın aynı zamanda kanser ve yaşam tarzı arasındaki müthiş bağlantıyı da fark etmiş olduklarına inanıyorum. Kanserin yaygınlaşması nedeniyle farkındalığın artmasına bir nebze de olsa katkım olsun diye sıklaştırdım bu tür makalelerimi.

Özet olarak belirtmek istiyorum ki, hem yüksek kalorili hem de sağlıksız gıdalarla beslenme bir yandan, hareketsizlik öte yandan, el ele verip hayatımızı tehdit etmekte.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.