Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadınların günü

Yazının Giriş Tarihi: 08.03.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.03.2019 00:01

İnsanların sosyal alanlardaki ilişkilerinin güçlendirilmesi adına dünya genelinde uygulanan pek çok özel günler var. Sevgililer günü, kadınlar günü, çocuklar günü, insan hakları günü gibi özel günlerde, insanlar arasındaki ilişkiler artarak devam ediyor.

Bu özel günlerin kutlamaları çok güzel. İnsanların birbirlerini hatırlaması, sevmesi, sayması, onlara değer vermesi, değer verildiğinin gösterilmesi mutluluk verici. Fakat, gel gelelim, bu özel günleri para tuzağına ve alış veriş fırsatları yaratarak, insanların ceplerine saldırı haline getiren uygulamalar mevcut. Kadınlar günü ile ilgili olarak AVM’ler, pek çok satış yapan firma ve e-ticaret ortamlarında yapılan reklamlarda, insanların birbirlerine hediye almadan, onlara para harcamadan kutlama yapılamayacağı imajı veriliyor.

Ki, ülkemizdeki insanlarda bunun en belirgin özellikleri olarak, ellerinde, avuçlarında para olmasa bile kredi kartlarıyla hem de “o bana aldı, bende ona en iyisini almalıyım” düşüncesiyle pahalı ve pek de kıymeti harbiyesi olmayan hediyelere para harcamaya zorlanıyorlar.

Aslında, özel günler para harcama günleri değil, sevgi ve saygı günleri olarak anılmalı ve kutlanmalı.

Şimdi gelelim, Dünya Kadınlar gününe.

Kadınlar Günü, nasıl ortaya çıktı ve nasıl bir dayanışma günü olarak kutlanmaya başlandı?

Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında ilan edilen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün geçmişi çok eskilere dayanmaktadır.

Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği savaşın başlangıcı, 8 Mart 1857 yılında Amerika'nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edilmektedir.

Tarihi kaynaklara göre; bu grevler sırasında çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can vermiş, bu olaylardan 52 yıl sonra (1910), Danimarka'nın Kopenhag kentinde düzenlenen II. Sosyalist Enternasyonal toplantısında Clara Zetkin’in önerisiyle, 1857’de başlayan, kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl “Kadın Günü” olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.

1975 yılında Uluslararası Kadınlar Yılı olarak kutlandı. Yapılan etkinlikler kapsamında Birleşmiş Milletler, 8 Mart’ı “Dünya Kadın Günü” olarak kutlamaya başladı. İki yıl sonra 1977’de, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 8 Mart, “kadın hakları, uluslararası barış günü” olarak kabul edildi.

Bu kabule gerekçe olarak iki temel neden gösterildi. Bunlar: dünya barışının korunması, sosyal gelişim ve temel insan haklarının kullanılması için kadınların da eşitlik ve kendilerini geliştirmelerine olanak sağlama gereksinimi idi. Kadınlara eşit hakların verilmesinin dünya barışını güçlendireceği kabul edildi.

Günümüzde Dünya Kadınlar Günü, kadınlar açısından daha farklı anlamlar taşımaktadır. Artık 8 Mart, kadın hakları açısından bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanmasını sağlayan özel bir gündür. Dünya genelinde kadın hakları alanında son yıllarda olumlu gelişmeler sağlansa bile kadınlar açısından bi çok sorun hala çözülebilmiş değildir.

Dünyadaki en yoksul insanların büyük bir çoğunluğu hala (yüzde 70’i) kadındır. Dünyadaki eğitim almamış insanların büyük çoğunluğu (2/3’si) yine kadınlardır.

Kadınlar günü kutlamaları, anmalarıyla ilgili olarak ülkemizde de gerek kamu eliyle gerekse dernekler eliyle pek çok etkinlikler yapılmaktadır.
Bizleri dünyaya getiren, yemeyip yediren, giymeyip giydiren, en zor anlarımızla bizlerle birlikte dertlenip sorun çözme adına çareler arayan kadınlarımızın, eşlerimizin, annelerimizin, kızlarımızın bu mutlu günleri kutlu olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.